Cukinia z brązową soczewicą i szpinakiem

Niedawno Michał nagrał świetny podcast z Moniką Biblis o kuchni Pięciu Przemian. Zachęcam do posłuchania. Temat nie był mi obcy, choć do czasu podcastu wydawał mi się trudny. Po wysłuchaniu wywiadu postanowiłam, że podejmę wyzwanie i spróbuję gotować wg kuchni Pięciu Przemian. Nie wygląda to na skomplikowane zadanie. Trzeba tylko pamiętać o kolejności dodawania składników i o kilku innych rzeczach, ale dobrze zacząć chociaż od kolejności 😉

Składniki na cukinię z brązową soczewicą i szpinakiem:

  • 1 szklanka wody
  • ćwierć łyżeczki kurkumy
  • 1 liść laurowy
  • 1 marchewka
  • 2 pomidory
  • pół szklanki brązowej soczewicy
  • 3 łyżki pestek dyni
  • szczypta kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki przyprawy curry (bez glutaminianu)
  • pół łyżeczki zmielonego pieprzu lub czarnuszki
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • natka pietruszki
  • 1 mała cukinia
  • 2 garście szpinaku
  • pół łyżeczki soli kamiennej

W garnku zagotować szklankę wody, dodać kurkumęliść laurowy. Zagotować.

Dodać pokrojoną marchewkę, pokrojone pomidory, namoczoną i wypłukaną soczewicę oraz pestki dyni i kmin rzymski.

Po zagotowaniu dodać currypieprz i ziele angielskie.

Gotować około 20 minut.

Gdy marchewka będzie miękka, a soczewica spuchnie, dodać odrobinę wody, natkę pietruszki, cukinię pokrojoną na kształt makaronu spaghetti lub w słupki, szpinak i sól. Zagotować i odstawić z gazu na kilka minut pod przykryciem.

IMG_6784_logo

Cukinię pokroiłam na spaghetti taką obieraczką.


IMG_6799_logo

Potrawa gotowa po około 40 minutach.

Wyszła pyszna 🙂 Zamiast pietruszki można dać kolendrę, przy czym należałoby ją dodać po szpinaku.

IMG_6815_logo

Porcja dla 2 osób.

Źródła informacji

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Cukinia z soczewicą i szpinakiem
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)