Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Dynia w pomidorach z soczewicą i rzodkiewkami

Dynia w pomidorach z soczewicą i rzodkiewkami

Tatiana Jaworska on 19 października 2017 - 06:00 in Bezglutenowe, Obiad, Wegetariańskie, Zdrowe odżywianie, Dieta, Żywienie dzieci

W tym roku dynia u nas obrodziła. Nie sialiśmy jej, ale pestki wrzucone do kompostu wylądowały jako użyźnienie ogródka, więc dyni mamy dostatek. Ale co piękne, mamy nie tylko dynię zwykłą, ale i hokkaido. Polne pomidory przywozimy z targu w olbrzymich ilościach. Nic tylko jeść i nasycać się przed zimą tym, co wyhodowane latem na słońcu.

Składniki na dynię w pomidorach z soczewicą i rzodkiewkami dla 2 osób:

  • 2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni (hokkaido, piżmowej)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 pomidory lub 0,5 szklanki passaty
  • kilka rzodkiewek
  • 2 szczypty zdrowej soli do posypania potrawy na talerzu
  • 1 szklanka soczewicy, np. czarnej

Zacznij od ugotowania wybranej soczewicy wg przepisu na opakowaniu. Jeśli wybierasz czarną, gotuj ją 30 minut.

Kostki dyni włóż do garnka z łyżką tłuszczu i gotuj 10 minut (jeśli masz dynię hokkaido, nie obieraj jej). Dodaj pomidory obrane ze skóry i pokrojone w kostkę i duś kolejne 2 minuty. Wyłóż na talerz i dołóż ugotowaną soczewicę oraz rzodkiewki, posyp szczyptą soli.

Dynia w pomidorach z soczewicą i rzodkiewkami

Dynia w pomidorach z soczewicą i rzodkiewkami

Dynia w pomidorach z soczewicą i rzodkiewkami

Dynia w pomidorach z soczewicą i rzodkiewkami

Dlaczego warto jeść <strong>dynię</strong>? Dlaczego warto jeść dynię?

Dynia jest niskokalorycznym, bogatym źródłem mikroelementów (minerały, witaminy – głównie z grupy A), przez co jest ważnym elementem zdrowego odżywiania. Zawiera między innymi beta-karoten (poprawia wzrok), odkwaszające minerały: wapń, potas, magnez. Ponadto dostarcza dużo nierozpuszczalnego błonnika, który dba o perystaltykę jelit i utrudnia przyswajanie tłuszczów z posiłków.

Dlaczego warto jeść <strong>soczewicę</strong>? Dlaczego warto jeść soczewicę?

Jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zawiera cenne dla naszego organizmu składniki mineralne, takie jak  wapń, potas i fosfor. Regularne jej spożywanie wzmacnia także układ krwionośny, ponieważ wysoka zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i podnosi poziom hemoglobiny. Ze względu na niski indeks glikemiczny i dużą zawartość błonnika jest szczególnie zalecana osobom zwracającym uwagę na zdrowe odżywianie i stosującym dietę odchudzającą.

 

Źródła informacji

UWAGA: Bezpłatny eBook!

„6 kroków do zdrowego odżywiania”

 


Bezpłatny eBook, a w nim:

 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.

6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Dynia w pomidorach z soczewicą i rzodkiewkami
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania

0 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.