Sprawdź konkurs!
/ Podcast / WNZO 033: Cudowne właściwości kaszy jaglanej

WNZO 033: Cudowne właściwości kaszy jaglanej

właściwości kaszy jaglanej
Michał Jaworski on 15 lutego 2016 - 06:00 in Podcast, Zdrowe odżywianie, Dieta

Pierwsze kroki osób interesujących się zdrowym odżywianiem zwykle kierują się w kierunku kaszy jaglanej – królowej kasz. Na czym polega jej fenomen, jej cudowne wręcz właściwości, wspaniały wpływ na organizm człowieka?

Proso i wytwarzana z niego kasza jaglana były chętnie i często jadane przez naszych przodków. Jest jednym z niewielu zbóż działających zasadotwórczo, łatwo się ją przechowuje, a podczas gotowania w “magiczny sposób” potraja swoją objętość.

O wyjątkowych właściwościach kaszy jaglanej rozmawiam z Markiem Zarembą, autorem bestselerowej książki Jaglany detoks.

Z tego odcinka podcastu dowiesz się:

  • Na czym polega fenomen kaszy jaglanej.
  • Co to jest jaglany detoks i jakie efekty przynosi.
  • Jak zmieniają się właściwości kaszy jaglanej w zależności od sposobu jej przyrządzenia.
  • Jak przygotować kaszę, aby pozbyć się jej charakterystycznego gorzkiego smaku.
  • Czy kupować kaszę jaglaną z ekologicznej czy z normalnej produkcji.
  • Przykłady prostych i smacznych przepisów z kaszy jaglanej na śniadanie, obiad i kolację.

Transkrypt podcastu

Kliknij tutaj, aby pobrać transkrypt tego odcinka podcastu

Jak możesz słuchać podcastu?


Zdecydowanie polecam ostatni sposób – słuchanie podcastów na swoim smartfonie. Ja tak robią już od kilku lat i jestem z tego sposobu bardzo zadowolony. Swoje ulubione podcasty mam zawsze ze sobą i słucham w każdym miejscu i o dowolnym czasie. Polecam!

Oceń mój podcast – kasza jaglana

Jeżeli chcesz mi się jakoś odwdzięczyć to najlepszym dla mnie podziękowaniem będzie pozostawienie opinii w iTunes. Dzięki temu mój podcast będzie lepiej widoczny i łatwiej będę mógł docierać do nowych słuchaczy. Możesz to zrobić klikając na linka poniżej.

-> Oceń podcast “Więcej Niż Zdrowe Odżywianie” na iTunes

 

Notatki do tego odcinka podcastu:

UWAGA:  Jeżeli zdecydujesz się na zakup książki korzystając z linka umieszczonego w notatkach, ja otrzymam prowizję od sklepu za polecenie tej książki. Dla Ciebie nie wiąże się to z żadnym dodatkowym kosztem.

Jeżeli się zdecydujesz na taki zakup to serdecznie Ci z to dziękuję 🙂

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się na newsLetter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

 

 

7 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

7 Komentarze
  • 22 czerwca 2016

    Witam! bardzo ciekawy artykuł na temat kaszy jaglanej,wszyscy mówią o tej goryczce,ale ja w ogóle jej nie wyczuwam,tylko 1 raz przepłukuję w zimnej wodzie, wrzucam na bardzo dużą ilośc wrzącej wody i gotuję na małym ogniu, wtedy mi się nie skleja,i właśnie mam pytanie,czy czy w ten sposób przygotowana kasza nie traci po części swoich właściwości.Pozdrawiam- Ewa.

    EWA
    Odpowiedz
    • 22 czerwca 2016

      Dziękuję Ewa za komentarz. Z tą jaglaną goryczką to myślę, że jest tak, iż po pewnym czasie przestajemy ją zauważać. Dlatego jak ktoś zaczyna swoją przygodę z jaglanką to niech na początku grzecznie płucze 3 razy a potem (jak już się w niej “zakocha”) można przejść na dwa lub nawet raz.
      Twój sposób jej przygotowywania jest jak najbardziej dobry. Dodatkowo, jeżeli chcesz zwiększyć ilość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach do jej gotowania możesz dodać odrobinę dobrego tłuszczu np. kokosowego. Pozdrawiam! 🙂

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
      • 22 czerwca 2016

        Dzięki za odpowiedż! miłego dnia!

        Odpowiedz
  • 15 sierpnia 2016

    Ale kasza jaglana zawiera goitrogeny. U mnie np. wyraźnie źle wpływa na tarczycę, jeśli jem ją zbyt często ( codziennie).
    Uważam, że jest zbyt gloryfikowana.
    Po prostu ktoś próbuje zarobić na czymś “nowym”.
    Organizm nie daje się tak łatwo zakwasić, trzeba by się naprawdę sporo napracować, za to kwestią jest ciągłe i intensywne utrzymywanie równowagi, które odbywa się właśnie kosztem zdrowia.

    Każdy kto na tydzień, miesiąc odstawi przetworzoną żywność na rzecz jakiegokolwiek zdrowego produktu poczuje się lepiej. To żadne odkrycie.

    Agnieszka
    Odpowiedz
    • 15 sierpnia 2016

      P.S. A Hashimoto opanowałam dietą wegańską nieprzetworzoną, bezglutenową, wysokowęglowodanową. Nie mam przeciwciał od 1,5 r. Rzadsze jedzenie jest ok. Zalecane 5 posiłków to biznes koncernów spożywczych, pobudza apetyt.
      Kasza jaglana, jarmuż z umiarem przy niedoczynności tarczycy.

      Agnieszka
      Odpowiedz
      • 15 sierpnia 2016

        P.S. 2 ogółem BARDZO Wam Dziękuję za podcasty. Są naprawdę świetne 🙂

        Agnieszka
        Odpowiedz
        • 15 sierpnia 2016

          Cześć Agnieszka! Dziękuję za komentarze. Wszystko (nawet kasza jaglana) w nadmiarze (jadana codziennie) może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Kasza jaglana w szczególności działa wzmacniająco – stymuluje system immunologiczny co w przypadku chorób autoimmunologicznych może być niekorzystne.
          Jednak, kasza jaglana oprócz tego, że jest alkalizująca (niewiele, ale jednak) to zawiera (oprócz innych cennych mikroelementów) dużo krzemu i naprawdę warto ją włączyć do swojej diety 🙂 Witaj na naszym blogu! 🙂

          Michał Jaworski
          Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.