Sprawdź konkurs!
/ Przekąska / Chrupiąca kanapka z cukinią

Chrupiąca kanapka z cukinią

Michał Jaworski on 22 czerwca 2017 - 06:00 in Przekąska, Śniadanie, Wegetariańskie, Zdrowe odżywianie, Dieta

Kanapka z cukinią to świetna propozycja dla fanów chrupiącego chlebka, który można podać ze zdrowym warzywem i aromatycznym, egzotycznym sosem. Możesz się nimi zajadać zaraz po przygotowaniu, ale równie dobrze już na zimno mogą być smaczną przekąską na spotkaniu towarzyskim.

Składniki na chrupiącą kanapkę z cukinią:

Porcja dla 1 osoby.

Cukinię dokładnie umyj i razem ze skórką pokrój w ukośne plasterki o grubości 5-10 mm. Zrób marynatę z oliwy, 1 wyciśniętego ząbku czosnku i octu balsamicznego lub jabłkowego.

Powstałą marynatą nasmaruj plastry cukinii i odczekaj kilka minut. W międzyczasie kromki chleba opiecz w tosterze lub piekarniku.

Następnie rozgrzej patelnię grillową i podsmażaj zamarynowaną cukinię z obu stron, aż się zarumieni. Opieczone kromki chleba natrzyj czosnkiem. Poukładaj na nich grillowaną cukinię, polej marynatą, posyp sezamem i posiekanym szczypiorem.

Gotowe! Możesz podawać zaraz po przygotowaniu na gorąco, jednak równie dobrze smakują na zimno.

Chrupiąca kanapka z cukinią

Chrupiąca kanapka z cukinią

Chrupiąca kanapka z cukinią

Dlaczego warto jeść <strong>cukinię</strong>? Dlaczego warto jeść cukinię?

Cukinia działa leczniczo na Twoją śledzionę, trzustkę i żołądek. Dobrze wpływa na trawienie, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością. Ma działanie moczopędne, więc wspomaga pozbywanie się obrzęków i odkwasza organizm. Można łączyć ją ze wszystkimi pokarmami. Co ciekawe dzięki dużej zawartości związków odżywczych i lekkostrawności dietetycy polecają ją już półrocznym dzieciom (nie smażoną). Jest źródłem potasu, żelaza, magnezu oraz witamin A, C, K, PP i B1 i beta karotenu.

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się na newsletter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Chrupiąca kanapka z cukinią
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
41star1star1star1stargray Based on 3 Review(s)

0 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.