Sprawdź konkurs!
/ Artykuł / Jak jeść zdrowiej i czuć się lepiej?

Jak jeść zdrowiej i czuć się lepiej?

Jeść zdrowiej
Michał Jaworski on 9 listopada 2015 - 06:00 in Artykuł, Zdrowe odżywianie, Dieta

Czy czasem po posiłku czujesz się ospały i ociężały? Myślisz sobie, wcale dużo nie zjadłem, a czuję jakbym w żołądku miał cegłę, albo przynajmniej pieczołowicie poskładany karton. Czemu tak się czujesz, a co ważniejsze, co możesz zrobić, aby poczuć się lepiej? Jak jeść zdrowiej?

Znam to uczucie, ponieważ dokładnie tak czułem się przez długie lata, jeszcze zanim zmieniłem nawyki żywieniowe, a nawet teraz, gdy “przyparty do muru” zjadam coś przypadkowego na mieście, od razu czuję różnicę w moim żołądku, oczywiście na gorsze.

Co więcej, oprócz ociężałości i ospałości miewałem również napady głodu. Chcąc zrzucić zbędne kilogramy codziennie odwlekałem pierwszy posiłek – czasem był to dopiero lekki obiad. Niestety w dalszej części dnia organizm dopominał się o swoje i zwykle nadrabiałem to z nawiązką.

Na szczęście to wszystko już za mną. O tym jak zmieniłem swoje nawyki żywieniowe i zrzuciłem wagę bez efektu yoyo opowiedziałem w tym podcaście: Jak schudłem 20 kg?

4 kroki do zdrowego odżywiania

1. Zrezygnuj z żywności przetworzonej

Żywność przetworzona to taka, której skład na drodze między “matką naturą”, a naszym żołądkiem został zmieniony. Zmiana mogła polegać na dodaniu lub usunięciu z produktu jakiegoś składnika. Najczęściej dodaje się utrwalacze i substancje wzmacniające smak, mające na celu zwiększenie okresu przydatności i poprawę walorów smakowych. Usuwa się zwykle to, co ludziom nie smakuje: otręby ze zboża, minerały z soli i cukru itd. Jest to pewne uproszczenie, na tym etapie istotne jest jednak to, że zmieniony produkt nie jest naturalny, nie jest produktem, który ludzkość zwykła jadać przez setki czy tysiące lat.

I tu się zaczynają problemy.

Zjadając przetworzoną żywność nasz organizm wariuje. Problem zaczyna się już w żołądku i dwunastnicy, gdzie na przykład oczyszczona mąka pozbawiona błonnika szybko zostaje strawiona i wchłonięta. Uwolnione składniki odżywcze powodują szybki i nadzwyczaj wysoki skok poziomu glukozy we krwi (jesteśmy najedzeni). Trzustka uwalnia insulinę, aby komórki mogły wchłonąć glukozę, po czym ze względu na zjawisko histerezy poziom cukru spada poniżej poziomu sprzed posiłku – nagłe napady głodu. Na domiar złego, jeżeli akurat wtedy nie pracujemy fizycznie, to nadmiar glukozy wchłoniętej przez komórki jest zamieniany na tłuszcz i tyjemy.

To tylko przykład reakcji organizmu na żywność przetworzoną, w tym przypadku na białą, oczyszczoną mąkę. Zmiany w przemysłowym przetwarzaniu żywności odbywają się dużo szybciej niż nasz organizm na drodze ewolucji jest w stanie się do nich przystosować. Najprostszą i najskuteczniejszą metodą jest wykluczenie lub chociaż zdecydowane ograniczenie produktów przetworzonych. O tym co jeść, przeczytasz poniżej w punkcje drugim.

2. Wybieraj naturalną, “żywą” żywność

Na co zwracasz szczególną uwagę wybierając jakiś produkt żywieniowy? Jeżeli odpowiedź brzmi, że na ilość zawartych w nim kalorii to znaczy, że jesteś zupełnie normalnym człowiekiem – większość ludzi tak robi. Niestety niewiele osób zastanawia się (na etykietach tego nie znajdziesz) ile składników odżywczych znajduje się w danym produkcie, a to jest niezmiernie ważne. Dlaczego?

W obecnych czasach (szczególnie w zachodnich społeczeństwach) w typowej diecie kalorii, czyli: białek, węglowodanów i tłuszczy mamy pod dostatkiem. Jednocześnie duża ilość kalorii nie idzie w parze ze spożywaniem wystarczającej ilości składników odżywczych: witamin, enzymów, minerałów i fito składników. Składniki odżywcze są niezbędne do prawidłowej pracy układu odpornościowego i prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Więcej o odporności organizmu przeczytasz w tym artykule.

Gdzie szukać żywności zawierającej dużą ilość składników odżywczych, posiadających dużą gęstość odżywczą? Oczywiście w przyrodzie, matka natura funduje nam nieskończoną wręcz różnorodność produktów żywieniowych, żywej żywności, którą ludzkość jadała od tysięcy lat.

Listę produktów o największej gęstości odżywczej znajdziesz tutaj.

Jak jeść zdrowiej i czuć się lepiej

Jak jeść zdrowiej i czuć się lepiej

3. Jadaj regularne posiłki

Kilka lat temu próbując zgubić trochę wagi próbowałem nadmiernie minimalizować ilość dziennie spożywanych posiłków – to był błąd. Nawet jeżeli przez kilka dni udawało mi się wytrzymać bez śniadania i nawet obiadu (o zgrozo, jaki byłem niemądry!), to i tak zaległości nadrabiałem z  nawiązką w kolejnych dniach.

Do normalnego i zdrowego życia potrzebujemy energii – paliwa, które napędza nasz organizm. Co ważne, paliwo te musi być cały czas “pod ręką”, aby organizm mógł do niego sięgać stosownie do aktualnego zapotrzebowania. Zapewne są osoby, które jadają dziennie tylko dwa posiłki i są w stanie normalnie funkcjonować. Ja do takich nie należę, najlepiej czuję się, gdy jem trzy główne posiłki dziennie (śniadanie, obiad, kolację) i dwie przekąski pomiędzy nimi.

Każdy powinien wypracować swój własny, dostosowany do jego potrzeb i możliwości plan spożywania posiłków. Odstępy między posiłkami powinny być na tyle krótkie, aby nie dopadał nas wilczy apetyt i na tyle długie, aby nie rozpoczynać kolejnego posiłku, gdy nie czujemy głodu.

Ważne jest, aby ostatni posiłek zakończyć minimum 3 godziny przed snem, dzięki temu żołądek zdąży strawić spożyty pokarm i lepiej wypoczniemy podczas snu.

4. Jedz, aby żyć, a nie odwrotnie

Jedną z wielu wspólnych cech odkrytych wśród mieszkańców niebieskich stref, miejsc w których ludzie żyją najdłużej jest umiar. Umiar we wszystkim, łącznie z jedzeniem. Więcej o niebieskich strefach przeczytasz w tym artykule.

Spożywanie posiłku może być bardzo przyjemne: bogactwo kolorów, smaków, faktur i konsystencji… Ekscytacja spowodowana próbowaniem czegoś egzotycznego, czegoś co przywołuje nam wspomnienia miejsc, do których chętnie byśmy wrócili. Korzystajmy z tego, cieszmy się czasem spędzonym przy posiłku spożywanym z rodziną lub przyjaciółmi.

Jednak choćbyśmy jedli najzdrowszy pokarm, przejadanie się nie jest zdrowe. Przejadając się niepotrzebnie obciążamy nasz układ trawienny, zadajemy mu do wykonania tytaniczną pracę, sami często czując potem wyrzuty sumienia…

Posiłek należy zakończyć, gdy żołądek jest wypełniony w 80%. W praktyce oznacza to, że powinniśmy przestać jeść, gdy poczujemy pierwsze symptomy sytości, a nawet, gdy przestaniemy odczuwać głód.  O tym jak sobie radzić z przejadaniem przeczytasz w tym artykule.

Większość nacji dożywających w zdrowiu sędziwego wieku (strefy długowieczności) bardzo istotną rolę przywiązują do okresowych postów, w których zdecydowanie ograniczają ilość spożywanego pokarmu. W tym okresie organizm przechodzi naturalną terapię oczyszczającą, która dobroczynnie działa na ich zdrowie i samopoczucie.

Jak jeść zdrowiej i czuć się lepiej

Jak jeść zdrowiej i czuć się lepiej

Podsumowanie – Jak jeść zdrowiej?

Każdy z nas może się czuć zdrowo i lekko zawsze, a szczególnie po spożytym zdrowym posiłku. Nie ma w tym nic szczególnie trudnego, wystarczy zacząć od czterech kroków do zdrowego odżywiania opisanych powyżej. Co ważne nie musisz wszystkich czterech wdrażać jednocześnie, możesz zacząć od dowolnego z nich, kolejne wprowadzać stopniowo.

Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej o tym, jak rozpocząć zdrowe odżywianie zapraszam do wysłuchania podcastu Jak zacząć zdrowe odżywianie?, w którym razem z Tatianą opowiadamy naszą historię zmiany nawyków żywieniowych.

Jeżeli natomiast jesteś zainteresowany naturalnymi sposobami oczyszczania organizmu to zapraszam pod tego linka. Dowiesz się z niego jak z naszą pomocą możesz samodzielnie przeprowadzić dietę oczyszczającą, po której poczujesz się kilka lat młodziej 🙂

Na zdrowie!

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym co się dzieje na blogu zapisz się na newsLetter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

3 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 Komentarze
  • 13 listopada 2015

    Świetny materiał – wszystko jasno i prosto 🙂

    Beata
    Odpowiedz
    • 26 lutego 2017

      Wiele rzeczy ma znaczenie na zdrowe odżywianie, przede wszystkim zdrowe posiłki które można przyrządzić np w parowarze philipiaka.

      Marta
      Odpowiedz
  • 20 maja 2017

    Ja gotuję w garnkach Milano Classic dobrych jakościowo a przede wszystkim posiadających certyfikat profilaktyki cholesterolowej gwarantujących zdrowe odżywianie.

    Fiolka
    Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.