Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Boskie ciasteczka jaglane z kokosem

Boskie ciasteczka jaglane z kokosem

Nie wyobrażam sobie świąt bez ciasteczek. Dlatego powstały boskie ciasteczka jaglane z kokosem, gdy odkryłam, że można zrobić ciastka z kaszy jaglanej z dodatkiem kokosa, Bardzo je lubimy, tym bardziej, że dostarczamy przy okazji duże ilości cennych składników niezbędnych dla naszego organizmu. A do tego się ich nie piecze!

Tylko 15 minut gotowania kaszy i 20 minut zabawy w robienie kulek. Są naprawdę pyszne i lekkie. A w odpowiedniej aranżacji stanowią wspaniałą ozdobę świątecznego stołu.

Składniki na około 25 boskich ciasteczek jaglanych z kokosem:

  • 1 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wiórków kokosowych
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych do obtoczenia ciastek
  • 2 – 3 łyżki miodu lub syropu klonowego, albo ksylitolu
  • 2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego

Kaszę jaglaną przed ugotowaniem koniecznie wypłucz w ciepłej wodzie – pozwoli to pozbyć się charakterystycznego smaku goryczki.

Gotuj ją 10 minut na małym ogniu, z dodatkiem oleju w 1,5 szklanki wody. Po ugotowaniu poczekaj aby kasza przestygła, ale nie wystygła. Jeszcze ciepłą zmiksuj blenderem ręcznym razem z miodem na gładką masę. Następnie masę wymieszaj z wiórkami (najwygodniej rękoma w garnku).

Z masy zrób kulki i obtocz je we wiórkach. Podczas tworzenia kulek możesz do środka włożyć świeżo wyłuskane orzechy laskowe albo migdały.

Jeśli nie masz czasu bawić się we wzorki, zroluj ciasto jak na kopytka, obtocz we wiórkach i potnij nożem:-)

Możesz przechowywać je 4 dni szczelnie zamknięte i w lodówce.

Boskie ciasteczka jaglane z kokosem

Boskie ciasteczka jaglane z kokosem

Boskie ciasteczka jaglane z kokosem

Boskie ciasteczka jaglane z kokosem

Na święta możesz zrobić takie ciastka w świąteczne wzory.

Dlaczego warto spożywać <strong>kaszę jaglaną</strong>. Dlaczego warto spożywać kaszę jaglaną.

Kasza jaglana jest jednym z niewielu zbóż nie zawierającym fityny, dzięki temu nie zakwasza organizmu. Dodatkowo ma właściwości zasadotwórcze, co oznacza, że wspomaga trawienie i wyrównuje nadmiar kwasu. Ogrzewa organizm, szczególnie jeśli ją podprażysz. Wzmacnia układ odpornościowy i ze względu na zawartość krzemu regeneruje błony śluzowe, dobrze wpływa na stan kości, wygląd włosów oraz paznokci. W kuracjach leczniczych stosuje się ją w chorobach trzustki, śledziony i przy anemii. Kasza jaglana wzmacnia organy kobiece i poprawia funkcjonowanie żeńskich gruczołów płciowych. W kaszy jaglanej znajdziesz białko, witaminy B1, B2, B6, kwas foliowy, fosfor, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, krzem. Nie zawiera glutenu.

Dlaczego warto spożywać <strong>kokos</strong>. Dlaczego warto spożywać kokos.

Płatki kokosowe zawierają białko, bardzo dużo błonnika, witaminy B, B2, B6, PP, E, C, K, kwas foliowy, magnez, potas, selen, miedź, mangan, cynk, żelazo, wapń, kwasy tłuszczowe nasycone, jednonienasycone, wielonienasycone, przy czym tych ostatnich jest 3 razy mniej niż jednonienasyconych. Oleje jednonienasyconeszczególnie cenne, ponieważ nie gromadzą cholesterolu i są dużo stabilniejsze (trudniej ulegają zepsuciu – jełczeniu) niż wielonienasycone.

UWAGA: Bezpłatny eBook!

„Jaglany Detoks

brama do

zdrowego odżywiania”

 

A w nim:

1. Właściwe nawyki – fundamenty zdrowia.
2. Okresowe posty – pomagają czy szkodzą?
3. Jaglany Detoks – autostrada do zdrowia.
4. 6 kluczowych zasad Jaglanego Detoksu.
5. Dlaczego Jaglany Detoks jest dla Ciebie?
6. Co mówią osoby, które przeszły detoks?

Źródła informacji

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Wyborne ciasteczka jaglane z kokosem
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

16 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

16 Komentarze
  • 30 kwietnia 2015

    Te ciasteczka mają wielkie powodzenie w mojej rodzinie. Kiedy zrobiłam je pierwszy raz, moja córka pochwaliła i zapytała co jest głównym składnikiem. Odpowiedziałam – kasza jaglana. Zdziwiona powiedziała, że nigdy nie przepadała za tą kaszą. Od tego momentu jest wielką fanką kaszy jaglanej, a ciasteczka robi jak tylko często się da.

    Kinga
    Odpowiedz
    • 1 maja 2015

      Kingo, dziękuję za komentarz. Bardzo się cieszę, że ciasteczka smakują 🙂
      Pozdrawiam!

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
  • 25 września 2015

    Alez Wy macie fajne pomysly, “jestescie” moja ksiazka kucharska i skarbnica wiedzy – dziekuje.
    Mam pytanie czy kasze jaglana mozna zastapic kasza quinoa ?

    Malgorzata
    Odpowiedz
    • 25 września 2015

      Dziękujemy za miły komentarz 🙂
      Jaglanka, oprócz tego, że jest bardzo zdrowa i nasza lokalna, to dobrze się klei, dzięki czemu da się z niej coś ulepić. Ja bym nie zamieniała na quinoa. 🙂
      Pozdrawiam!

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
  • 8 listopada 2015

    Czy tych ciasteczek się nie piecze?

    Marta
    Odpowiedz
    • 8 listopada 2015

      Nie, nie piecze się 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
  • 19 grudnia 2015

    zmodyfikowałam odrobinę..podczas gotowania dodałam łyżeczkę ksylitolu, kasza stała się lekko słodkawa, a do wiórek dorzuciłam garstkę płatków migdałowych i ulepiłam kuleczki. przechłodziłam w lodówce i podałam znajomym. nie zostało śladu..po kuleczkach i nikt z pałaszujących wierzyć nie chce że to jaglanka 😉 dziękuje!

    anna
    Odpowiedz
    • 20 grudnia 2015

      Ja dziękuję za komentarz 🙂 Cieszę się, że smakowały znajomym, bo z nimi zazwyczaj jest najciężej 😉

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
  • 15 lutego 2016

    Proszę o radę czym mogę zastąpić miód w przepisach żeby zachować konsystencję?

    Just
    Odpowiedz
    • 15 lutego 2016

      Można spróbować z syropem klonowym, tylko trzeba by go było trochę odparować podgrzewając delikatnie na patelni, aby był gęstszy.

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
  • 3 kwietnia 2016

    Zrobiłam kuleczki, dodałam trochę więcej miodu, a do środka orzeszek laskowy …. pycha ?

    Ewelina
    Odpowiedz
    • 3 kwietnia 2016

      Orzeszek… – mniam 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
  • 22 kwietnia 2016

    Moje ciasteczka sie rozsypywaly. Nie dalo sie ich utrzymac w rece. Co moge zrobic aby byly twardsze. Ps. Trzymalam je w lodowce 2 godz.

    Magda
    Odpowiedz
    • 23 kwietnia 2016

      Myślę, że pomogłaby dodatkowa ilość miodu. One już podczas robienia kulek, czy innych wzorków nie powinny się rozpadać.

      Tatiana
      Odpowiedz
  • 3 maja 2016

    Mam pytanie czy chodzi o płatki kokosowe czy wiórki i czy w ogóle jest to jakaś różnica.
    W składnikach są wiórki, a w opisie płatki.

    Tomasz
    Odpowiedz
    • 3 maja 2016

      Wiórki i płatki są tu używane zamiennie, czyli nie ma różnicy 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.