Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Ciasteczka amarantusowo-owsiane

Ciasteczka amarantusowo-owsiane

Tatiana Jaworska on 23 grudnia 2014 - 22:32 in Bezglutenowe, Łakoć, Zdrowe odżywianie, Dieta, Żywienie dzieci

Amarantus to jedna z najstarszych roślin uprawnych. Jest źródłem błonnika, białka, witaminy B6, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego, fosforu, żelaza, cynku, magnezu, potasu i wapnia.

Składniki potrzebne do wykonania ciastek amarantusowych:amarantus-ziarno

  • pół szklanki suchego ziarna amarantusa
  • szklanka płatków owsianych
  • 3 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • garść rodzynek

Amarantus gotuj 15 min w szklance wody. Płatki owsiane zmiel na grube ziarno w młynku do kawy. Połącz amarantus z jajkami, płatkami, miodem i rodzynkami.

Na blasze wyłóż papier do pieczenia i łyżką nałóż masę. Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.

Trochę wyglądają jak pocięty karton ;-), jednak nie zrażaj się – nie mają spulchniaczy, ale są wyborne.

Smacznego!

<strong>Dlaczego warto spożywać amarantus?</strong> Dlaczego warto spożywać amarantus?
Jedna z najstarszych uprawianych na ziemi, roślin. U Inków i Azteków obok ziemianka, kukurydzy i fasoli była podstawową rośliną uprawną. Bardzo bogate źródło łatwo przyswajalnego białka, dobre dla osób ze skłonnościami alergicznymi – nie posiada glutenu. Zawiera pięć razy więcej żelaza niż pszenica i szpinak, oraz duże ilości skwalenu, czyli związku, który hamuje starzenie się komórek. Jest również bardzo bogaty w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe – dzięki temu zmniejsza ryzyko chorób serca i układu nerwowego.

A może Ty masz jeszcze jakieś ciekawy przepis na zastosowanie amarantusa? Jeżeli tak, dodaj komentarz pod artykułem. Twoje doświadczenia wzbogacą ten wpis i być może zainspirują mnie lub innego czytelnika do wypróbowania Twojego sposobu.

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Ciasteczka amarantusowo-owsiane
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

2 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 Komentarze
  • 15 lipca 2017

    Po upieczeniu maja być chrupkie, czy raczej wilgotne?

    Anna Sawczak
    Odpowiedz
    • 18 lipca 2017

      Nie są ani chrupkie, ani wilgotne – to takie słodkie chlebki amarantusowe 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.