Sprawdź konkurs!
/ Łakoć / Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane

Michał Jaworski on 29 października 2014 - 20:48 in Łakoć, Zdrowe odżywianie, Dieta

Zachęcam do samodzielnego przygotowania bardzo pożywnych i zdrowych ciasteczek. Całe przygotowanie zajmie Ci około 40 minut, a zapach domowych wypieków i przyjemność ich późniejszego chrupania NAPRAWDĘ są tego warte!

Składniki na około 20 dużych ciasteczek:

  • 1 szklanka oleju nierafinowanego, może być również tłuszcz kokosowy lub masło klarowane
  • 3/4 szklanki miodu
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 jajka (w tej samej temperaturze, co olej)
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • szczypta soli
  • 2 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka bakalii (słonecznik, dynia, rodzynki)

 

Mąkę wymieszaj z solą, płatkami owsianymi i bakaliami.

  1. Dodaj olej, jajka, cukier waniliowy, miód (należy go podgrzać, aby uzyskać płynną konsystencję). Całość mieszaj łyżką lub rękoma przez 2-3 minuty, aż składniki dokładnie się połączą.
  2. Z tak przygotowanej masy uformuj ciasteczka. Najprościej jest robić z ciasta kulki i układając je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia spłaszczać (między ciasteczkami zachowaj odstępy). Możesz również pokusić się o bardziej fantazyjne (foremki ze zwierzakami, gwiazdkami itd) kształty – jedynym ograniczeniem jest Twoja wyobraźnia!

Ciasteczka wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stC na funkcji termoobieg i piecz przez około 15 minut (na funkcji góra-dół 180 stC).

UWAGA! Chociaż wiem, że to trudne (hmm… ten zapach), przed rozpoczęciem jedzenia daj im szansę choć trochę przestygnąć

Smacznego!

Dlaczego warto jeść produkty bazujące na składnikach pełnoziarnistych? Dlaczego warto jeść produkty bazujące na składnikach pełnoziarnistych?

Produkty pełnoziarniste zwierają w swoim składzie całe spektrum witamin, minerałów i co najważniejsze błonnik. Jest on odporny na działanie enzymów znajdujących się w przewodzie pokarmowym (nie ulega całkowitemu strawieniu) dzięki temu dobroczynnie wpływa na różne jego części. Nierozpuszczalne składniki błonnika wpływają na zwiększanie wydzielania soków trawiennych oraz pobudzają ukrwienie jelit. Natomiast składniki błonnika ulegające rozpuszczeniu w wodzie wiążą substancje toksyczne dla organizmu ograniczając w ten sposób ich wchłanianie.

Obecność błonnika w przewodzie pokarmowym zwiększa równocześnie uczucie sytości bez konieczności zwiększania wartości kalorycznej danego posiłku. Pojawia się ono wcześniej i dłużej utrzymuje – ma to duże znacznie dla osób dbających o prawidłową wagę ciała.

Czy już robiłeś takie lub podobne ciasteczka samodzielnie? Jeżeli tak to dodaj komentarz pod artykułem. Twoje doświadczenia wzbogaca ten wpis i może zainspirują mnie lub innego czytelnika do wypróbowania Twojego sposobu.

5 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

5 Komentarze
  • 7 grudnia 2014

    Zdarza mi się piec ciasteczka owsiane i faktycznie jest to doskonała przekąska ,,na słodko” dla całej rodziny. Moje dzieci uwielbiają suszone owoce dlatego do ciasteczek dodaję jeszcze żurawinę, pokrojone w kostkę jabłko oraz siemię lniane, otręby pszenne i posiekane orzechy włoskie.

    Monika
    Odpowiedz
  • 8 grudnia 2014

    Dziękuję Monika za wzbogacenie tego przepisu. Faktycznie dodawanie do takich ciasteczek swoich ulubionych suszonych owoców, ziaren dodaje im charakteru 🙂

    Michał Jaworski
    Odpowiedz
    • 29 października 2017

      własnie upiekłam, ale płatki zmieliłam w młynku do kawy, bo syn widział w piekarni i takie chce 🙂

      Ania
      Odpowiedz
      • 29 października 2017

        I jak, smakowały mu?

        Michał Jaworski
        Odpowiedz
  • Pingback:Ciasteczka miodowo-owsiane | Dom Gosi

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.