Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Fasolka po bretońsku bez mięsa

Fasolka po bretońsku bez mięsa

Tatiana Jaworska on 30 stycznia 2015 - 10:40 in Bezglutenowe, Obiad, Wegetariańskie, Zdrowe odżywianie, Dieta

Zastanawiasz się czy fasolka po bretońsku może być smaczna bez zapachu wędzonki? Pewnie, że może.

Dzięki temu, że nie ma tam mięsa i żaden ze składników nie jest podsmażany, danie to jest łagodne w smaku i lżej strawne.

Trochę się martwiłam, że 4-miesięczne niemowlę, które karmię piersią będzie miało problemy z brzuszkiem, ale nie – nic mu nie było :-). Tyle się naczytałam, że mamy karmiące powinny unikać fasoli. Widać, to bardzo indywidualna sprawa. No i kilka razy należy ją wypłukać.

Składniki na fasolkę po bretońsku bez mięsa:

  • 2 szklanki fasoli Jaś
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 mały seler
  • 2 duże liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • puszka pomidorów krojonych (lub 3 świeże bez skórki)
  • 3 łyżki majeranku
  • 5 liści świeżej bazylii (możesz ją pominąć)
  • 1 łyżeczka soli morskiej gruboziarnistej (dodasz ją na koniec)

Fasolę zostaw do namoczenia na noc. Wypłucz, wrzuć na wrzątek i po paru minutach zmień wodę na świeżą. Daj tylko tyle wody, aby zakryć fasolkę. Zawsze możesz jej dodać, jeśli będzie za mało. Mi wyszło około 3 litrów gotowego dania.

Gotuj przez godzinę, a następnie dodaj warzywa (bez pomidorów). Po 20 minutach dodaj pomidory z puszki. Po kolejnych 20 minutach wyjmij warzywa (oprócz fasoli) i zblenduj. Nada to fasolce zawiesistą konsystencję. Zblendowane warzywa przelej do fasolki, dodaj majeranek, bazylię i jeśli potrzeba – sól. Zagotuj i wyłącz gaz. Gotowe!

Gotując fasolę sól dodawaj zawsze na koniec, aby fasola nie stwardniała.

Dlaczego warto jeść <strong>fasolę</strong>? Dlaczego warto jeść fasolę?

Masz do wyboru (w skali świata) ponad 350 gatunków fasoli, różne kolory, rozmiary – dla każdego coś dobrego.

Jest jednym z najbardziej wartościowych roślinnych źródeł białka i wapnia. Oprócz tego znajdziesz w niej potas, żelazo, magnez, cynk, kwas foliowy, fosfor, witaminy z grupy B. W przeciwieństwie do grochu nie zawiera sodu. Ma dobroczynne właściwości zasadotwórcze – odkwasza organizm – neutralizuje nadmierną zawartość kwasów, powstałą na skutek spożycia zbyt dużej ilości mięsa i żywności przetwarzanej. Znajdująca się w fasoli lecytyna poprawia pamięć i koncentrację.

 

A może Ty masz jakiś ciekawy i zdrowy przepis na fasolę? Jeśli tak, podziel się proszę w formie komentarza pod tym wpisem.

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się newsLetter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Fasolka po bretońsku bez mięsa
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
31star1star1stargraygray Based on 10 Review(s)

10 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

10 Komentarze
  • 11 grudnia 2015

    jeśli chodzi o aromat wędzonki to ostatnio zrobiłam fasolkę w pomidorowym sosie, a potem dodałam do niej pokruszoną kulkę twarogu wędzonego (lidl). Ser rozpuścił się w sosie, a aromat wędzonki był konkretny. Zwłaszcza na drugi dzień, jak się “przegryzło”. Danie przestaje być tak lekkostrawne, ale jest bardzo smaczne 😉

    Ewelina
    Odpowiedz
    • 12 grudnia 2015

      A jak by tak dodać kilka suszonych śliwek wędzonych…?
      Witaj na naszym blogu! 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
      • 28 września 2016

        Wędzona papryka nada tego smaku i aromatu, polecam 🙂

        Iza
        Odpowiedz
  • 3 lutego 2016

    Aromatu wedzonki swietnie dodaje wedzona papryka w proszku. Ja zawsze dodaje do takich dań ☺Pozdrawiam

    Gosia
    Odpowiedz
  • 3 lutego 2016

    można dodać słodką wędzoną paprykę w proszku-pychotka!!!

    m
    Odpowiedz
    • 3 lutego 2016

      Właśnie mam taką paprykę, ale dzieci trochę narzekają, że potrawa jest za ostra 🙂 Chociaż nam z Michałem smakuje 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
  • 4 lutego 2016

    Idealna. Mój mąż nie lubi pływającego mięcha, a ja jestem karmiącą mamą (dokładnie czteromiesięcznego Bączka). Wypróbujemy 🙂

    Sylwia
    Odpowiedz
    • 4 lutego 2016

      A za kilka miesięcy, to i Bączek z Wami zje 🙂
      Witaj na naszym blogu Sylwio 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
  • 9 listopada 2017

    Przepis na ugotowanie samej fasoli – strzał w dziesiątkę, fasolka jest bardzo przyjemnie miękka, aż rozpływa się w buzi.
    Natomiast, moim zdaniem oczywiście, dodanie marchewki i selera psuje całościowy smak potrawy, chociaż ją zagęszcza… Lepiej zrobić na samych pomidorach…

    MO
    Odpowiedz
    • 9 listopada 2017

      A widzisz, jak to bywa. Z selera mogłabym zrezygnować, ale bez marchewki ani rusz 🙂 Witaj na blogu 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.