Krewetki w pomidorach

Długo nie mogłem się przekonać do owoców morza, na zakupach omijałem je szerokim łukiem… Krewetki były pierwszą “nie rybą”, której skosztowałem, początkowo nieśmiało, zagryzając pokaźną ilością frytek. Z czasem proporcje frytki-krewetki szybko zmieniały się na korzyść tych drugich.

To było dawno temu, obecnie różne owoce morza jadamy regularnie – zdecydowanie bez frytek. Krewetki doskonale komponują się z czosnkiem, znakomicie uzupełnia i podkreśla ich delikatny smak. Dzisiaj tę kompozycję wzbogaciłem dodatkowo o pomidory, lekko kwaskowe – do owoców morza idealne!

 

Składniki na krewetki w pomidorach:

  • 200 g dużych krewetek (mrożonych)
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 pomidory (mogą być z puszki)
  • sól, pieprz, chilli
  • coś zielonego (koper, tymianek) do ozdoby

Krewetki rozmroź. Jeżeli są w pancerzykach obierz ze skorupek, usuń czarne żyłki, opłucz w zimnej osolonej wodzie, osącz dokładnie na sicie i osusz ręcznikiem papierowym.

Na patelni rozgrzej masło, dodaj krewetki, wyciśnięty czosnek – mieszając delikatnie podsmażaj przez około 2 minuty.

Skórka z pomidorów zejdzie niemalże sama, jeżeli najpierw lekko ją ponacinasz i przed obieraniem włożysz pomidory na około 2 minuty do gorącej wody.

Dodaj obrane ze skórek, pokrojone w kostkę pomidory, sól, pieprz, chilli i duś pod przykryciem przez 10 minut.

Gotowe!