WNZO 010: Zioła w kuchni i nie tylko – część 1

Zioła towarzyszą człowiekowi od niepamiętnych czasów. Używamy je do poprawiania smaku oraz właściwości spożywanych posiłków. Podajemy je również w postaci uzdrawiających naparów, jak również stosowane do wytwarzania kosmetyków.

Często nie doceniamy bogactwa smaków i aromatów, którymi mogą nas obdarzyć, o właściwościach zdrowotnych nie wspominając. Tym bardziej cieszę się, że o ziołach miałem okazję porozmawiać z fitoterapeutką – Aldoną Adamską-Szewczyk.

Z tego odcinka podcastu dowiesz się:ziola

  • Które zioła możemy spożywać regularnie bez obawy o “przedawkowanie”?
  • Co to jest napar, odwar i wywar?
  • Jak się je przygotowuje?
  • Jakie zioła wybierać, świeże czy suszone?
  • Gdzie je kupować?
  • Jakie praktyczne właściwości mają popularne zioła używane w kuchni?
  • Czym łagodzić chorobę lokomocyjną?
  • Jak za pomocą ziół wzmocnić odporność organizmu?
  • Jak sobie radzić z infekcjami?

To pierwszy odcinek podcastu o ziołach, w którym głównie rozmawialiśmy o stosowaniu ziół do robienia naparów i wzbogacaniu posiłków. W kolejnym odcinku będziemy rozmawiać o używaniu ziół w kosmetyce, do radzenia sobie z typowymi przypadłościami np. trądzikiem młodzieńczym.

Transkrypt podcastu

Kliknij tutaj, aby pobrać transkrypt tego odcinka podcastu.

Jak możesz słuchać podcastu?


Zdecydowanie polecam ostatni sposób – słuchanie podcastów na swoim smartfonie. Ja tak robią już od kilku lat i jestem z tego sposobu bardzo zadowolony. Swoje ulubione podcasty mam zawsze ze sobą i słucham w każdym miejscu i o dowolnym czasie. Polecam!

Oceń mój podcast – Zioła w kuchni i nie tylko

Jeżeli chcesz mi się jakoś odwdzięczyć to najlepszym dla mnie podziękowaniem będzie pozostawienie opinii w iTunes. Dzięki temu mój podcast będzie lepiej widoczny i łatwiej będę mógł docierać do nowych słuchaczy. Możesz to zrobić klikając na linka poniżej.

-> Oceń podcast “Więcej Niż Zdrowe Odżywianie” na iTunes

 

Notatki do tego odcinka podcastu: