Sprawdź konkurs!
/ Łakoć / Babka wielkanocna jogurtowa, pełnoziarnista

Babka wielkanocna jogurtowa, pełnoziarnista

Tatiana Jaworska on 31 marca 2015 - 06:00 in Łakoć, Potrawy wielkanocne, Zdrowe odżywianie, Dieta

Czasu mało, ale babkę na święta chcę mieć. Zastanawiałam się, jak będzie smakować babka wielkanocna z mąki pełnoziarnistej. Eksperymentowałam z ciastem, co nie jest tak proste jak z potrawą, którą zawsze mogę doprawić podczas przygotowywania.

Za pierwszym razem wyszła za mało słodka, za drugi za bardzo słodka. Za trzecim razem wyszła w sam raz.

Składniki na babkę wielkanocną jogurtową, pełnoziarnistą:

Do miski wbiłam jajka i zaczęłam miksować, dodałam jogurt, mleko, melasę, proszek do pieczenia i na koniec mąkę. Wszystko połączyłam i wlałam do formy babkowej z kominkiem.

Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180 stC i piekłam 50 minut bez termoobiegu. Po upieczeniu i wyjęciu ciasta poczekałam aby przestygło, wyjęłam z formy i nożem wyrównałam spód.

IMG_1529_logo

Polewę zrobiłam z 1 łyżki tłuszczu kokosowego, 1 łyżki cukru palmowego i 2 łyżek karobu. Rozpuściłam tłuszcz i wymieszałam z cukrem i karobem. Babkę polałam polewą posypałam płatkami i gotowe.

IMG_1543_logo

Do zrobienia polewy można użyć masło klarowane, ksylitol i kakao.

Kolor babka zawdzięcza pełnemu ziarnu i melasie buraczanej, która ma bardzo ładną ciemnobrązową barwę. I uwaga – babka nie jest sucha i puszysta – jest wyśmienita 🙂

Babka wielkanocna jogurtowa, pełnoziarnista

Babka wielkanocna jogurtowa, pełnoziarnista

 

Streszczenie
Nazwa przepisu
Babka wielkanocna jogurtowa, pełnoziarnista
Opublikowany w

6 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

6 Komentarze
  • 30 kwietnia 2015

    Pysznie i zdrowo, polecam!

    Iza
    Odpowiedz
    • 1 maja 2015

      Dziękuję Izo za komentarz 🙂
      Pozdrawiam!

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
  • 29 marca 2016

    Babeczka wyszła piękna, dopóki jej nie ukroiłam. … ciasto twarde jak nie wiem co ? Tatiano powiedz proszę jakiego typu mąki użyłaś

    Odpowiedz
    • 29 marca 2016

      Mąka orkiszowa pełnoziarnista Melvit. Babka nie była puszysta, jak po oczyszczonej mące pszennej, ale nie mogę powiedzieć, że była twarda jak nie wiem co 🙂 Bardziej bym to porównała do makaronów zwykłego i pełnoziarnistego. Jest różnica w smaku i konsystencji. Są bardziej wyraziste.
      Pozdrawiam 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
  • 16 listopada 2016

    Co dać zamiast melasy ,nie mogę jeść buraków.:)

    Barbara
    Odpowiedz
    • 16 listopada 2016

      Może być melasa z karobu, miód lub syrop klonowy.
      Pozdrawiam 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.