Delikatne naleśniki bezglutenowe

Tak się zastanawiałam, czy znam osobę, która nie lubi naleśników. Nikt nie przyszedł mi na myśl. Nic dziwnego, naleśniki są pyszne. Można przygotować je na wiele różnych sposobów – na wytrawnie i na słodko. Ale jak się okazuje coraz więcej osób ma nietolerancję glutenu, co jest ogromnym problemem w czasach, kiedy tak wiele produktów go zawiera. I dlatego trzeba szukać sposobów na zmniejszenie jego ilości w codziennej zdrowej diecie.

Ja lubię wszystkie naleśniki: te na słodko z powidłami na śniadanie, a na obiad wytrawne, na przykład ze szpinakowo-pieczarkowym farszem.

Składniki na delikatne naleśniki (4-5 sztuk):

  • 1 szklanka mąki gryczanej z kaszy niepalonej
  • 1 jajko
  • 1,15 szklanki wody (czyli ciut więcej niż szklanka)
  • 3 szczypty soli
  • masło klarowane lub smalec gęsi do smażenia (jeżeli masz patelnię, która nie potrzebuje tłuszczu, usmaż bez niego)

Szklanka = 250 ml

Składniki dokładnie wymieszaj do uzyskania konsystencji gęstej śmietany i usmaż delikatnie.

Delikatne naleśniki bezglutenowe
Delikatne naleśniki bezglutenowe
Delikatne naleśniki bezglutenowe
Delikatne naleśniki bezglutenowe

Źródła informacji

Proste w przygotowaniu i sprawdzone przepisy na:


 

1. Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany na zakwasie z ziarnami.
2. Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany na zakwasie ze słonecznikiem.
3. Chleb bezglutenowy na drożdżach z siemieniem lnianym i amarantusem.

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Delikatne naleśniki bezglutenowe
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
31star1star1stargraygray Based on 6 Review(s)