Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Fantastyczne pesto z jarmużu

Fantastyczne pesto z jarmużu

Jarmuż rośnie sobie u nas w ogródku. To wielka wygoda mieć go zawsze pod ręką. Aż dziw bierze ile wyśmienitych potraw można z niego wyczarować. Można zjeść go na zimno, na ciepło, wziąć do pracy. Jest niezwykle smaczny, gdy się go odpowiednio przyrządzi.

Składniki na fantastyczne pesto z jarmużu:

  • 4 szklanki świeżego jarmużu
  • 0,75 szklanki orzechów z nerkowca
  • 0,25 szklanki pestek dyni
  • 7 łyżek oleju lnianego
  • 14 łyżek wody
  • 0,5 łyżeczki zdrowej soli, np. himalajskiej
  • 2 ząbki czosnku

Sposób wykonania

Pestki dyni podpraż na suchej patelni i poczekaj aż wystygną.

Wszystkie składniki zmiksuj razem i gotowe.

Podawaj z makaronem pełnoziarnistym lub z kaszą jaglaną na ciepło albo na kanapkach z pieczywem pełnoziarnistym.

Porcja niecałe 0,5 litra pesto.

Fantastyczne pesto z jarmużu

Fantastyczne pesto z jarmużu

Fantastyczne pesto z jarmużu

Fantastyczne pesto z jarmużu

Dlaczego warto jeść <strong>jarmuż</strong>? Dlaczego warto jeść jarmuż?

Jarmuż jest doskonałym źródłem prowitaminy A. Zaś witamina A, czy karoten, czyli prowitamina A, z której organizm syntetyzuje tę witaminę, są czynnikami niezbędnymi do prawidłowego wykorzystania białka przez organizm. Jarmuż, jako zielona roślina, jest źródłem chlorofilu, który działa oczyszczająco na organizm i powstrzymuje rozprzestrzenianie się grzybów, bakterii i innych mikroorganizmów. Dodatkowo chlorofil wspomaga rozwój korzystnej flory jelitowej. Zielone warzywa, a w tym jarmuż działają korzystnie na wątrobę

 

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się na newsletter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Fantastyczne pesto z jarmużu
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
3.51star1star1star1stargray Based on 2 Review(s)

2 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 Komentarze
  • 28 lutego 2017

    Jarmuż dopiero niedawno polubiłam. Super przepisy, super blog 🙂 pozdrawiam

    Odpowiedz
    • 25 marca 2017

      nie dawno odkryłam tą stronę i tak się ciesze, właśnie tego szukałam, wielkie dzięki.Biorę się do kompletowania składników no i zaczynam moją przygodę

      grażyna
      Odpowiedz

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.