Dlaczego należy spożywać błonnik?

Dlaczego należy spożywać błonnik? Błonnik to jeden ze składników pożywienia, który musi się znaleźć w Twoim jadłospisie. Jest niestrawialny, ponieważ jest odporny na działanie enzymów znajdujących się w przewodzie pokarmowym. Regulując proces trawienia, umożliwia prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego i jest ważnym elementem zdrowego odżywiania.

Dla niecierpliwych, w skrócie. Dlaczego należy spożywać błonnik?

  1. Błonnik wspomaga ogólną odporność organizmu.
    Dlaczego należy spożywać błonnik
    Dlaczego należy spożywać błonnik
  2. Wypełnia żołądek, dając uczucie sytości na dłużej.
  3. Bierze udział w profilaktyce schorzeń takich, jak miażdżyca, otyłość, cukrzyca, kamica żółciowa.
  4. Brak błonnika może być przyczyną zaparć, zapalenia wyrostka robaczkowego, polipów lub nowotworów jelita grubego.
  5. Pomaga pozbyć się złego cholesterolu z organizmu.
  6. Reguluje poziom glukozy we krwi.
  7. Źródłem błonnika są warzywa, owoce, ziarna zbóż.

Jeśli chcesz znać więcej szczegółów, zapraszam do przeczytania całego artykułu.

Dlaczego należy spożywać błonnik

Dobroczynne działanie błonnika w Twój organizm nie podlega wątpliwości. Mimo, że błonnik sam w sobie nie dostarcza Ci żadnych odżywczych składników, jego działanie ma nieoceniony wpływ na zdrowe odżywianie i funkcjonowanie Twojego organizmu. Właściwie do czego jest Ci potrzebny?

Błonnik wspomaga rozwój korzystnych bakterii jelitowych, dzięki czemu zyskujesz ogólną odporność organizmu, tak jak byś zażywał prebiotyki, które są substancjami stymulującymi układ odpornościowy.

Chłonąc wodę, błonnik wypełnia żołądek, dzięki czemu dłużej jesteś syty, w porównaniu z jedzeniem pozbawionym błonnika. Przechodząc przez jelita masy kałowe wchłaniają wodę, zwiększają swą objętość, rozrzedzają się, co w efekcie przyspiesza eliminację niestrawionych resztek pokarmu.

Co ważne błonnik bierze udział w profilaktyce takich schorzeń, jak miażdżyca, otyłość, cukrzyca, kamica żółciowa. Pomaga eliminować z organizmu toksyny, kwasy żółciowe (których wątroba używa do produkcji cholesterolu), metale ciężkie, a nawet substancje rakotwórcze.

Niedostateczna ilość spożywanego błonnika powoduje częste zaparcia, przez co może być przyczyną żylaków odbytu, zapalenia wyrostka robaczkowego, polipów lub nowotworów jelita grubego. Błonnik w jelitach wspiera rozwój korzystnych bakterii wspomagających przyswajanie składników odżywczych i wytwarzanie kwasów jelitowych odpowiedzialnych za odporność na nowotwór.

Błonnik wiąże cholesterol dostarczany z pożywieniem i zmniejsza jego wchłanianie oraz zwiększa wydalanie z kałem, usuwa kwasy żółciowe niezbędne do syntezy cholesterolu w wątrobie. Pewne odmiany błonnika różnią się między sobą. I tak otręby pszenne mają nieznaczne oddziaływanie na poziom cholesterolu, natomiast pektyna zawarta w jabłkach, czereśniach, marchwi i innych roślinach, usuwa cholesterol z układu pokarmowego. Owies ma podobne działanie.

Poprzez opóźnienie rozkładu węglowodanów, reguluje stężenie glukozy we krwi, co z kolei zmniejsza wydzielanie insuliny, dzięki czemu poziom cukru we krwi nie waha się, a co za tym idzie – nie dopada Cię nagły głód czy apetyt na słodycze.

Błonnik jest ważnym elementem zdrowego odżywiania.

Zastanawiasz, gdzie tak dokładnie szukać błonnika?

Bogatymi w błonnik produktami są:

Produkty zbożowe
– mąka pełnoziarnista i jej przetwory: pieczywo razowe, żytnie mieszane, graham, pieczywo chrupkie;
– grube kasze jęczmienna i gryczana, ryż brązowy;
– płatki zbożowe pszenne, owsiane, kukurydziane, żytnie;
– otręby pszenne, żytnie, owsiane;

Warzywa
– wszystkie, ale najwięcej zawierają surowe, spożywane ze skórką;
najbardziej bogate w błonnik są:
– nasiona roślin strączkowych: fasola, groch, groszek zielony, soczewica, bób;
– kapusty: biała, czerwona, włoska, brukselka;
– korzeniowe: buraki, marchew, brukiew, ziemniaki w mundurkach, seler, korzeń pietruszki, chrzan, czosnek;
– kalafior, rzepa, kalarepa, borowiki suszone, fasolka szparagowa, soja.

Owoce
– wszystkie, ale najwięcej zawierają surowe, spożywane ze skórką i drobnymi pestkami;
najbardziej bogate w błonnik są:
– drobnopestkowe: jeżyny, maliny, porzeczki, truskawki, agrest, czarne jagody;
– śliwki, żurawiny, jabłka, gruszki, cytryny, morele;
– owoce suszone: śliwki, figi, morele, wiórki kokosowe, sezam, brzoskwinie;
– orzechy.

Błonnika nie ma niestety m.in. w pysznych rybach, w mięsie, mleku, jajach, maśle, olejach.

Ważne!
Zalecana dzienna ilość błonnika w diecie zdrowej osoby dorosłej to około 35 g. Aby pokryć dzienne zapotrzebowanie powinieneś jeść warzywa i produkty pełnoziarniste w każdym posiłku. Pamiętaj, aby pić co najmniej 2 litry płynów dziennie.

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym co się dzieje na blogu zapisz się newsLetter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

A może Ty masz jeszcze jakieś wartościowe informacje dotyczące błonnika? Jeżeli tak, dodaj komentarz pod artykułem. Twoje doświadczenia wzbogacą ten wpis i być może zainspirują mnie lub innego czytelnika do wypróbowania Twojego sposobu.