Sprawdź konkurs!
/ Przekąska / Cukinia duszona

Cukinia duszona

Tatiana Jaworska on 3 grudnia 2014 - 23:19 in Przekąska, Zdrowe odżywianie, Dieta

Cukinia to bardzo wdzięczne warzywo. Możesz dodać ją do zupy, zrobić z niej leczo… W naszym domu przyrządza się ją na wiele różnych sposobów, ale najczęściej jest duszona wg przepisu, który przyjechał do mojego rodzinnego domu ze Szwajcarii, gdy byłam nastolatką, kiedy to w Polsce nie była jeszcze zbyt popularna.

Składników na cukinię duszoną jest niewiele, ale za to smak wyborny:cukinia-024x657

  • 2 cukinie
  • 2 ząbki czosnku
  • pół pęczka pietruszki
  • 3 łyżki sosu sojowego (bez glutaminianu)
  • 3 łyżki oleju do smażenia

Cukinię pokrój na talarki i delikatnie podduś na oleju, na patelni, pod pokrywką. Podlej wodą (około pół szklanki). Duś około 10-15 minut co jakiś czas mieszając – cukinia powinna być lekko sztywna. Nie bój się, że jej nie dosmażysz – można ją jeść nawet na surowo. Jeśli udusisz ją mocniej i będzie bardziej miękka, również będzie bardzo smaczna. Dojdziesz do wprawy i będziesz ją dusić tak, jak lubisz.

Dodaj sos sojowy, czosnek, posiekaną pietruszkę. Wyłącz palnik, pozostaw potrawę pod pokrywką około 5 min i gotowe.

Możesz podawać ją do obiadu, do kolacji, do mięs, do kanapek z wędliną i do czego tam jeszcze wymyślisz:-)

Jeśli masz pytania, albo cukinia Ci nie zasmakuje, napisz koniecznie po dokładniejsze instrukcje – ona nie może Ci nie smakować;-)

Porcja dla 2 osób.

Dlaczego warto jeść cukinię? Dlaczego warto jeść cukinię?

Dlatego, że działa leczniczo na Twoją śledzionę, trzustkę i żołądek. Dobrze wpływa na trawienie, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością. Ma działanie moczopędne, więc wspomaga pozbywanie się obrzęków i odkwasza organizm. Możesz łączyć ją ze wszystkimi pokarmami. Co ciekawe dzięki dużej zawartości związków odżywczych i lekkostrawności dietetycy polecają ją już półrocznym dzieciom. Jest źródłem wielu składników odżywczych: potasu, żelaza, magnezu oraz witamin A, C, K, PP i B1 i beta karotenu. Co bardzo ważne  i wspaniałe: nie kumulują się w niej metale ciężkie! Jedz ją koniecznie. Smacznego!:-)

A może Ty masz jeszcze jakiś ciekawy przepis na cukinię? Jeżeli tak, dodaj komentarz pod artykułem. Twoje doświadczenia wzbogacą ten wpis i być może zainspirują mnie lub innego czytelnika do wypróbowania Twojego sposobu.

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Cukinia duszona
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

8 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

8 Komentarze
  • 7 grudnia 2014

    Często dostaję od mamy takie wyrośnięte cukinie (ok 70 cm długości), tnę je na 10-15 cm kawałki, wydrążam środki i na ich miejsce układam pokrojoną w kostkę szynkę, plastry cebuli, kukurydzę, plastry pomidorów (bez skórki), solę, posypuję ziołami i startym serem a następnie zapiekam w piekarniku.

    Monika
    Odpowiedz
  • 8 grudnia 2014

    Dziękuję Monika za odwiedzenia naszego bloga.

    Jadłem cukinię zrobioną Twoim sposobem, nafaszerowana była mielonym mięsem z ryżem i smakowała wybornie. Muszę przy najbliższej okazji skorzystać z przepisu na Twój farsz – zapowiada się smakowicie.

    Pozdrawiam serdecznie.

    Michał Jaworski
    Odpowiedz
  • 8 grudnia 2014

    Ja robię ciut inaczej: cukinię smażę albo samą, albo lekko obtoczoną w mące. Wcześniej posoloną (też lekko). Do tego robię jogurt naturalny z czosnkiem i pietruszką jako sos. Równie pyszne.

    Justyna
    Odpowiedz
    • 8 grudnia 2014

      Justyno, dziękuję za wpis. Panierowaną cukinię jadłam, ale bez sosu. Ten sos to wspaniały pomysł! – już mi ślinka cieknie:-)

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
      • 8 grudnia 2014

        Też chętnie skorzystam z tego sosu jogurtowo-czosnkowo-pietruszkowego 🙂 bo jeszcze 3 olbrzymie cukinie leżą u mnie odłogiem …

        Monika
        Odpowiedz
        • 9 grudnia 2014

          A czy nie macie nic przeciwko, abym przygotowała cukinię Waszymi sposobami i opublikowała na blogu?

          Tatiana Jaworska
          Odpowiedz
          • 10 grudnia 2014

            Tatiana, ja nie mam nic przeciwko 🙂

            Monika
            Odpowiedz
          • 11 grudnia 2014

            ja też nie 🙂

            Justyna
            Odpowiedz

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.