Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Bakłażan po turecku na imprezę i nie tylko

Bakłażan po turecku na imprezę i nie tylko

Bakłażan
Tatiana Jaworska on 16 października 2015 - 06:00 in Bezglutenowe, Przekąska, Sałatka, Zdrowe odżywianie, Dieta

Taka potrawa doskonale się nadaje jako przekąska nie tylko podczas imprez, ale i podczas dnia powszedniego. Bardzo ją lubię, ponieważ sam bakłażan jest dla mnie kontrowersyjny w smaku, zaś z dodatkiem przypraw jest wyśmienity.

Składniki na bakłażan po turecku na imprezę:

  • 2 bakłażany
  • sól himalajska
  • 60 listków rukoli (3 garście)
  • 1 jogurt naturalny (nie gęsty)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 goździki
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka czarnego sezamu (może być jakikolwiek)

Bakłażany umyć, pokroić w plastry, posolić i odstawić na pół godziny. Po tym czasie bakłażany wypłukać z soli i delikatnie podsmażyć pod przykryciem. Delikatnie – nie musi być brązowy. Równie dobrze można go podgotować na parze.

Do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zmiażdżone w moździerzu goździki oraz cynamon i wymieszać.

Umytą rukolę ułożyć na talerzu. Bakłażana ułożyć na rukoli, zalać sosem jogurtowym i posypać sezamem.

Gotowe i pyszne!

Bakłażan po turecku na imprezę i nie tylko

Bakłażan po turecku na imprezę i nie tylko

Bakłażan po turecku na imprezę i nie tylko

Bakłażan po turecku na imprezę i nie tylko

Bakłażan po turecku na imprezę i nie tylko

Bakłażan po turecku na imprezę i nie tylko

Smacznego 🙂

Dlaczego warto jeść <strong>bakłażany</strong>? Dlaczego warto jeść bakłażany?
 Bakłażan posiada znaczne ilości składników odżywczych m.in. błonnika i jest niskokaloryczny. Stanowi źródło bioflawonoidów chroniących tętnice przed szkodliwym cholesterolem zmniejszając utlenianie tzw. dobrego cholesterolu, który ma niską gęstość. Bioflawonoidy odbudowują tętnice i zapobiegają udarowi mózgu oraz innym rodzajom krwotoków.

Są pomocne w leczeniu miażdżycy, poprawiają przepływ krwi w naczyniach wieńcowych i obniżają ciśnienie. Pomagają wątrobie w usuwaniu związków toksycznych z organizmu. Wspomagają usuwanie zastoju krwi poprzez rozpuszczenie zakrzepniętej krwi oraz nadmiernego rozrostu tkanek takich jak guzy i mięśniaki powstałe na skutek zastoju krwi. Warto go jeść 🙂

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się na newsLetter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Bakłażan po turecku na imprezę
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

0 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.