Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Carpaccio z bakłażana z sosem jarmużowym i granatem

Carpaccio z bakłażana z sosem jarmużowym i granatem

Carpaccio z bakłażana to doskonała propozycja na smaczną i wyjątkowo zdrową przystawkę. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimo, a bogactwo smaków i kolorów dopieści zmysły nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Smacznego!

Bakłażan jest dość specyficznym warzywem, jego miąższ jest bardzo zwarty, nawet po obróbce termicznej. Doskonale sprawdza się w roli zamiennika mięsa. Pomimo tego, że jest stosunkowo mało kaloryczny, bardzo szybko można się nim nasycić.

Składniki na carpaccio z bakłażana z sosem jarmużowym i granatem:

Składniki na sos jarmużowy:

  • 1/2 awokado
  • 1 garść posiekanego jarmużu
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki zdrowego oleju
  • odrobina zdrowej soli do smaku
  • kilka łyżek wody do rozrzedzenia sosu
Carpaccio z bakłażana

Carpaccio z bakłażana

Carpaccio z bakłażana – przygotowanie

Bakłażana umyj i pokrój na plasterki o grubości maksymalnie 5 mm. Skrop olejem do podgrzewania i posyp solą. Po kilku minutach delikatnie opiecz z obu stron na patelni gillowej.

Pestki słonecznika upraż na suchej patelni. Podgrzewaj je do czasu, gdy zaczną wydzielać przyjemny zapach i lekko się zarumienią.

Wszystkie składniki sosu: awokado, jarmuż, uprażony słonecznik, czosnek, sok z cytryny, olej, sól i woda zmiksuj w blenderze ręcznym do uzyskania gładkiej masy. Dolej tyle wody, aby sos dał się łatwo rozprowadzić po opieczonych bakłażanach.

Opieczone bakłażany ułóż na półmisku, polej sosem jarmużowym, posyp grubo posiekanymi migdałami, cebulką i pestkami granatu.

Podawaj na ciepło lub na zimno – smakuje rewelacyjnie!

Carpaccio z bakłażana

Carpaccio z bakłażana

 

Carpaccio z bakłażana

Carpaccio z bakłażana

Carpaccio z bakłażana z sosem jarmużowym powstało jak inspiracja jednego z przepisów z książki Marka Zaremby Leczenie dietą. Wygraj z candidą!

<strong>Dlaczego warto jeść bakłażany?</strong> Dlaczego warto jeść bakłażany?

Bakłażan posiada znaczne ilości składników odżywczych, między innymi błonnika i jest niskokaloryczny. Stanowi źródło bioflawonoidów odbudowujących tętnice i zapobiegających udarowi mózgu oraz innym rodzajom krwotoków.

pomocne w leczeniu miażdżycy, poprawiają przepływ krwi w naczyniach wieńcowych i obniżają ciśnienie. Pomagają wątrobie w usuwaniu związków toksycznych z organizmu. Wspomagają usuwanie zastoju krwi poprzez rozpuszczenie zakrzepniętej krwi oraz nadmiernego rozrostu tkanek takich jak guzy i mięśniaki powstałe na skutek zastoju krwi.


UWAGA: Bezpłatny eBook!

„Jaglany Detoks

brama do

zdrowego odżywiania”

 

A w nim:

1. Właściwe nawyki – fundamenty zdrowia.
2. Okresowe posty – pomagają czy szkodzą?
3. Jaglany Detoks – autostrada do zdrowia.
4. 6 kluczowych zasad Jaglanego Detoksu.
5. Dlaczego Jaglany Detoks jest dla Ciebie?
6. Co mówią osoby, które przeszły detoks?

Źródła informacji

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Carpaccio z bakłażana z sosem jarmużowym i granatem
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania

0 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Więcej Niż Zdrowe Odżywianie

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.