Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Ciecierzyca w pomidorach

Ciecierzyca w pomidorach

Tatiana Jaworska on 17 kwietnia 2015 - 06:00 in Bezglutenowe, Przekąska, Wegetariańskie, Zdrowe odżywianie, Dieta

Namoczyłam ciecierzycę i zastanawiałam się, co by tu z niej zrobić. Przyszedł syn ze szkoły i wymyślił, że może by tak zrobić fasolkę po bretońsku. Fasoli namoczonej nie było, ale była ciecierzyca

Pozostałe składniki czekały w spiżarce na zaproszenie do kuchni 😉

Składniki na ciecierzycę w pomidorach:

  • 2 szklanki suchej ciecierzycy
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera (tyle ile pietruszki)
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • szklanka przecieru pomidorowego
  • pół szklanki podprażonych pestek dyni
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej (dodaj na koniec gotowania)

Ciecierzycę namocz przez co najmniej 12 godzin, wypłucz i ugotuj z warzywami (bez przecieru i soli). Wody daj tylko tyle, aby zakryć ciecierzycę.

Po 40 minutach wyjmij warzywa, zblenduj i wlej z powrotem do potrawy. Dynię zmiel w młynku do kawy. Do potrawy dodaj przecier i dynię. Zagotuj, posól i posmakuj. Jeśli lubisz ostrzejsze potrawy, to jest dobry moment na doprawienie :-).

Potrawa gotowa.

Smacznego!

Gotując tą potrawę, przy okazji zrobiłam pastę z ciecierzycy, która doskonale sprawdziła się na kanapkach.

Ciecierzyca w pomidorach

Ciecierzyca w pomidorach

<strong>Dlaczego warto jeść ciecierzycę?</strong> Dlaczego warto jeść ciecierzycę?
Ciecierzyca zwana także grochem włoskim lub cieciorką jest bardzo bogatym źródłem zdrowego białka (około 8 g w 100 g ugotowanej ciecierzycy). Zawiera błonnik i cenne mikroelementy: potas, fosfor, wapń, magnez, sód, kwas foliowy, witaminę C, B6, A, K, cynk. Jej spożywanie pomaga zmniejszyć stężenie złego cholesterolu, który jest przyczyną miażdżycy i chorób serca. Obniża ciśnienie krwi. Przeciwdziała zawałowi serca, anemii, osteoporozie. Wspomaga również zdrowie włosów i paznokci. 
 

A może i Ty masz zdrowy przepis z wykorzystaniem ciecierzycy? Jeśli tak, podziel się nim proszę w komentarzu pod tym wpisem.

Źródła informacji

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Ciecierzyca w pomidorach
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
0graygraygraygraygray Based on 1 Review(s)

7 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

7 Komentarze
  • 31 października 2015

    Witaj Tatiana,
    Czy soczewica i ciecierzyca można łączyć z chlebem?Ja wciąż mam dylematy co z czym łączyć.
    Pozdrawiam

    Agnieszka
    Odpowiedz
    • 2 listopada 2015

      Witaj Agnieszko,
      Nie dziwią mnie Twoje dylematy. Co do zasady wysokobiałkowe warzywa nie powinny być łączone z pieczywem, dlatego my takie rzeczy, jak fasolka po bretońsku, czy ciecierzyca w pomidorach jemy bez pieczywa. Ale robimy pastę z ciecierzycy czy soczewicy, które czasami zjadamy właśnie z chlebem, ale najczęściej zjadamy taką pastę na liściu sałaty czy plastrze rzepy. Każdy organizm inaczej reaguje na takie połączenia i dobrze jest go obserwować. Jeśli pojawiają się wzdęcia, najlepiej jest zrezygnować z łączenia z pieczywem.
      Pozdrawiam

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
  • 7 listopada 2015

    Moje dzieci lubią bardzo (i ja też!) cieciorke na słodko jako zupa krem. Po prostu ugotować cieciorke i 3-4 słodkie marchewki i zmiksować. Ja sobie dodaje też ciut kurkumy ale to nie zmienia smaku.

    Anna Maria
    Odpowiedz
    • 7 listopada 2015

      Tylko te dwa składniki? Będę musiała spróbować 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
      • 15 września 2016

        Super przepis
        Mam tylko pytanie czy można dodać trochę kminku lub innych przypraw działających przeciwwzdymająco?

        Pozdrawiam!

        Barbara
        Odpowiedz
        • 15 września 2016

          Kminek, cząber, majeranek – jak najbardziej 🙂 Masz jeszcze jakieś, które na Ciebie działają?

          Tatiana Jaworska
          Odpowiedz
          • 15 września 2016

            Kminek i majeranek wystarczą. Cząbru nie cierpię a inne to nie wiem które by były dobre. Ale dziękuję Ci Tatiano za błyskawiczną odpowiedź.
            Pozdrawiam

            Barbara
            Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.