Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Barszcz czerwony z kaszą jaglaną

Barszcz czerwony z kaszą jaglaną

Tatiana Jaworska on 17 lutego 2016 - 06:00 in Bezglutenowe, Dieta jaglana, Wegetariańskie, Zdrowe odżywianie, Dieta, Zupa

Michał właśnie zrobił podcast z Markiem Zarembą, autorem książki Jaglany detoks. Przy tej okazji otrzymaliśmy jedną w prezencie, dlatego też od razu zabrałam się za jej czytanie. Marek zamieścił tam sporo bardzo ciekawych przepisów, które można wykorzystać podczas oczyszczania. Przepisy te są świetne również dla tych, którzy oczyszczania nie planują.

Pomyślałam sobie, że podrzucę Wam dwa wybrane przepisy. Jeden z nich to barszcz czerwony, do którego można wykorzystać zakwas buraczany (na który przepis znajdziesz tu). Jeśli akurat nie masz takiego w lodówce, możesz zakwasić barszcz cytryną.

Wybrałam barszcz, ponieważ lubię buraki pod prawie każdą postacią, a pomysł z dodaniem doń kaszy jaglanej bardzo mi się spodobał.

Drugi przepis jest na pudding jaglany z dynią znajdziesz tu.

Barszcz czerwony z kaszą jaglaną

Składniki na barszcz czerwony z kaszą jaglaną:

  • 2 litry wody
  • 80 dag buraków
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2-3 cebule
  • 10 cm pora
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 szklanki zakwasu buraczanego lub sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka soli kamiennej lub himalajskiej
  • 1 łyżka syropu klonowego (można pominąć, a przy detoksie nie dodawać)
  • 1 łyżka oleju lnianego (przy detoksie nie dodawać)
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej

Buraki, marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę obrać i pokroić w kostkę, pora pokroić w talarki.

Zagotować wodę i dodać do niej buraki, marchewkę, pietruszkę, seler, cebulępor i przyprawy (oprócz soli). Gotować 30 minut.

W tym czasie ugotować kaszę.

Aby kasza miała właściwości ogrzewające organizm, przed wypłukaniem należy podprażyć ją na suchej patelni.

Kaszę podprażyć w suchym garnku i wypłukać. Po tym dodać 2 szklanki wody i gotować na małym ogniu około 15 minut. Kaszę w takim przypadku gotuję tak, aby nie była sypka. Dodaję ją do barszczu w kawałkach.

Można również w połowie gotowania dodać wypłukaną kaszę i ugotować w zupie. Przy czym dobrze jest zmniejszyć ilość do 1/2 szklanki (mocno zwiększa objętość).

Kaszę przed gotowaniem płuczemy, aby po ugotowaniu nie miała gorzkiego posmaku.

Po 30 minutach gotowania barszczu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i opcjonalnie syrop klonowy, wyłączyć gaz. Dodać zakwas i nie gotować, aby barszcz nie nabrał brunatnego koloru. Można jeszcze dodać sok z połowy cytryny. Nie gotować.

Na talerze nalać barszczu z warzywami, dodać kaszę, posypać pietruszką i gotowe.

Barszcz czerwony z kaszą jaglaną

Barszcz czerwony z kaszą jaglaną

Smacznego!

Porcja dla 5 osób na raz.

Dlaczego warto jeść <strong>buraki</strong>? Dlaczego warto jeść buraki?

Burak wzmacnia serce, uspokaja ducha, poprawia krążenie, oczyszcza krew, korzystnie wpływa na wątrobę, działa przeciwnowotworowo, pomaga w menstruacji. Jest bogaty w składniki mineralne takie jak krzem, wapń, potas, fosfor, żelazo, kwas foliowy, magnez, kobalt, a także witaminy A, C, B1. Regularne jego spożywanie wzmacnia układ krwionośny, ponieważ wysoka zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i podnosi poziom hemoglobiny. Wzmacnia odporność i pomaga w rekonwalescencji po przebytych chorobach.

 

A dlaczego warto spożywać <strong>kaszę jaglaną</strong>? A dlaczego warto spożywać kaszę jaglaną?

Kasza jaglana nie zawiera fityny, dzięki temu nie zakwasza organizmu. Dodatkowo ma właściwości zasadotwórcze, co oznacza, że wspomaga trawienie i wyrównuje nadmiar kwasu. Nie zawiera glutenu. Jest wyjątkowo lekkostrawna. Dzięki sporej zawartości węglowodanów złożonych powoli uwalnia energię, czyli syci na długo. Wzmacnia układ odpornościowy i ze względu na zawartość krzemu regeneruje błony śluzowe (dzięki czemu wspomaga leczenie kataru), dobrze wpływa na stawy, wygląd włosów oraz paznokci. Krzem wspomaga przemianę materii i ułatwia odchudzanie. W kuracjach leczniczych kaszę stosuje się jako kleik w chorobach żołądka, wątroby, trzustki, śledziony i przy anemii. Kasza jaglana wzmacnia organy kobiece i poprawia funkcjonowanie żeńskich gruczołów płciowych. Znajdziesz w niej łatwo przyswajalne białkowitaminy B1, B2, B6, kwas foliowy, fosfor, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, krzem. Przy kuracjach oczyszczających pomaga usuwać toksyny, metale ciężkie, zalegające pozostałości po lekach, w tym antybiotykach i inne złogi.

UWAGA: Bezpłatny eBook!

„Jaglany Detoks

brama do

zdrowego odżywiania”

 

A w nim:

1. Właściwe nawyki – fundamenty zdrowia.
2. Okresowe posty – pomagają czy szkodzą?
3. Jaglany Detoks – autostrada do zdrowia.
4. 6 kluczowych zasad Jaglanego Detoksu.
5. Dlaczego Jaglany Detoks jest dla Ciebie?
6. Co mówią osoby, które przeszły detoks?

Źródła informacji

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Barszcz czerwony z kaszą jaglaną
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
2.51star1star1stargraygray Based on 5 Review(s)

8 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

8 Komentarze
  • 17 lutego 2016

    Ale nie codzienny przepis! Zastanawiam się czy gotując kasze tylko 15 min mamy ją ugotowaną?
    A może trzeba ją potrzymać pod przykrywką z 10 min?

    Anna Maria
    Odpowiedz
    • 17 lutego 2016

      Hej Aniu, po 15 minutach kasza jest wystarczająco dla mnie ugotowana (jest taka chrupka). Ale swoją drogą i tak zawsze czeka w garnku parę minut, więc jeszcze dochodzi. 🙂
      A przepis jest wyjątkowo udany jak dla mnie 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
  • 24 lutego 2016

    zupa zrobiona, wygląda pięknie, a smakuje jeszcze lepiej : )

    Odpowiedz
    • 24 lutego 2016

      Ale się cieszę 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
  • 2 marca 2016

    Właśnie zrobiony i zjedzony dziś barsczyk. Dziękuję za podanie przepisu. Ciekawe i smaczne połączenie. Ostatnio mi zimno, rzeczywiście prażenie kaszy pomogło. Gratuluję bloga i pomysłów. Pozdrawiam

    Monika
    Odpowiedz
    • 14 kwietnia 2016

      Bardzo się cieszę, że zasmakował. Dziękuję i również pozdrawiam 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
  • 25 stycznia 2017

    80dag to ile buraczków w przybliżeniu ;)?

    Marta
    Odpowiedz
    • 25 stycznia 2017

      A tak z 8 średnich sztuk.
      🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.