Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Aromatyczne ciastka “z niczego” i mleko kokosowo-jaglane

Aromatyczne ciastka “z niczego” i mleko kokosowo-jaglane

Tak, po zrobieniu mleka kokosowego z dodatkiem kaszy jaglanej i migdałów zostaje porcja resztek, których nie wyrzucamy, tylko robimy przepyszne ciasteczka.

Bohaterami tego wpisu są ciastka, ale na początek zrób mleko.

Składniki na mleko kokosowo-jaglane:

  • 1,5 litra wody
  • szklanka wiórków kokosowych
  • 0,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • garść migdałów
  • 1-2 łyżki miodu lub innego zdrowego słodzika (np. ksylitolu)

Wszystkie składniki oprócz miodu gotuj 3 minuty od zagotowania (ja migdałów nie obieram ze skórek). Po tym zmiksuj blenderem, najlepiej kielichowym. Jeśli mleko jest za gęste dla Ciebie dolej wody. Następnie dosłódź do smaku i przelej przez sitko do butelek. Resztki zostaw do ciastek. Mleko możesz przechowywać zamknięte do 4 dni.

Ciastka z resztek i mleko kokosowo-jaglane

Ciastka z resztek i mleko kokosowo-jaglane

Ale możesz je również zapasteryzować.

W tym celu przecedzone mleko zagotuj, przelej do butelek lub słoików. Zakręć, postaw na nakrętce do wystygnięcia. Po tym czasie przestaw do lodówki i zużyj w ciągu kilku tygodni.

Chcąc wykorzystać resztki do zrobienia ciastek, trzeba jeszcze tylko dodać kilka magicznych składników, aby było ich zwyczajnie więcej.

Składniki na ciastka z resztek:

  • resztki po zrobieniu mleka
  • 2 szklanki suchych płatków owsianych (bezglutenowych)
  • szklanka rodzynek
  • 0,5 szklanki słonecznika
  • 0,5 szklanki właśnie zrobionego mleka
  • 1 łyżka miodu lub ksylitolu, jeśli potrzebujesz dosłodzić

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ręką. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z masy formuj małe kulki, po czym układaj je na blasze i rozpłaszczaj dłonią. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st góra/dół i piecz 20 minut (sprawdzaj, czy się nie przypalają). Z tej porcji wychodzi około 24 ciastek.

Ciastka z resztek i mleko kokosowo-jaglane

Ciastka z resztek i mleko kokosowo-jaglane

Ciastka z resztek i mleko kokosowo-jaglane

Ciastka z resztek i mleko kokosowo-jaglane

Smacznego!

Dlaczego warto jeść <strong>płatki</strong> <strong>owsiane</strong>? Dlaczego warto jeść płatki owsiane?
Dlatego, że owies działa kojąco, leczy układ nerwowy i rozrodczy, wzmacnia śledzionę i trzustkę, zawarty w nim błonnik wiąże i usuwa toksyny z układu pokarmowego, wzmacnia mięsień serca. Jest jednym z pokarmów najbogatszych w krzem, który usuwa z komórek substancje toksyczne, uszczelnia naczynia włosowate, zwiększa wytrzymałość i regenerację układu kostnego oraz tkanki łącznej, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się.

Owies zawiera czynniki powstrzymujące rozwój grzybówUsuwa podrażnienia i stany zapalne skóry, poprawiając jej ogólny wygląd i zapobiegając wiotczeniu, ogranicza wypadanie włosów, przyspiesza ich wzrost, wzmacnia paznokcie. Owies zawiera również fosfor niezbędny do prawidłowego rozwoju mózgu i nerwów. Ponadto zawiera białko, wartościowe tłuszcze, węglowodany, a także witaminy w szczególności z grupy B oraz wapń, magnez, sód, miedź. Jest doskonały w profilaktyce infekcji. Płatki owsiane mają dużą zawartość błonnika i małą ilość kalorii. Same dobre rzeczy i dla dziecka i dorosłego:-)

Źródła informacji

UWAGA: Pobierz przepisy!

 

“3 wyjątkowe chleby bezglutenowe

 



Proste w przygotowaniu i sprawdzone przepisy na:

 

1. Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany na
zakwasie z ziarnami.
2. Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany na
zakwasie ze słonecznikiem.
3. Chleb bezglutenowy na drożdżach z
siemieniem lnianym i amarantusem.

 

Streszczenie
Nazwa przepisu
Ciastka z resztek i mleko kokosowo-jaglane
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

0 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.