Sprawdź konkurs!
/ Colo vada / Domowe mleko roślinne owsiane

Domowe mleko roślinne owsiane

Domowe mleko roślinne owsiane – to jest dopiero prosta sprawa! Aby kupić mleko roślinne trzeba zapłacić około 7 zł, a tu – szklanka płatków owsianych, woda i mleko gotowe. My często używamy mleka roślinnego: do kasz, do kakao, do puddingów. Jest bardzo odżywcze i można podawać je tym, którzy nie mogą pić mleka krowiego i nie lubią koziego.

Składniki na domowe mleko roślinne owsiane:

  • szklanka płatków owsianych
  • 4-5 szklanek przegotowanej wody
  • 1 łyżka syropu daktylowego lub innego zdrowego słodzika

Płatki namoczyć w 3 szklankach wody na noc. Rano wszystko zmiksować, dodać resztę wody i przecedzić przez sitko. Takie mleko jest gęste i balsamiczne.

Domowe mleko roślinne owsiane

Domowe mleko roślinne owsiane

Domowe mleko roślinne owsiane

Domowe mleko roślinne owsiane

Co dobrego jest w owsie? Co dobrego jest w owsie?

Owies działa kojąco, leczy układ nerwowy i rozrodczy, wzmacnia śledzionę i trzustkę, zawarty w nim błonnik wiąże i usuwa toksyny z układu pokarmowego, wzmacnia mięsień serca. Jest jednym z pokarmów najbogatszych w krzem, który usuwa z komórek substancje toksyczne, uszczelnia naczynia włosowate, zwiększa wytrzymałość i regenerację układu kostnego oraz tkanki łącznej, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się.

Owies zawiera czynniki powstrzymujące rozwój grzybówUsuwa podrażnienia i stany zapalne skóry, poprawiając jej ogólny wygląd i zapobiegając wiotczeniu. Ogranicza wypadanie włosów, przyspiesza ich wzrost, wzmacnia paznokcie. Owies zawiera również fosfor niezbędny do prawidłowego rozwoju mózgu i nerwów. Ponadto zawiera białko, wartościowe tłuszcze, węglowodany, a także witaminy w szczególności z grupy B oraz wapń, magnez, sód, miedź. Jest doskonały w profilaktyce infekcji. Płatki owsiane mają dużą zawartość błonnika i małą ilość kalorii. Same dobre rzeczy i dla dziecka i dorosłego:-)

Źródła informacji

UWAGA: Bezpłatny eBook!

„6 kroków do zdrowego odżywiania”

 


Bezpłatny eBook, a w nim:

 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.

6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Domowe mleko roślinne owsiane
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

7 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

7 Komentarze
  • 15 sierpnia 2016

    A w którym momencie dodajemy syrop daktylowy? Wieczorem, czy rano?

    Renata
    Odpowiedz
    • 15 sierpnia 2016

      Gdy mleko przecedzisz i posmakujesz, że Ci brakuje słodyczy, to wówczas dodajesz syrop. Równie dobrze możesz go pominąć. Witaj na naszym blogu! 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
      • 17 sierpnia 2016

        Dziękuję.
        Nie wiem czy tak miało być, ale wyszło mi jakieś wodniste. Może za słabo zmiksowałam?
        Dodaję zimną wodę, prawda?

        Renata
        Odpowiedz
        • 17 sierpnia 2016

          Może to zależy od płatków. Moje wychodzi dość gęste. Jak się pije to czuć trochę jak balsam. Woda przegotowana może być ciepła.

          Tatiana Jaworska
          Odpowiedz
  • 31 sierpnia 2016

    Do takiego prozdrowotnego przepisu to chyba tylko przefiltrowana woda pasuje…w dobrym filtrze molekularnym np. z naturalną mineralizacją. Bez filtracji posmak wody zepsułby smak tego mleczka.

    Agnes
    Odpowiedz
  • 28 października 2016

    Ile takie mleko może postać w lodówce?

    Agnieszka
    Odpowiedz
    • 28 października 2016

      W szklanej butelce, zakręcone, w lodówce 2-3 dni.

      Tatiana
      Odpowiedz

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.