Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Bezglutenowa wegańska LAZANIA

Bezglutenowa wegańska LAZANIA

Michał Jaworski on 27 stycznia 2016 - 06:00 in Bezglutenowe, Obiad, Przekąska, Wegetariańskie, Zdrowe odżywianie, Dieta

W naszej rodzinie lazania kojarzy się z bajką o kocie imieniem Garfield, który lazanię w mgnieniu oka połyka w całości. Jednak w świecie rzeczywistym nie jest to taki “łatwy kąsek” do zjedzenia. Mieszanka makaronu z dużą ilością sera do lekkostrawnych niestety nie należą. Jednak jest sposób, aby do tego smacznego dania podejść w inny, mniej konwencjonalny sposób i uzyskać apetycznie wyglądającą, smaczną i lekkostrawną lazanie. A do tego nie zyskać brzuszka jak Garfield 😉

Sposób jest prosty: makaron zastępujemy korzeniami selera i pasternaku, a ser soczewicą. Pasternak wygląda jak pietruszka, jednak ma delikatniejszy, bardziej słodki smak. Jeżeli akurat nie uda Ci się go kupić, nie przejmuj się. Lazanię możesz przygotować z wykorzystaniem jedynie selera, który jest do kupienia w każdym warzywniaku 🙂

Bezglutenowa wegańska LAZANIA

Bezglutenowa wegańska LAZANIA

Składniki na wegańską bezglutenową lazanię:

1. “Makaronowe” wypełnienie:

  • 1 duży korzeń selera, lub 2 małe
  • 3 korzenie pasternaku

Seler i pasternak należy obrać, umyć i pokroić w cienkie (2-3 mm) paseczki.

2. Nadzienie z grzybami i szpinakiem:

  • łyżka zdrowego tłuszczu do podsmażania
  • pół kilograma pieczarek
  • paczka świeżego (300 gr) szpinaku – może być również mrożony
  • 2 ząbki czosnku

Tłuszcz rozpuszczamy na patelni lub w rondlu z grubym dnem. Pieczarki myjemy i siekamy na cienkie płatki. Zwykle pieczarkę kroję na pół i siekam drobno na talarki wyglądające w przekroju jak ćwiartka pieczarki.

Pokrojone pieczarki podduszamy czekając aż odparuje większość wody. Na koniec dodajemy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i umyty szpinak, po kolejnych 2 minutach wyłączamy palnik.

3. Sos pomidorowo soczewicowy:

  • łyżka zdrowego tłuszczu do podsmażania
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 kg pomidorów
  • pół łyżeczki tymianku lub macierzanki
  • kilka gałązek świeżej bazylii
  • odrobina ostrego chilli (można pominąć)
  • sól himalajska lub kamienna

Tłuszcz rozpuszczamy na patelni lub w rondlu z grubym dnem. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek i czekamy do czasu, aż warzywa lekko się zeszklą. Dodajemy posiekane w kostkę pomidory, wypłukaną soczewicę, wodę, posiekane zioła i chilli.

Dusimy na małym ogniu, aż sos zrobi się gęsty, niemalże suchy. Na końcu dodajemy sól – do smaku.

Układamy lazanię

W dużym naczyniu lub kilku mniejszych (ja tak zrobiłem) układamy następujące warstwy:

  1. Płaty cienko pokrojonego selera
  2. Sos pomidorowo-soczewicowy
  3. Płaty cienko pokrojonego pasternaka – tu również może być seler
  4. Nadzienie z grzybami i szpinakiem
  5. Płaty cienko pokrojonego selera
  6. Sos pomidorowo-soczewicowy
  7. Na koniec układamy:
    • plastry pomidorków koktajlowych
    • posiekaną bazylię

Bezglutenowa wegańska LAZANIA

Bezglutenowa wegańska LAZANIA

Etap 1 – warstwa cienko pokrojonego selera i sosu pomidorowo-soczewicowy.

Bezglutenowa wegańska LAZANIA

Bezglutenowa wegańska LAZANIA

Etap 2 – warstwa cienko pokrojonego pasternaku (może być seler) i sos pieczarkowo-szpinakowy.

Bezglutenowa wegańska LAZANIA

Bezglutenowa wegańska LAZANIA

Etap 3 – warstwa cienko pokrojonego selera i sos pomidorowo-soczewicowy.

Bezglutenowa wegańska LAZANIA

Bezglutenowa wegańska LAZANIA

Etap 4 – warstwa pokrojonych pomidorów koktajlowych i posiekanej bazylii.

Lazanię wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st C i zapiekamy bez przykrycia 30-40 minut.

Podajemy z sałatą z lekko kwaśnym dressingiem.

Bezglutenowa wegańska LAZANIA

Bezglutenowa wegańska LAZANIA

Bezglutenowa wegańska LAZANIA

Bezglutenowa wegańska LAZANIA

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się newsLetter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Bezglutenowa wegańska LAZANIA
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

3 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 Komentarze
  • 28 stycznia 2016

    Wygląda przepysznie! Zapisuję do zrobienia 😉 Super pomysł w ogóle, żeby zastąpić makaron selerem i pasternakiem 🙂

    Beata
    Odpowiedz
  • 28 stycznia 2016

    Między innymi dzięki Wam, z ogromną świadomością przeprowadzam rodzinę od prawie pół roku na drogę do zdrowego odżywiania. Oczywiście mamy jeszcze dużo do zrobienia w tej kwestii, mam jednak nadzieje, że będzie coraz lepiej 🙂 zapisałam się na wasz newsletter, wydrukowałam ebooka i leży w kuchni, codziennie wykorzystuje z niego jakąś informacje. Dzięki że jesteście 🙂

    edyta.watkowska
    Odpowiedz
    • 28 stycznia 2016

      To bardzo, bardzo miłe co piszesz 🙂 Dziękujemy i życzymy wiele cierpliwości i radości w przechodzeniu na zdrowe odżywianie 🙂

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.