Jak przygotować zdrową kaszkę dla 9-10m niemowlaka?

Zdrowa kaszka dla niemowlaka. Jak by to ująć: Ksawery pochłania ogromne ilości kaszek podczas śniadań i kolacji. Potrafi zjeść więcej niż starszaki, może dlatego, że następne jedzenie za trzy godziny 😉 Kaszki nadal gotuję samodzielnie i już nie przestanę, bo gotowych ze sklepu nie kupię. Szerzej pisałam o tym w poprzednich wpisach i zachęcam do poczytania.

Schemat żywienia niemowląt zaleca, aby taki maluch zjadał 190-220 ml posiłku i Ksawery mieści się w normie 😉 Przy czym normy te traktuję jedynie orientacyjnie. Jeśli czasem zje mniej, nie martwię się.

Od około 10 miesiąca do diety dziecka wprowadziłam znaczną porcję glutenu pod postacią kaszki z kaszy jęczmiennej. Są to 2 łyżki stołowe, które po ugotowaniu zwiększają objętość i po dodaniu owoców stanowią pyszne śniadanie lub kolację.

Można dziecku podać już migdały, więc czasami robię mleczko migdałowe i dodaję do kaszy. 5 migdałów namaczam na noc, rano zdejmuję skórkę i miksuję migdały z dodatkiem świeżo przegotowanej wody. Bardzo mu smakuje.

Nowym składnikiem kaszek jest kasza gryczana palona. Ksawery za nią przepada. Póki co mieszam ją pół na pół z kaszą gryczaną niepaloną ze względu na ostry smak palonej.

Kasza gryczana palona jest świetnym wynalazkiem, ponieważ jest bezglutenowa oraz nie zakwasza organizmu. Zawiera znaczne ilości magnezu, który wspomaga przyswajanie wapnia z pożywienia, a co za tym idzie kości dziecka rosną mocne. Znajdują się w niej również tak potrzebne składniki, jak: błonnik, białko, kwas foliowy, witaminy (E, K, B1, B2, B3, B6), wapń, żelazopotascynk, fosforwęglowodany. Jest świetna dla jelit, układu nerwowego, serca, kości, odporności. Co tu wyliczać – jest wspaniała dla całego organizmu. Tylko trzeba poświęcić 15 minut na przygotowanie jej 🙂

Podaję już Ksawerkowi makaron pełnoziarnisty, ale niezbyt często. W porównaniu do kaszy jest to produkt bardziej przetworzony i traktuję go raczej jako odmianę. Zawsze bardziej wartościowe będą różnego rodzaju kasze. Dopiero w 11 miesiącu można podawać go częściej.

W sezonie podaję świeże owoce

owoce sezonowe

Staram się również jak najwięcej ich zamrozić – będą jak znalazł na zimowe miesiące. Jeśli akurat nie mam świeżych, to do przygotowania kaszki używam mrożonych lub suszonych (daktyle, figi, morele, rodzynki, wiórki kokosowe). Wszystkie niesiarkowane, kupuję w sklepie eko.

Latem właściwie suszonych nie używam. Wyjątkiem są rodzynki, które pomagają mi dosłodzić kompot z aronii, czy agrestu. Jeśli gotuję kompot z jabłek, czy innych słodkich owoców, niczym go nie dosładzam.

Kilka przykładowych przepisów na ulubione zdrowe kaszki mojego chłopaczka

Kaszka z kaszy gryczanej z gruszką i nerkowcami:

  • 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżka kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 łyżka kaszy gryczanej palonej
  • 1 gruszka
  • 4 orzechy nerkowca

Kaszę płuczę pod bieżącą wodą i gotuję około 15 minut. Orzechy nerkowca mielę w młynku do kawy, aby dziecko się nie zadławiło. Gruszkę ścieram na tarce. Po ugotowaniu i przestudzeniu kaszy dodaję do niej orzechy i gruszkę, nie gotuję.

Kaszka z ryżu basmati z truskawkami:

  • szklanka wody
  • 3 łyżki ryżu
  • 5 truskawek
  • pół łyżeczki siemienia lnianego

Ryż płuczę i gotuję około 30 minut. Pod koniec gotowania dodaję siemię lniane i zagotowuję. Po ugotowaniu i przestudzeniu dodaję rozgniecione widelcem truskawki. Mieszam i gotowe.

Kaszka z makaronem pełnoziarnistym z morelą i malinami:

  • 6 rurek makaronu penne
  • 1 świeża lub suszona morela
  • 10 malin

Makaron gotuję wg przepisu na opakowaniu, z dodatkiem moreli (jeśli suszona). Po ugotowaniu rozdrabniam razem z owocami i podaję schłodzone.

Kaszka z kaszy gryczanej z figami:

  • szklanka wody
  • 3 łyżka kaszy gryczanej palonej
  • 2 figi

Kaszę płuczę i gotuję w wodzie około 15 minut. Figi dodaję pokrojone do kaszy i zagotowuję. W 11 miesiącu można podać dziecku już figę surową. Chociaż Ksawery posmakował już surowej (zrywaliśmy ich spore ilości prosto z drzewa podczas wakacji we Francji). Ale co innego dać posmakować, a co innego podawać codziennie.

Nasz eBook z obłędnymi koktajlami, które oczyszczają i odżywiają organizm!

Zdrowa kaszka dla niemowlaka
Zdrowa kaszka dla niemowlaka

Zdrowa kaszka dla niemowlaka
Zdrowa kaszka dla niemowlaka

Kaszka z płatków owsianych bezglutenowych z kiwi:

  • 3/4 szklanki wody
  • 3 łyżki płatków owsianych bezglutenowych
  • 1 łyżeczka otrębów pszennych
  • 1 kiwi
  • pół łyżeczki siemienia lnianego

Płatki owsiane gotuję około 5 minut. Dodaję świeżo zmielone siemię lniane i zagotowuję. Kiwi obieram ze skórki, rozdrabniam i dodaję do przestudzonych płatków razem z otrębami.

Zdrowa kaszka dla niemowlaka
Zdrowa kaszka dla niemowlaka

Czasami do takiej kaszki dodaję rodzynki. W takim przypadku one gotują się pierwsze, po 10 minutach dorzucam płatki owsiane. Reszta jak wyżej.

Zdrowa kaszka dla niemowlaka
Zdrowa kaszka dla niemowlaka

Kaszka z kaszy jęczmiennej z porzeczkami:

  • 3/4 szklanki wody
  • 2 łyżki kaszy jęczmiennej
  • 20 czarnych porzeczek
  • 10 nasion dyni

Kaszę płuczę i gotuję około 15 minut. Porzeczki rozdrabniam i dodaję do przestudzonej kaszy. Do tego dodaję podprażone i zmielone nasiona dyni i gotowe.

Kaszka z kaszy jaglanej z jabłkami i wiórkami kokosowymi:

  • 3/4 szklanki wody
  • 3 łyżki kaszy jaglanej
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka wiórków kokosowych

Kaszę płuczę, gotuję 15 minut i studzę. Jabłko ścieram, dodaję do kaszy razem z wiórkami, mieszam i podaję.

Zdrowa kaszka dla niemowlaka
Zdrowa kaszka dla niemowlaka

Więcej o kaszkach znajdziesz tu i tu. Zapraszam 🙂

Mamom życzę miłego gotowania, zaś maleństwom smacznego!

Źródła informacji

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.