Sprawdź konkurs!
/ Przekąska / Domowa granola – zdrowe płatki śniadaniowe

Domowa granola – zdrowe płatki śniadaniowe

Domowa granola
Michał Jaworski on 20 listopada 2015 - 06:00 in Przekąska, Śniadanie, Zdrowe odżywianie, Dieta

Nasze dzieci uwielbiają płatki śniadaniowe. Nie zawsze mogły jadać je do woli, z jednej strony ograniczamy spożycie mleka, z drugiej skład gotowych płatków śniadaniowych woła o pomstę do nieba. Jednak domowa granola jest tak pyszna i zdrowa, że i duzi i mali chętnie po nią sięgają i chrupią jako zdrowe słodycze…

Przygotowanie zdrowej domowej granoli jest doskonałą okazją do wspólnego spędzenia czasu z dziećmi. Jest przy tym trochę czynności, które z powodzeniem można zlecić naszym pociechom: łuskanie orzechów, odmierzanie wymaganych składników, mieszanie rękoma – trochę jak zabawa w piaskownicy.

Dodatkowo wiadomo nie od dziś, że danie, które dzieci przyrządzą samodzielnie, lub ze znacznym ich udziałem, zupełnie inaczej im smakuje.

Domowa granola

Domowa granola

Składniki na domową granolę

  • 4 szklanki płatków owsianych górskich (1 kg)
  • 1 szklanka wiórków kokosowych (100 gr)
  • 1 szklanka dowolnych orzechów (100 gr)
  • 1 szklanka płatków migdałowych (100 gr)
  • 10 moreli niesiarkowanych (100 gr)
  • 10 daktyli
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki sezamu
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki miodu naturalnego
  • szczypta soli

Płatki owsiane, wiórki kokosowe, orzechy, płatki migdałowe, sezam i sól wymieszać w dużej misce. Dodać do tego lekko podgrzany, rozpuszczony miód i tłuszcz kokosowy.

Wszystkie składniki dobrze ze sobą połączyć – doskonale nadają się do tego czyste dziecięce ręce 🙂

Domowa granola

Domowa granola

Wymieszane składniki podzielić równo na dwie blaszki i wstawić do piekarnika, podpiekać w temperaturze 100 stC przez około 50 minut. Co kilka, kilkanaście minut zamieszać drewnianą łyżką. Jeżeli granola się przypieka – zmniejszyć temperaturę.

W międzyczasie morele i daktyle pokroić na mniejsze kawałki. Po 50ciu minutach wyjąć przesuszoną granolę i dodać do niej rozdrobnione morele, daktyle oraz rodzynki – podpiekać kolejne 10 minut.

Domowa granola

Domowa granola

Dobrze zrobiona granola powinna być chrupiąca i mieć złoty kolor. Po ostygnięciu należy przesypać ją do szczelnego naczynia, najlepiej szklanego.

Domowa granola

Domowa granola

Podawać ją można z mlekiem, jogurtem lub zajadać samą – smakuje wyśmienicie!

Domowa granola

Dlaczego warto jeść owies? Dlaczego warto jeść owies?

Dlatego, że działa kojąco, leczy układ nerwowy i rozrodczy, wzmacnia śledzionę i trzustkę, usuwa cholesterol z przewodu pokarmowego i naczyń krwionośnych, wzmacnia mięsień serca. Jest jednym z pokarmów najbogatszych w krzem, który usuwa z komórek substancje toksyczne, uszczelnia naczynia włosowate, zwiększa wytrzymałość i regenerację układu kostnego oraz tkanki łącznej, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się.

Owies zawiera czynniki powstrzymujące rozwój grzybów. Usuwa podrażnienia i stany zapalne skóry, poprawiając jej ogólny wygląd i zapobiegając wiotczeniu, ogranicza wypadanie włosów, przyspiesza ich wzrost, wzmacnia paznokcie. Owies zawiera również fosfor niezbędny do prawidłowego rozwoju mózgu i nerwów. Ponadto zawiera białko, wartościowe tłuszcze, węglowodany, a także witaminy w szczególności z grupy B oraz wapń, magnez, sód, miedź. Jest doskonały w profilaktyce infekcji. Płatki owsiane mają dużą zawartość błonnika i małą ilość kalorii.

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się newsLetter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Granola - zdrowe płatki śniadaniowe
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
31star1star1stargraygray Based on 7 Review(s)

7 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

7 Komentarze
  • 22 listopada 2015

    Czy mozna darowac sobie olej kokosowy albo czyms go zastapic? 🙂

    itenka
    Odpowiedz
    • 22 listopada 2015

      Witaj Itenka na naszym blogu! 🙂

      Jakiś tłuszcz lepiej dać, dzięki temu granola będzie chrupiąca i witaminy rozpuszczalne w tłuszczu będą lepiej przyswajane. Jeżeli nie masz tłuszczu kokosowego to można dodać masła, najlepiej klarowanego. Masło można wyklarować samodzielnie, tu jest przepis: http://www.wiecejnizzdroweodzywianie.pl/klarowanie-masla-jak-to-zrobic/

      Pozdrawiam,

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
      • 23 listopada 2015

        Dziękuję ślicznie – zrobię na pewno 🙂

        itenka
        Odpowiedz
  • 14 lipca 2016

    jak długo można przechowywać taką granolę? i w jaki sposób? wystarczy szczelnie zamknięty słoik w szafce?

    Gie.
    Odpowiedz
    • 14 lipca 2016

      U nas w zamkniętym słoiku stała miesiąc – dłużej nie przechowywaliśmy, bo zjedliśmy 😉

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
      • 3 września 2017

        pyszna, ja dodaje zamiast miodu syrop daktylowy

        Anna
        Odpowiedz
        • 5 września 2017

          Dziękuję! 🙂 Dobry pomysł z syropem 🙂

          Michał Jaworski
          Odpowiedz

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.