Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany

Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany

Mamo, co mi podas? Dostanę chlebek? Nasz maluszek zawsze zadaje takie pytania, gdy jadę z nim samochodem. Uwielbia chlebek. Chleb gryczany powstał, aby wprowadzić w domu odmianę do tego, który piecze Michał. Jego jest wyjątkowo smaczny i za dużo go jedliśmy 😉 Mój udał mi się za trzecim razem. Warto było eksperymentować, bo wyszedł wyśmienity. Taki lekki, doskonały dla tych, którym ciężko jest trawić chleb pełnoziarnisty na zakwasie.

Składniki na alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany z ziarnami:

  • 2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej (najlepiej ekologicznej)
  • niecałe 2 szklanki wody (w drugiej szklance niech będzie o 2 cm mniej wody)
  • po 4 łyżki całych ziaren siemienia lnianego i słonecznika
  • 1 łyżka dobrej soli (na przykład kamiennej)
  • oliwa z oliwek ekstra vergine

Kaszę gryczaną opłucz, zalej wodą i odstaw na co najmniej 24 godziny. Od czasu do czasu przemieszaj. Po tym czasie dodaj sól i zmiksuj kaszę blenderem ręcznym, ale tak aby nie była idealnie zmiksowana. Następnie dodaj słonecznik, siemię lniane. Dokładnie wymieszaj, odstaw na godzinę.

Foremkę do pieczenia posmaruj oliwą. Zamieszaj masę i przelej do foremki (1-litrowa). Jeśli masz foremkę silikonową oliwa nie będzie potrzebna.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. góra/dół i piecz 50 minut.

Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany

Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany

Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany

Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany

Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany

Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany

UWAGA!

Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany doskonale sprawdzi się w ramach jaglanego detoksu.

Jeżeli jeszcze takiej diety nie przechodziłeś lub masz wątpliwości, czy na takiej diecie można odżywiać się zdrowo i smacznie, to zapraszamy pod link, gdzie znajdziesz więcej informacji na temat programu Jaglany Detoks w 2 tygodnie.

ZAPRASZAMY!

Od początku byłam pozytywnie nastawiona, zmobilizowana i wiedziałam, że podołam mimo wszystko. Po kursie mam lepsze samopoczucie, ogólnie bardziej zmobilizowałam się w kuchni. Dzięki temu, będę nadal stosowała te przepisy bo bardzo mi odpowiadają oraz smakują. Najbardziej podobało mi się wideo na żywo na fb, można było "porozmawiać" zadawać pytania oraz grupa wsparcia, fajni ludzie z którymi można było powymieniać się spostrzeżeniami oraz wątpliwościami. Fajne tez było to że nie było podanego całego planu posiłków tylko każdego dnia trzeba było czekać, to bardziej mobilizuje. Cieszę się, że zrobiłam oczyszczanie 🙂

Marta Wik

Dlaczego warto jeść <strong>kaszę gryczaną?</strong> Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

Kasza gryczana zawiera białko wartościowe pod względem dużej różnorodności aminokwasów, w tym egzogennych, których organizm sam nie potrafi wytworzyć. Jest źródłem witamin z grupy B, witaminy E, kwasu foliowego, minerałów: magnezu, żelaza, wapnia, fosforu, potasu, miedzi, lecytyny, krzemu, rutyny. Duża zawartość błonnika przeciwdziała zaparciom, oczyszcza jelita. Kasza gryczana dzięki swojemu składowi działa pozytywnie na pracę mózgu, pamięć, koncentrację, wzmacnia układ nerwowy, dobrze działa na sen, wspomaga serce, stan żył i tętnic. Jest dobra dla osób chorych na cukrzycę, nadciśnienie, niedokrwistość, choroby serca i układu naczyniowego, dla osób żyjących w stresie. Wykazuje działanie przeciwnowotworowe, przeciwmiażdżycowe, przeciwzapalne. Zapobiega kruchości naczyń krwionośnych, obniża ryzyko wystąpienia nadciśnienia i chorób układu krążenia, odsuwa proces starzenia organizmu w czasie. Jest zasadotwórcza.

UWAGA: Bezpłatny eBook!

„Jaglany Detoks

brama do

zdrowego odżywiania”

 

A w nim:

1. Właściwe nawyki – fundamenty zdrowia.
2. Okresowe posty – pomagają czy szkodzą?
3. Jaglany Detoks – autostrada do zdrowia.
4. 6 kluczowych zasad Jaglanego Detoksu.
5. Dlaczego Jaglany Detoks jest dla Ciebie?
6. Co mówią osoby, które przeszły detoks?

Źródła informacji

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

2 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 Komentarze
  • 3 czerwca 2017

    Cześć Tatiana 🙂

    Dzisiaj postanowiłam upiec chlebek i mam jedną wątpliwość – proszę Cię o radę:). Zalałam kaszę wodą (niepełne dwie szklanki) i po 3 godzinach moczenia kasza ‘wypiła’ prawie cała wodę, zostało troszkę na dnie. Czy tak jest dobrze? Czy mam uzupełnić wodę i moczyć tyle czasu co w przepisie?
    Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam słonecznie.

    Kasia
    Odpowiedz
    • 3 czerwca 2017

      Nie uzupełniaj wody. Właśnie tak ma być. Zamieszaj tylko kaszę od czasu do czasu. Mocz co najmniej 12 godzin, choć lepiej byłoby około 24.
      Pozdrawiam 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.