Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Bezglutenowe ciastka z fasoli i orzechów włoskich

Bezglutenowe ciastka z fasoli i orzechów włoskich

Tatiana Jaworska on 4 stycznia 2015 - 20:49 in Bezglutenowe, Łakoć, Zdrowe odżywianie, Dieta

Czasami mam ochotę na ciasteczka. Mając na uwadze to, że w każdym posiłku, nawet przekąsce, chcę dostarczać organizmowi wartościowe składniki odżywcze, upiekłam fantastyczne ciasteczka z fasoli i orzechów włoskich.

Są naprawdę smaczne, a do tego bardzo zdrowe, gdyż trudno przecenić rolę fasoli i orzechów włoskich jaką pełnią we wspomaganiu naszego zdrowia.

Składniki na około 40 zaskakujących bezglutenowych ciastek z fasoli i orzechów włoskich:

  • 2 szklanki fasoli Jaś
  • 2 szklanki świeżo łuskanych orzechów włoskich
  • 4 łyżki rozpuszczonego miodu
  • 3 jajka

Fasolę mocz przez kilka godzin, następnie gotuj w świeżej wodzie około 40 minut (aż popęka skórka). Gdy się ugotuje i przestygnie pozbądź się skórek. To bardzo fajne i wyciszające zajęcie 😉

Zmiel fasolę i orzechy, dodaj jajka i miód. Wymieszaj.

Na blasze ułóż papier do pieczenia i łyżką nałóż masę. Piecz przez 2o minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.

Smacznego!

Dlaczego warto jeść <strong>fasolę i orzechy włoskie</strong>? Dlaczego warto jeść fasolę i orzechy włoskie?

Fasola jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, ponadto zawiera witaminy z grupy B, C i E oraz składniki mineralne takie jak: potas, magnez i selen.

Orzechy włoskie – bogate źródło kwasów wielonienasyconych, błonnika, witamin i minerałów. Zawierają dużo antyoksydantów (przeciwutleniaczy) spowalniających procesy starzenia się komórek. Regularne ich chrupanie obniża ryzyko chorób serca. Orzechy włoskie są często nazywane “pożywieniem dla mózgu” – poprawiają sprawność umysłową, pamięć i koncentrację.

A może Ty masz przepis na zdrowy i smaczny smakołyk? Jeżeli tak, dodaj komentarz pod artykułem. Twoje doświadczenia wzbogacą ten wpis i być może zainspirują mnie lub innego czytelnika do wypróbowania Twojego sposobu.

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się newsLetter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Bezglutenowe ciastka z fasoli i orzechów włoskich
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
2.51star1star1stargraygray Based on 3 Review(s)

2 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 Komentarze
  • 10 lutego 2015

    Mi i moim kuzynom bardzo smakowały.

    Kasia
    Odpowiedz
    • 15 lutego 2015

      Dziękuję Kasiu za podzielenie się opinią. 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.