Sprawdź konkurs!
/ Obiad / Frittata z cukinią i serem

Frittata z cukinią i serem

Tatiana Jaworska on 14 grudnia 2014 - 17:28 in Obiad, Przekąska, Śniadanie, Zdrowe odżywianie, Dieta

Aromatyczna frittata z dodatkiem świeżych warzyw, wspaniałe się nadaje na leniwe śniadanko albo ciepłą kolację! Same zdrowe i wartościowe składniki: cukinia, jajka, szczypiorek. A przede wszystkim szybko się ją robi:-)

Składniki na frittatę z cukinią:cukinia-024x657

  • 2 małe cukinie
  • 4 jajka
  • 2 małe cebule
  • mały pęczek szczypioru
  • 50 gram startego żółtego sera
  • sól, pieprz, gałkę muszkatołową

Na patelni podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj cukinię pokrojoną w ćwierćtalarki i podduś przez 5 minut. Dodaj połowę posiekanego szczypiorku i przypraw. Przełóż warzywa do naczynia żaroodpornego, zalej lekko posolonymi roztrzepanymi jajkami i posyp startym serem. Piecz 20 minut w przykrytym naczyniu żaroodpornym w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu posyp resztą szczypiorku.

Podawaj z sosem czosnkowym, który zrobisz z:

  • 1 jogurtu naturalnego
  • odrobiny świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 wyciśniętego ząbka czosnku
  • 1 łyżki majonezu (nie jest konieczna)

Frittata gotowa! Prawda, że proste? Smacznego!

Porcja dla 2 osób.

Dlaczego warto jeść cukinię? Dlaczego warto jeść cukinię?
Cukinia działa leczniczo na Twoją śledzionę, trzustkę i żołądek. Dobrze wpływa na trawienie, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością. Ma działanie moczopędne, więc wspomaga pozbywanie się obrzęków i odkwasza organizm. Można łączyć ją ze wszystkimi pokarmami. Co ciekawe dzięki dużej zawartości związków odżywczych i lekkostrawności dietetycy polecają ją już półrocznym dzieciom. Jest źródłem potasu, żelaza, magnezu oraz witamin A, C, K, PP i B1 i beta karotenu.

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się newsLetter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

 

A może Ty masz jakiś ciekawy przepis na frittatę? Jeżeli tak, dodaj komentarz pod artykułem. Twoje doświadczenia wzbogacą ten wpis i być może zainspirują mnie lub innego czytelnika do wypróbowania Twojego sposobu.

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Frittata z cukinią i serem
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

4 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 Komentarze
  • 17 grudnia 2014

    I pomyslec, ze ja przez cale studia jadlem tylko dwa dania: 1. Ryz ze gotowana kielbasa zwyczajna i ogorek konserwowy jako surowka. A drugie danie to ogorek kiszony z kielbasa i ryzem. Dlatego pewnie zonaci mezczyzni zyja znacznie dluzej od kawalerow

    Jan
    Odpowiedz
    • 17 grudnia 2014

      Dziękuję Janie za odwiedzenie naszego bloga i pozostawienie tak zabawnego wpisu:-)
      Mam nadzieję, że przepis zainspirował Cię do przygotowania frittaty swojej żonie, bo domyślam się, że ją masz?:-)

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
      • 17 grudnia 2014

        To byłoby trudne w tej chwili, skoro ja jestem w innym kraju, co ona. Natomiast mam pytanie: czy umieszczanie linkow do innych stron www jest zabronione na Waszej stronie?

        Jan
        Odpowiedz
        • 17 grudnia 2014

          Linki związane z tematyką bloga można oczywiście załączać 😉

          Tatiana Jaworska
          Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.