Jogurt naturalny domowy

Gęsty, aromatyczny i świeży jogurt naturalny? Naprawdę nie zdawałem sobie sprawy jak łatwo można samodzielnie przygotować taki smakołyk w domu.

Wystarczy podgrzać mleko, zaszczepić go żywymi kulturami bakterii jogurtowych, pozostawić w cieple na 6-8godzin i gotowe!

Produkcja jogurtu naturalnego jest banalnie prosta, trzeba jednak zwrócić uwagę na kilka drobiazgów.

  1. Mleko UHT czy pasteryzowane? Ja preferuję pasteryzowane, jakoś nie mogę się przekonać do produktów mających okres przydatności do spożycia dłuższy niż kilka tygodni… Więcej o tym jakie mleko wybierać poczytasz w artykule: Dla kogo mleko a dla kogo nie?
  2. Bakterie z jogurtu sklepowego, czyli dedykowane (dostępne w formie suchego proszku) szczepionki? Ja próbowałem jednego i drugiego – za każdym razem otrzymywałem smaczny jogurt –  różnice polegały głównie na wyrazistości smaku i jego konsystencji. Proponuję poeksperymentować z różnymi jogurtami naturalnymi dostępnymi w sprzedaży jak również suchymi szczepionkami bakterii jogurtowych. Gdy już znajdziesz swoje “ulubione” bakterie jogurtowe, wtedy z każdej partii możesz połową ostatniego słoiczka zaszczepiać kolejną partię jogurtu,
  3. Jogurtownica czy naczynia i piekarnik? Ja preferuję jogurtownicę i małe słoiczki jak na zdjęciu poniżej, dzięki temu mam gotowe porcje jogurtu, które mogę zabierać do pracy.

 

jogurtownica

Przystępujemy do przygotowania jogurtu.

Mleko zagotować (jeżeli używasz UTH to wystarczy je podgrzać) i przestudzić to temperatury, w której palec (czysty!) możesz utrzymać dłużej niż 5 sekund. Dodać do tego mały jogurt naturalny, lub suche kultury bakterii i pozostawić w cieple aby dojrzał. Proces tworzenia jogurtu trwa od 4 do 8 godzin. Generalnie czym dłużej go trzymam, tym jego konsystencja jest bardziej gęsta a otrzymany smak wyraźniejszy.

Jeżeli preferujesz gęsty jogurt typu greckiego, to przed zaszczepieniem mleka bakteriami jogurtowymi potrzymaj mleko przez około 2 godziny na bardzo małym ogniu. W tym czasie znaczna część wody odparuje, a jogurt otrzymany z tak odparowanego mleka będzie gęsty jak ubita śmietana.

Po zakończeniu procesu dojrzewania jogurt należy szybko schłodzić i wstawić do lodówki – zatrzymujemy w ten sposób proces dojrzewania. Gotowy jogurt najlepiej jest spożyć w ciągu najbliższych 2-3 dni.

Można go spożywać w formie naturalnej, jak również w wersji:

  • wytrawnej (idealna dla osób stosujących dietę nisko węglowodanową) – z dodatkiem zmielonych nasion dyni, siemienia lnianego, słonecznika, orzechów.
  • owocowej – po dodaniu ulubionej konfitury owocowej.

Smacznego!

Dlaczego warto spożywać jogurt naturalny?

Bakterie znajdujące się w jogurcie naturalnym bronią układ pokarmowy przed zagnieżdżeniem się w nim bakterii niepożądanych i wspomagają funkcjonowanie układu odpornościowego. W procesie dojrzewania jogurtu laktoza przekształcana jest w kwas mlekowy, który zapobiega szkodliwym procesom fermentacyjnym w jelicie grubym.

Dodatkowo już dwie szklanki jogurtu dziennie zapewnią dzienne zapotrzebowanie organizmu na wapń, pomagają w profilaktyce osteoporozy i obniżają zły cholesterol.

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Jogurt naturalny domowy
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
41star1star1star1stargray Based on 7 Review(s)