Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Kremowy hummus – bez sody

Kremowy hummus – bez sody

Michał Jaworski on 22 maja 2015 - 06:00 in Bezglutenowe, Przekąska, Wegetariańskie, Zdrowe odżywianie, Dieta

Hummusu pierwszy raz próbowałem kilka lat temu, kupiłem “na wagę” w sklepie greckim – wcale mi nie smakował. Był kwaśny, gorzki i … właściwie tyle pamiętam z tej pierwszej degustacji. Kolejna okazja trafiła się zupełnie niedawno, podano mi go jako przystawkę w uroczej greckiej restauracji.

Razem z hummusem na moim stoliku wylądowała również świeżo upieczona pita i kilka oliwek. Choć staram się unikać pieczywa na drożdżach – skusiłem się. Na ciepły jeszcze chlebek nagarnąłem solidną porcję hummusu i 10 sekund później zupełnie zmieniłem zdanie o tej egzotycznej przekąsce. Miał delikatną kremową konsystencję i kwaskowo – czosnkowy posmak z sezamową nutą – wyborny!

IMG_2498_logo

Od tej pory doświadczałem kosztowania hummusu przy każdej możliwej okazji. Nie zawsze smakował tak samo dobrze, czasem wracała kwaśno-gorzka nuta, którą pamiętałem z pierwszego próbowania, jeszcze sprzed lat. Po którymś z kolejnych kosztowań, czegoś co tylko wyglądało jak hummus postanowiłem stworzyć własny – w domu.

Nie od razu się to udało, lecz z czasem dopracowałem się jak dla mnie idealnej receptury. Warto było, bo hummus to super zdrowa przekąska głównie z ciecierzycy i sezamu (o właściwościach obu możesz poczytać w postach tu i tu)

Składniki na idealny kremowy hummus – bez sody:

  • 1/4kg (1 czubata szklanka) suszonej ciecierzycy
  • 4 łyżki stołowe pasty sezamowej (można zrobić samemu z sezamu i oleju według tego przepisu)
  • sok 1/2 dużej cytryny
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 4 łyżki dobrego oleju (oliwa z oliwek, olej lniany)
  • pół łyżeczki soli himalajskiej
  • natka pietruszki lub kolendry do ozdoby
  • czerwona papryka do ozdoby

Ciecierzycę należy zamoczyć w ciepłej wodzie dzień wcześniej. Suche nasiona chłoną dużo wody, więc musi jej być przynajmniej dwa razy więcej niż samej ciecierzycy. Następnego dnia wodę należy odlać, a namoczone nasiona gotować w świeżej wodzie przez 2 godziny. Nie może być krócej, ciecierzyca po ugotowaniu musi łatwo dać się rozgniatać w palcach, w przeciwnym razie trudno będzie uzyskać kremową konsystencję idealnego hummusu. Po dwóch godzinach gotowania namoczonej wcześniej ciecierzycy uzyskujemy piękny hummus, bez konieczności dodawania sody.

Kremowy hummus - bez sody

Kremowy hummus – bez sody

Ugotowaną ciecierzycę należy odsączyć i poczekać aż ostygnie. Część wody (około 1/2 szklanki) z gotowania nasion należy zostawić,  będzie dodana w ostatniej fazie miksowania hummusu.

Do blendera kielichowego wkładamy ostygniętą ugotowaną ciecierzycę, pastę sezamową, sok z cytryny, sól, obrany czosnek i oliwę. Wszystko blendujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Na początku blendowania trzeba kilkakrotnie wyłączać blender i drewnianą łyżką zgarniać nierozdrobnione fragmenty ze ścianek blendera.

W ostatniej fazie blendowania dodajemy ostudzoną wodę, którą zachowaliśmy z gotowania ciecierzycy. Wody należy dodać tyle, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany.

Kremowy hummus - bez sody

Kremowy hummus – bez sody

Hummus podajemy na płaskim naczyniu, po nałożeniu należy na jego krawędzi zrobić rant, który będzie zapobiegał spłynięciu oliwy z jego powierzchni. Tak przygotowany hummus skrapiamy oliwą, posypujemy poszatkowaną natką pietruszki lub kolendry, posypujemy czerwoną papryką, ostrą lub słodką – w zależności od preferencji.

Do hummusu podajemy pieczywo pełnoziarniste, oliwki, warzywa… Tak naprawdę nadaje się wszystko co lubimy, na co można nagarnąć hummus, bo jada się go oczywiście palcami 🙂

Smacznego!

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się newsLetter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Kremowy hummus - bez sody
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
41star1star1star1stargray Based on 5 Review(s)

4 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 Komentarze
  • 22 maja 2015

    Hummus – jedna z moich ulubionych przystawek, przepis podobny do tego, który stosuję w kuchni. Nigdy nie mogłem zrozumieć tego fenomenu, albo potrzeby dodawania sody. Na niektórych blogach można przeczytać, że najlepsze izraelskie hummusy są właśnie z sodą – pewnie dodaje to trochę puszystości paście z ciecierzycy.

    Odpowiedz
    • 26 maja 2015

      Piękne zdjęcia i bardzo apetyczna prezentacja.

      Odpowiedz
  • 3 kwietnia 2016

    Uwielbiam hummus z Waszego przepisu

    Ewelina
    Odpowiedz
    • 3 kwietnia 2016

      Fantastycznie, bardzo się cieszę 🙂

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.