Bezglutenowe ciastka z fasoli i orzechów włoskich

Czasami mam ochotę na ciasteczka. Mając na uwadze to, że w każdym posiłku, nawet przekąsce, chcę dostarczać organizmowi wartościowe składniki odżywcze, upiekłam fantastyczne ciasteczka z fasoli i orzechów włoskich.

Są naprawdę smaczne, a do tego bardzo zdrowe, gdyż trudno przecenić rolę fasoli i orzechów włoskich jaką pełnią we wspomaganiu naszego zdrowia.

Składniki na około 40 zaskakujących bezglutenowych ciastek z fasoli i orzechów włoskich:

  • 2 szklanki fasoli Jaś
  • 2 szklanki świeżo łuskanych orzechów włoskich
  • 4 łyżki rozpuszczonego miodu
  • 3 jajka

Fasolę mocz przez kilka godzin, następnie gotuj w świeżej wodzie około 40 minut (aż popęka skórka). Gdy się ugotuje i przestygnie pozbądź się skórek. To bardzo fajne i wyciszające zajęcie 😉

Zmiel fasolę i orzechy, dodaj jajka i miód. Wymieszaj.

Na blasze ułóż papier do pieczenia i łyżką nałóż masę. Piecz przez 2o minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.

Smacznego!

Dlaczego warto jeść fasolę i orzechy włoskie?

Fasola jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, ponadto zawiera witaminy z grupy B, C i E oraz składniki mineralne takie jak: potas, magnez i selen.

Orzechy włoskie – bogate źródło kwasów wielonienasyconych, błonnika, witamin i minerałów. Zawierają dużo antyoksydantów (przeciwutleniaczy) spowalniających procesy starzenia się komórek. Regularne ich chrupanie obniża ryzyko chorób serca. Orzechy włoskie są często nazywane “pożywieniem dla mózgu” – poprawiają sprawność umysłową, pamięć i koncentrację.

A może Ty masz przepis na zdrowy i smaczny smakołyk? Jeżeli tak, dodaj komentarz pod artykułem. Twoje doświadczenia wzbogacą ten wpis i być może zainspirują mnie lub innego czytelnika do wypróbowania Twojego sposobu.

Źródła informacji

UWAGA: Pobierz przepisy!

 

“3 wyjątkowe chleby bezglutenowe

 



Proste w przygotowaniu i sprawdzone przepisy na:

 

1. Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany na
zakwasie z ziarnami.
2. Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany na
zakwasie ze słonecznikiem.
3. Chleb bezglutenowy na drożdżach z
siemieniem lnianym i amarantusem.

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Bezglutenowe ciastka z fasoli i orzechów włoskich
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
2.51star1star1stargraygray Based on 3 Review(s)