Sprawdź konkurs!
/ Obiad / Indyk ze szpinakiem

Indyk ze szpinakiem

Tatiana Jaworska on 3 stycznia 2015 - 15:50 in Obiad, Zdrowe odżywianie, Dieta

Godzinę temu wróciliśmy z muzeum. Wszyscy głodni. Zazwyczaj w takich sytuacjach mamy obiad przygotowany dzień wcześniej, ale nie tym razem.

Wiedziałam, że w domu jest pierś indyka gotowa do uduszenia i świeży szpinak baby, który jest w lodówce od dwóch dni 🙂 Postanowiłam, że najszybciej będzie zrobić indyka ze szpinakiem.

Składniki na indyka ze szpinakiem:

Wstawiłam wodę na makaron (pełnoziarnisty oczywiście). Pokroiłam pierś indyka na większą kostkę. W garnku rozpuściłam tłuszcz i dodałam indyka aby chwile się przeparzył. Nie ma się smażyć. Dzięki temu mięso nie jest spieczone, za to jest kruche i soczyste.

Dodałam niecałą szklankę wody, posoliłam i przykryłam pokrywką aby się poddusiło. Po 5 minutach zagęściłam zmielonymi orzechami nerkowca (może być mączka ziemniaczana rozrobiona w 1/3 szklanki wody) i zagotowałam. Na koniec dodałam wyciśnięty czosnek i szpinak, dobrze wymieszałam, zagotowałam i wyłączyłam gaz, aby nie tracić cennych witamin. Potrawa czekała na ugotowanie się makaronu.

Przygotowanie tego dania zajęło mi 20 minut 🙂

Porcja dla 4 osób.

Dlaczego warto jeść <strong>szpinak</strong>? Dlaczego warto jeść szpinak?

Już kiedyś o tym pisałam, ale że jest to ważne, napiszę jeszcze raz: bo zawiera dużo składników odżywczych, min. żelazo, które uczestniczy w procesie tworzenia się czerwonych ciałek krwi w szpiku kostnym. Te zaś transportują głównie tlen, który zabierają z płuc i przenoszą do narządów ciała, ale także dwutlenek węgla, który transportowany jest z komórek do płuc, skąd jest wydalany. Żelazo buduje skórę, włosy i paznokcie. Ma również wpływ na Twój układ odpornościowy. Najlepiej się wchłania w towarzystwie witaminy C. To prawda, że żelazo możesz znaleźć w innych produktach, ale im bardziej różnorodna dieta, tym lepiej, gdyż nie tylko żelazo jest w szpinaku. Znajdziesz tam również wapńfosformagnez, witaminy B1, B2, PP, C.

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się na newsletter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Indyk ze szpinakiem
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

2 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 Komentarze
  • 10 lutego 2015

    Mam pytanie. Czy szpinak mrożony też może być?

    Kamila
    Odpowiedz
    • 15 lutego 2015

      Tak Kamila, szpinak mrożony jak najbardziej może być. I w liściach i rozdrobniony. 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.