Sprawdź konkurs!
/ Łakoć / Babka miodowa na Wielkanoc

Babka miodowa na Wielkanoc

Tatiana Jaworska on 13 kwietnia 2017 - 06:00 in Łakoć, Potrawy wielkanocne, Zdrowe odżywianie, Dieta, Żywienie dzieci

Babkę to tylko na Wielkanoc robimy. Właściwie to nie wiem dlaczego. Przecież jest takim pysznym i ślicznie wyglądającym ciastem. W tym roku mamy w planie zdrową babkę drożdżową z polewą z nerkowców.

Składniki na babkę miodową na Wielkanoc:

  • 30 g drożdży
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 400 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej lub pszennej
  • 150 g miodu
  • 100 g rodzynek
  • 100 g oleju kokosowego lub masła klarowanego
  • 100 ml mleka np. roślinnego

Składniki na polewę:

  • 0,5 szklanki nerkowców
  • 0,5 szklanki mleka roślinnego
  • 1 łyżka miodu lub innego zdrowego słodzika
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • coś do ozdoby np. płatki migdałowe lub ziarno kakaowca

Przygotowanie ciasta

Jajko i żółtka roztrzep widelcem. Drożdże wymieszaj z łyżką letniej wody. Miód i tłuszcz rozpuść w kąpieli wodnej.

Do miski przesyp przez sito mąkę, dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj oraz zagnieć. Ciasto będzie lepkie. Odstaw je przykryte ścierką w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, aby urosło.

Po tym czasie zagnieć je jeszcze raz, formę do babki posmaruj rozpuszczonym masłem klarowanym (0,5 łyżeczki) i włóż do niej ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut, aby jeszcze urosło.

Następnie wstaw do nagrzanego piekarnika (170 st. góra/dół) i piecz 40 minut. Zanim wyjmiesz babkę z piekarnika upewnij się, że patyczek po wbiciu w nią jest suchy.

Po upieczeniu polej polewą i posyp dodatkami.

Przygotowanie polewy

Orzechy nerkowca wsyp do mleka, dodaj miód oraz sok z cytryny i po kilku minutach zmiksuj na gładką masę.

Jeszcze ciepłe ciasto polej polewą i ozdób np. płatkami migdałowymi lub ziarnem kakaowca.

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się na newsletter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Babka miodowa na Wielkanoc
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania

0 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.