Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Chleb bezglutenowy z amarantusem i siemieniem

Chleb bezglutenowy z amarantusem i siemieniem

Tatiana Jaworska on 26 października 2017 - 06:00 in Bezglutenowe, Śniadanie, Wegetariańskie, Zdrowe odżywianie, Dieta, Żywienie dzieci

Nie ma w tym przepisie amarantusa wiele, ale jego smak jest na tyle charakterystyczny, że jako dodatek w zupełności wystarczy. Możesz również go pominąć, jeśli akurat nie posiadasz.

Składniki na chleb bezglutenowy z amarantusem i siemieniem:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 szklanki mąki ryżowej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 0,5 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 0,75 szklanki mąki jaglanej
  • 0,5 szklanki ziaren siemienia lnianego
  • 1-2 łyżki płatków amarantusa (opcjonalnie)
  • 1 płaska łyżka zdrowej soli
  • 650 ml letniej wody (100 ml do zaczynu i 550 ml do ciasta)
  • oliwa z oliwek ekstra vergine do posmarowania foremki (silikonowej nie trzeba smarować)

Chleb bezglutenowy z amarantusem i siemieniem – wykonanie

Drożdże rozrób w 100 ml letniej wody i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce, np. na górze mebli w kuchni (pod sufitem).

Mąkę jaglaną wsyp na patelnię i podpraż, aby pozbyć się goryczki. Możesz też 0,5 szklanki suchej kaszy jaglanej wypłukać na sitku, następnie wysuszyć na patelni, po czym zmielić w młynku na mąkę. Wyjdzie 0,75 szklanki mąki.

Do miski daj wszystkie suche składniki i wymieszaj. Następnie wlej 550 ml wody oraz zaczyn drożdżowy, krótko zamieszaj i odstaw w misce w ciepłe miejsce na 20 minut przykryte ścierką.

Foremkę do pieczenia (około 2 litry) posmaruj oliwą. Przelej masę do foremki. Niech postoi 25 minut w ciepłym miejscy przykryte ścierką. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 190 st. góra/dół. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50 minut. Po upieczeniu wyjmij z foremki aby odparowało.

Chleb bezglutenowy z amarantusem i siemieniem

Chleb bezglutenowy z amarantusem i siemieniem

Chleb bezglutenowy z amarantusem i siemieniem

Chleb bezglutenowy z amarantusem i siemieniem

Chleb bezglutenowy z amarantusem i siemieniem

Chleb bezglutenowy z amarantusem i siemieniem

 

Dlaczego warto spożywać<strong> amarantus?</strong> Dlaczego warto spożywać amarantus?

Jest bardzo bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Odpowiedni dla osób ze skłonnościami alergicznymi – nie posiada glutenu. Jest źródłem błonnikabiałkawitaminy B6kwasu foliowego, kwasu pantotenowego, fosforu, żelaza, cynku, magnezu, potasu i wapnia. Zawiera pięć razy więcej żelaza niż pszenica i szpinak oraz duże ilości skwalenu, czyli związku, który hamuje starzenie się komórek. Jest również bardzo bogaty w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe – dzięki temu zmniejsza ryzyko chorób serca i układu nerwowego.

Źródła informacji

UWAGA: Pobierz przepisy!

 

“3 wyjątkowe chleby bezglutenowe

 



Proste w przygotowaniu i sprawdzone przepisy na:

 

1. Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany na
zakwasie z ziarnami.
2. Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany na
zakwasie ze słonecznikiem.
3. Chleb bezglutenowy na drożdżach z
siemieniem lnianym i amarantusem.

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Chleb bezglutenowy z amarantusem i siemieniem
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania

0 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.