Ciasteczka amarantusowo-owsiane

Amarantus to jedna z najstarszych roślin uprawnych. Jest źródłem błonnika, białka, witaminy B6, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego, fosforu, żelaza, cynku, magnezu, potasu i wapnia.

Ciasteczka amarantusowo-owsiane
Ciasteczka amarantusowo-owsiane

Składniki potrzebne do wykonania ciastek amarantusowych:

  • 0,5 szklanki suchego ziarna amarantusa
  • szklanka płatków owsianych bezglutenowych
  • 3 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • garść rodzynek

Ciasteczka amarantusowo-owsiane – sposób wykonania

Amarantus gotuj 15 minut w szklance wody. Płatki owsiane zmiel na grube ziarno w młynku do kawy. Połącz amarantus z jajkami, płatkami, miodem i rodzynkami.

Na blasze wyłóż papier do pieczenia i łyżką nałóż masę. Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.

Trochę wyglądają jak pocięty karton ;-), jednak nie zrażaj się – nie mają spulchniaczy, ale są wyborne.

Smacznego!

Dlaczego warto spożywać amarantus?
Jedna z najstarszych uprawianych na ziemi, roślin. U Inków i Azteków obok ziemianka, kukurydzy i fasoli była podstawową rośliną uprawną. Bardzo bogate źródło łatwo przyswajalnego białka, dobre dla osób ze skłonnościami alergicznymi – nie posiada glutenu. Zawiera pięć razy więcej żelaza niż pszenica i szpinak, oraz duże ilości skwalenu, czyli związku, który hamuje starzenie się komórek. Jest również bardzo bogaty w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe – dzięki temu zmniejsza ryzyko chorób serca i układu nerwowego.

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Ciasteczka amarantusowo-owsiane
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)