Sprawdź konkurs!
/ Colo vada / Barszcz prawie ukraiński

Barszcz prawie ukraiński

Pomysł na ten barszcz prawie ukraiński zaczerpnęłam od znajomej. Powiedziała, że podczas oczyszczania organizmu najbardziej lubi między innymi barszcz ukraiński. Musi tylko być bez fasoli, czyli po prostu dostosowany do zaleceń detoksu. Doszłam do wniosku, że to doskonały pomysł i wprowadziłam go do mojego menu.

Składniki na barszcz prawie ukraiński dla 1 osoby na 2 razy:

  • 1,5 litra wody
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • mały kawałek selera
  • 50 dag buraków
  • 20 dag kapusty
  • szczypta macierzanki
  • pół łyżeczki dobrej soli (np. kamiennej)
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny

Wszystkie warzywa, oprócz kapusty, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kapustę pokroić na kostkę. Na wrzątek wrzucić warzywa razem z przyprawami i gotować 15-20 minut.

Wyłączyć gaz i doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz sokiem z cytryny lub zakwasem z buraków.

Gotowe!

Barszcz prawie ukraiński

Barszcz prawie ukraiński

UWAGA!

Barszcz prawie ukraiński idealnie sprawdzi się w ramach diety warzywno-owocowej, propagowanej w Polsce przez dr Ewę Dąbrowską. Dieta ta znana jest również pod terminem postu Daniela.

Jeżeli jeszcze takiej diety nie przechodziłeś lub masz wątpliwości, czy czasowo jedząc jedynie warzywa można odżywiać się zdrowo i smacznie, to zapraszamy pod ten link. Tam znajdziesz więcej informacji.

ZAPRASZAMY! 🙂

Jestem bardzo wdzięczna za możliwość uczestniczenia w tym kursie. Na samym początku bałam się, że nie wytrwam z utrzymaniem diety.

Jednak wytrwałam i nawet zdecydowałam się na jej przedłużenie . Dzięki tej terapii oczyszczającej teraz mam więcej energii, moja waga spadła o 5 kg, a obwód w pasie o 8 cm.

Wielu znajomym już poleciłam Wasz kurs i Waszego bloga. Zajmuję się profilaktyką zdrowia od wielu lat i jest mi bardzo "po drodze" z Waszym podejściem do tych tematów.

Serdecznie dziękuję za możliwość skorzystania z Kursu Oczyszczania. Chętnie skorzystam z kolejnych propozycji.

Anna Czyżewska

<strong>Dlaczego warto jeść buraki czerwone?</strong> Dlaczego warto jeść buraki czerwone?

Buraki wzmacniają serce, uspokajają ducha, poprawiają krążenie, oczyszczają krew, korzystnie wpływają na wątrobę, pomagają w menstruacji. Są bogaty w składniki mineralne takie jak żelazo, potas, magnez, wapń, fosfor, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, sód, mangan, kobalt, a także w witaminy A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B12, C. Regularne jego spożywanie wzmacnia układ krwionośny, ponieważ wysoka zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i podnosi poziom hemoglobiny. Porcja 100 gr buraków zaspokaja 10% dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy. Buraki wzmacniają odporność i pomagają w rekonwalescencji po przebytych chorobach. Działają bakteriobójczo i przeciwnowotworowo.

A dlaczego warto jeść <strong>kapustę</strong>? A dlaczego warto jeść kapustę?
 

Kapusta, jak wszystkie warzywa krzyżowe w swoim składzie posiada związki siarki, nadającej jej charakterystyczny ostry, gorzki smak. Podczas jej miażdżenia (drobne krojenie) siarka zamienia się w izotiocyjaniny (ITC) – związki o bardzo silnym działaniu przeciwnowotworowym. Dodatkowo w kapuście znajdziesz jod, dużo witaminy C, witaminę E, wapń.

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się na newsletter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

 

Streszczenie
recipe image
Opublikowany w
Średnia ocena
21star1stargraygraygray Based on 1 Review(s)
0 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.