Sprawdź konkurs!
/ Potrawy wielkanocne / Jak zrobić zakwas na żurek

Jak zrobić zakwas na żurek

Michał Jaworski on 18 marca 2016 - 06:00 in Potrawy wielkanocne, Zdrowe odżywianie, Dieta

Jak zrobić zakwas na żurek? To naprawdę bardzo proste, wystarczy woda, razowa mąka, czosnek, przyprawy i kilka dni cierpliwości. W zamian otrzymujemy słój pachnącego i świeżutkiego zakwasu, w sam raz na wielkanocny żurek.


Możesz się zastanawiać czy przygotować żur czy biały barszcz i jaka jest między nimi różnica? Najczęściej mówi się, że z zakwasu z mąki pszennej powstaje biały barszcz, a z żytniej żurek. Jednak niektóre regiony Polski mają swoje własne, lokalne definicje tego typowego wielkanocnego przysmaku.

Dlatego ja przestałem sobie zawracać tym głowę i na zbliżającą się Wielkanoc przygotowałem zakwas z mąki żytniej, z którego za kilka dni powstanie pyszna, aromatyczna kwaśna zupa 🙂

Jak zrobić zakwas na żurek

Jak zrobić zakwas na żurek

Składniki na zakwas na żurek:

  • 3 szklanki przegotowanej i ostudzonej wody
  • 1 szklana mąki żytniej razowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • pół kromki razowego chleba

Jak zrobić zakwas na żurek?

Zakwas na żurek najlepiej jest nastawić w naczyniu kamionkowym, ewentualnie w dużym szklanym słoju. Naczynie te razem z łyżką, którą użyjemy do mieszania należy wyparzyć gorącą wodą i po jej wylaniu pozostawić do wyschnięcia. Chodzi o uniknięcie ryzyka zakażenia i zdominowania naszego zakwasu przez niewłaściwe bakterie.

Do tak przygotowanego naczynia wsypujemy mąkę, wlewamy wodę, dodajemy obrany czosnek, ziele angielskie, liście laurowe i chleb razowy. Dokładnie mieszamy, przykrywamy gazą i zabezpieczoną gumą. Zostawiamy w ciepłym miejscu, gdzie temperatura otoczenia powinna być w zakresie 20-25 st C.

Jak zrobić zakwas na żurek

Jak zrobić zakwas na żurek

Teoretycznie taki zakwas możemy zostawić i się do niego nie dotykać, aby po od 3 do 5 dni uzyskać gotowy produkt. Ja jednak chcąc obserwować postępowanie zakwaszania raz dziennie mieszam go wyparzoną łyżką,  przy tej okazji sprawdzam jego smak. Gdy uznam, że jest wystarczający kwaśny, wstawiam do lodówki, w której spokojnie można go przechowywać nawet kilka tygodni.

Jeżeli ktoś regularnie piecze chleb na zakwasie, zapewne ma w lodówce oczekującą na kolejny wypiek porcję zakwasu na chleb. Wtedy do zakwasu na żurek zamiast dodawać kromkę chleba wystarczy wrzucić małą łyżeczkę zakwasu na chleb – dzięki temu zakwas na żurek zrobi się jeszcze szybciej.

Przygotowywanie zakwasu możesz sobie umilić słuchając podcastu o staropolskich zwyczajach wielkanocnych 🙂

IMG_0864_logo

Gotowego zakwasu możesz użyć oczywiście do przygotowania żurku na zakwasie, przepis znajdziesz w tym wpisie.

Smacznego! 🙂

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się na newsletter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

2 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 Komentarze
  • 18 marca 2016

    Na jaką mniej więcej docelową ilość żurku jest zakwas z tego przepisu ?

    Józia
    Odpowiedz
    • 18 marca 2016

      Wyjdzie z tego około 3ech litrów gotowego żurku. Przepis na żurek wielkanocny pojawi się na blogu w przyszłym tygodniu 🙂

      Michał Jaworski
      Odpowiedz

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.