Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Batoniki musli – bezglutenowe, pożywne i zdrowe

Batoniki musli – bezglutenowe, pożywne i zdrowe

Batoniki musli
Tatiana Jaworska on 2 grudnia 2015 - 06:00 in Bezglutenowe, Łakoć, Przekąska, Wegetariańskie, Zdrowe odżywianie, Dieta, Żywienie dzieci

Jakiś czas temu wybrałam się z dziećmi na Pomorze – to właściwie już podróż 🙂 A obowiązkowym elementem podróży są przekąski. Nie ważne jak daleka jest podróż, przekąski muszą być :-). Oprócz kanapek, owoców i warzyw przydatne są słodkości, szczególnie gdy u dzieci spada motywacja do dalszej jazdy. A że nawet w podróży zdrowe odżywianie jest ważne uznaliśmy, że batoniki musli będą w sam raz.

To takie batoniki do “zadań specjalnych”. Podróż długa, zawsze miło jest coś przekąsić oprócz kanapek 🙂

Składniki na około 20 bezglutenowych batoników musli:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych bezglutenowych
  • 1 szklanka płatków owsianych do posypania
  • 2 szklanki bakalii: rodzynek, żurawiny, jagody goi (opcjonalnie)
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 0,5 szklanki siemienia lnianego
  • 4 łyżki sezamu
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki zmielonego ryżu brązowego
  • 1 łyżka zdrowego słodzika, np. cukru palmowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Płatki owsiane moczę przez kilka godzin w wodzie z cytryną. Po namaczaniu wody nie wylewam.

Namoczone płatki łączę z pozostałymi składnikami i formuję na kształt dużego batona. Posypuję suchymi płatkami owsianymi i wkładam do piekarnika nagrzanego do 150 st. Piekę 15 minut z opcją termoobiegu, a następnie 15 minut z opcją na dół.

Po wyjęciu kroję na małe batoniki i gotowe.

 

Batoniki musli

Batoniki musli

Takie batoniki musli można przechowywać kilka dni w papierowej torebce. W metalowym pudełku robią się gumiaste (ale również bardzo smaczne;-)

A dlaczego są takie <strong>zdrowe</strong>? A dlaczego są takie zdrowe?

Dlatego, że owies działa kojąco, leczy układ nerwowy i rozrodczy, wzmacnia śledzionę i trzustkę, usuwa cholesterol z przewodu pokarmowego i naczyń krwionośnych, wzmacnia mięsień serca. Jest jednym z pokarmów najbogatszych w krzem, który usuwa z komórek substancje toksyczne, uszczelnia naczynia włosowate, zwiększa wytrzymałość i regenerację układu kostnego oraz tkanki łącznej, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się.

Owies zawiera czynniki powstrzymujące rozwój grzybów. Usuwa podrażnienia i stany zapalne skóry, poprawiając jej ogólny wygląd i zapobiegając wiotczeniu, ogranicza wypadanie włosów, przyspiesza ich wzrost, wzmacnia paznokcie. Owies zawiera również fosfor niezbędny do prawidłowego rozwoju mózgu i nerwów. Ponadto zawiera białko, wartościowe tłuszcze, węglowodany, a także witaminy w szczególności z grupy B oraz wapń, magnez, sód, miedź. Jest doskonały w profilaktyce infekcji. Płatki owsiane mają dużą zawartość błonnika i małą ilość kalorii. Same dobre rzeczy i dla dziecka i dorosłego:-)

Źródła informacji

UWAGA: Pobierz przepisy!

 

“3 wyjątkowe chleby bezglutenowe

 



Proste w przygotowaniu i sprawdzone przepisy na:

 

1. Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany na
zakwasie z ziarnami.
2. Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany na
zakwasie ze słonecznikiem.
3. Chleb bezglutenowy na drożdżach z
siemieniem lnianym i amarantusem.

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Łatwe w przyrządzeniu, pożywne i zdrowe batoniki musli
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

8 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

8 Komentarze
  • 2 grudnia 2015

    Takich batoników jeszcze nie jadłam i chętnie skorzystam z tego przepisu.

    Odpowiedz
  • 4 grudnia 2015

    Czy zamiast cukru palmowego może być np miód? I orzeszki tez będą współgrały gdyby je tak dorzucić? 😀

    itenka
    Odpowiedz
    • 5 grudnia 2015

      Miód może być jak najbardziej. Jest co prawda bardziej kaloryczny, ale nie każdy musi na to zważać 🙂 Jeśli chodzi o orzeszki, to w smaku byłyby super, chociaż obawiam się, że mógłby być problem ze zbytnim kruszeniem się batoników podczas ich cięcia.

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
  • 13 kwietnia 2016

    Kolejny raz sie nie zawiodłam. Właśnie wcinam batoniki. Są genialne. Później mój 11 mc synek dostanie na podwieczorek. Pokroiłam batony przed pieczeniem i za bardzo nie wiedziałam, czy mam dodać te płatki z ta woda, czy odcedzić a dodatkowo szklankę wody dodac. Troche sie zakreciłam, ale dodałam te płatki z wodą. Są najpyszniejszą przekąską. Pozdrawiam i będę tu zaglądać.

    Ania
    Odpowiedz
    • 13 kwietnia 2016

      Ale się cieszę 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
      • 31 maja 2016

        Fantastyczna strona:)Dużo ciekawych przepisów interesuję się zdrową żywnością pomysłowością tej strony jestem naprawdę wzruszona :)Mam jednak pytanie proszę mi powiedzieć czy całą proporcję płatków owsianych namaczamy w wodzie czy zostawiamy troszkę do posypania ?pozdrawiam

        Agnieszka
        Odpowiedz
        • 31 maja 2016

          Witaj Agnieszko na naszym blogu! Bardzo się cieszę, że się tu rozgościłaś i dziękuję za miłe słowa 🙂
          Te płatki ze składników namaczam wszystkie. Posypuję dodatkowymi suchymi płatkami.
          Nie było to jasne – dopisałam do przepisu.
          Pozdrawiam Cię serdecznie 🙂

          Tatiana Jaworska
          Odpowiedz
          • 31 maja 2016

            Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź :)Naprawdę bardzo fantastyczna strona :)I bardzo wspaniali jej właściciele pozdrawiam

            Agnieszka
            Odpowiedz

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.