Sprawdź konkurs!
/ Podcast / WNZO 033: Cudowne właściwości kaszy jaglanej

WNZO 033: Cudowne właściwości kaszy jaglanej

właściwości kaszy jaglanej
Michał Jaworski on 15 lutego 2016 - 06:00 in Podcast, Zdrowe odżywianie, Dieta

Pierwsze kroki osób interesujących się zdrowym odżywianiem zwykle kierują się w kierunku kaszy jaglanej – królowej kasz. Na czym polega jej fenomen, jej cudowne wręcz właściwości, wspaniały wpływ na organizm człowieka?

Proso i wytwarzana z niego kasza jaglana były chętnie i często jadane przez naszych przodków. Jest jednym z niewielu zbóż działających zasadotwórczo, łatwo się ją przechowuje, a podczas gotowania w “magiczny sposób” potraja swoją objętość.

O wyjątkowych właściwościach kaszy jaglanej rozmawiam z Markiem Zarembą, autorem bestselerowej książki Jaglany detoks.

Z tego odcinka podcastu dowiesz się:

  • Na czym polega fenomen kaszy jaglanej.
  • Co to jest jaglany detoks i jakie efekty przynosi.
  • Jak zmieniają się właściwości kaszy jaglanej w zależności od sposobu jej przyrządzenia.
  • Jak przygotować kaszę, aby pozbyć się jej charakterystycznego gorzkiego smaku.
  • Czy kupować kaszę jaglaną z ekologicznej czy z normalnej produkcji.
  • Przykłady prostych i smacznych przepisów z kaszy jaglanej na śniadanie, obiad i kolację.

Transkrypt podcastu

Kliknij tutaj, aby pobrać transkrypt tego odcinka podcastu

Jak możesz słuchać podcastu?


Zdecydowanie polecam ostatni sposób – słuchanie podcastów na swoim smartfonie. Ja tak robią już od kilku lat i jestem z tego sposobu bardzo zadowolony. Swoje ulubione podcasty mam zawsze ze sobą i słucham w każdym miejscu i o dowolnym czasie. Polecam!

Oceń mój podcast – kasza jaglana

Jeżeli chcesz mi się jakoś odwdzięczyć to najlepszym dla mnie podziękowaniem będzie pozostawienie opinii w iTunes. Dzięki temu mój podcast będzie lepiej widoczny i łatwiej będę mógł docierać do nowych słuchaczy. Możesz to zrobić klikając na linka poniżej.

-> Oceń podcast “Więcej Niż Zdrowe Odżywianie” na iTunes

 

Notatki do tego odcinka podcastu:

UWAGA:  Jeżeli zdecydujesz się na zakup książki korzystając z linka umieszczonego w notatkach, ja otrzymam prowizję od sklepu za polecenie tej książki. Dla Ciebie nie wiąże się to z żadnym dodatkowym kosztem.

Jeżeli się zdecydujesz na taki zakup to serdecznie Ci z to dziękuję 🙂

UWAGA: Bezpłatny eBook!

„Jaglany Detoks

brama do

zdrowego odżywiania”

 

A w nim:

1. Właściwe nawyki – fundamenty zdrowia.
2. Okresowe posty – pomagają czy szkodzą?
3. Jaglany Detoks – autostrada do zdrowia.
4. 6 kluczowych zasad Jaglanego Detoksu.
5. Dlaczego Jaglany Detoks jest dla Ciebie?
6. Co mówią osoby, które przeszły detoks?

11 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

11 Komentarze
  • 22 czerwca 2016

    Witam! bardzo ciekawy artykuł na temat kaszy jaglanej,wszyscy mówią o tej goryczce,ale ja w ogóle jej nie wyczuwam,tylko 1 raz przepłukuję w zimnej wodzie, wrzucam na bardzo dużą ilośc wrzącej wody i gotuję na małym ogniu, wtedy mi się nie skleja,i właśnie mam pytanie,czy czy w ten sposób przygotowana kasza nie traci po części swoich właściwości.Pozdrawiam- Ewa.

    EWA
    Odpowiedz
    • 22 czerwca 2016

      Dziękuję Ewa za komentarz. Z tą jaglaną goryczką to myślę, że jest tak, iż po pewnym czasie przestajemy ją zauważać. Dlatego jak ktoś zaczyna swoją przygodę z jaglanką to niech na początku grzecznie płucze 3 razy a potem (jak już się w niej “zakocha”) można przejść na dwa lub nawet raz.
      Twój sposób jej przygotowywania jest jak najbardziej dobry. Dodatkowo, jeżeli chcesz zwiększyć ilość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach do jej gotowania możesz dodać odrobinę dobrego tłuszczu np. kokosowego. Pozdrawiam! 🙂

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
      • 22 czerwca 2016

        Dzięki za odpowiedż! miłego dnia!

        Odpowiedz
  • 15 sierpnia 2016

    Ale kasza jaglana zawiera goitrogeny. U mnie np. wyraźnie źle wpływa na tarczycę, jeśli jem ją zbyt często ( codziennie).
    Uważam, że jest zbyt gloryfikowana.
    Po prostu ktoś próbuje zarobić na czymś “nowym”.
    Organizm nie daje się tak łatwo zakwasić, trzeba by się naprawdę sporo napracować, za to kwestią jest ciągłe i intensywne utrzymywanie równowagi, które odbywa się właśnie kosztem zdrowia.

    Każdy kto na tydzień, miesiąc odstawi przetworzoną żywność na rzecz jakiegokolwiek zdrowego produktu poczuje się lepiej. To żadne odkrycie.

    Agnieszka
    Odpowiedz
    • 15 sierpnia 2016

      P.S. A Hashimoto opanowałam dietą wegańską nieprzetworzoną, bezglutenową, wysokowęglowodanową. Nie mam przeciwciał od 1,5 r. Rzadsze jedzenie jest ok. Zalecane 5 posiłków to biznes koncernów spożywczych, pobudza apetyt.
      Kasza jaglana, jarmuż z umiarem przy niedoczynności tarczycy.

      Agnieszka
      Odpowiedz
      • 15 sierpnia 2016

        P.S. 2 ogółem BARDZO Wam Dziękuję za podcasty. Są naprawdę świetne 🙂

        Agnieszka
        Odpowiedz
        • 15 sierpnia 2016

          Cześć Agnieszka! Dziękuję za komentarze. Wszystko (nawet kasza jaglana) w nadmiarze (jadana codziennie) może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Kasza jaglana w szczególności działa wzmacniająco – stymuluje system immunologiczny co w przypadku chorób autoimmunologicznych może być niekorzystne.
          Jednak, kasza jaglana oprócz tego, że jest alkalizująca (niewiele, ale jednak) to zawiera (oprócz innych cennych mikroelementów) dużo krzemu i naprawdę warto ją włączyć do swojej diety 🙂 Witaj na naszym blogu! 🙂

          Michał Jaworski
          Odpowiedz
          • 18 października 2017

            Witam
            dlaczego jest bez informacji , że tak naprawdę te wszystkie cenne składniki , które są zawarte w kaszy to zbadany produkt surowy.? Wniosek jest taki , że po poddaniu procesowi ugotowania , powyżej 45 stopni C( co nie jest taka prosta sprawą, gdyż kaszę najpierw trzeba namoczyć przez noc aby wyłonić z niej substancję trujące), więc po przekroczeniu tej temperatury wszystkie wartości odżywcze zanikają a to co zostaje organizm nie wchłania. Osobiście sama jadłam często kaszę choć dziwnie się czułam to jadłam” Królową okrzyczaną “KASZ
            DIETA SUROWA TO CHYBA JEDNA Z NAJBARDZIEJ KORZYSTNYCH DIET, KTÓRE WINIEN CZŁOWIEK SPRAWDZIĆ NA SOBIE …JEŻELI JEST COŚ CO TRUJE W PRODUKCIE TO CZY WARTO GO W OGÓLE OGLĄDAĆ ?/ A JUŻ O JEDZENIU BEZ WSPOMINANIA…
            Iwona Barankiewicz

            Iwona Barankiewicz
            Odpowiedz
            • 20 października 2017

              Dziękuję Iwona za komentarz. Które składniki odżywcze po ugotowaniu kaszy znikają? Masz na myśli enzymy i fitoskładniki? Jeżeli tak, to faktycznie część nie wytrzyma “zderzenia” z temperaturą powyżej 42st C, jednak o całkowitym ich zniszczeniu raczej nie ma mowy. Już nie mówiąc o makroskładnikach (białko, tłuszcz, węglowodany) i minerałach, które na temperaturę (przynajmniej do 100st C) są dość odporne.

              Michał Jaworski
              Odpowiedz
    • 15 listopada 2017

      Nie wiem, czy olej kokosowy jest taki zdrowy, szczególnie dla osób z cholesterolem. Pozdrawiam 🙂

      Irena
      Odpowiedz
      • 16 listopada 2017

        Może nie jest korzystny dla osób z cholesterolem, ale zdrowy jest. Olej lniany czy oliwa z oliwek będą korzystniejsze. 🙂

        Michał Jaworski
        Odpowiedz

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.