Sprawdź konkurs!
/ Obiad / Pieczony królik z rozmarynem

Pieczony królik z rozmarynem

Tatiana Jaworska on 8 stycznia 2015 - 22:11 in Obiad, Zdrowe odżywianie, Dieta

Szukasz pomysłu na prosty w przygotowaniu obiad? To może królik w rozmarynie? Przygotowałam go w 10 minut, a w piekarniku przez godzinkę upiekł się sam. W ogóle przepisy, którymi się dzielę są szybkie i proste w przygotowaniu. Przy trzymiesięcznym niemowlęciu nie mam dużo czasu na garkowanie – chcę nacieszyć się okresem niemowlęcym. A do tego są jeszcze starszaki, które po południu wracają ze szkoły… 🙂

Składniki na pieczonego królika z rozmarynem:

  • 0,5 kg królikaIMG_8535_logo
  • 4 szalotki (mogą być małe cebule)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory (mogą być z puszki)
  • 2 gruszki
  • 40 dkg zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)
  • sól himalajska
  • świeżo zmielony pieprz
  • łyżeczka rozmarynu
  • łyżeczka cząbru

Królika umyj, obsyp przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i rozmarynem. Szalotki i pomidory pokrój w ćwiartki (nie sól).

Ułóż królika, szalotki i pomidory w naczyniu żaroodpornym z przykrywką, wlej pół szklanki wody i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz 20 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 130 stopni i piecz jeszcze 40 minut. Po wyłączeniu piekarnika może tam siedzieć jeszcze pół godziny – będzie bardziej kruchy. Jeśli lubisz, możesz królika podlać delikatnie winem.

Fasolkę i pokrojone w ćwiartki gruszki włóż do naczynia do gotowania na parze i posyp cząbrem. Po zagotowaniu się wody gotuj około 10 minut i wyłącz gaz. Jeśli warzywa są wg Ciebie za twarde, poczekaj 5 minut po czym układaj na talerzach. Fasolki nie sól – razem z lekko posolonym królikiem będą stanowić dobraną parę.

Jeśli nie masz jeszcze naczynia do gotowania na parze, to szybko je zakup – warzywa w nim przyrządzane są o niebo lepsze. A tymczasem wrzuć fasolkę do gotującej się wody (bez soli). Cząbrem ją posypiesz po wyjęciu z wody. Gruszkę zaś dorzuć do królika 5 minut przed końcem pieczenia.

Smacznego!

Zamiast królika możesz w ten sposób upiec kurczaka – będzie równie wyborny, tylko królik lepszy 🙂

Porcja dla 2 osób.

Dlaczego warto jeść królika? Dlaczego warto jeść królika?
Mięso królika zawiera bardzo dobrze przyswajalne białko oraz składniki mineralne takie jak miedź, cynk, kobalt, żelazo i witaminy z grupy B. Jest lekkostrawne, delikatne, ma mniejszą niż drób zawartość tłuszczu i cholesterolu. Jest najmniej alergizującym mięsem, zatem idealnie nadaje się dla mojego alergika. Zresztą bardzo go lubi:-)

A może Ty masz ciekawy i zdrowy przepis na królika? Zostaw komentarz pod tym artykułem.

2 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 Komentarze
  • 3 marca 2015

    To już mam pomysł na to, co zrobić z tymi króliczymi udkami, które leżakują u mnie w zamrażarce. Do tej pory się za nie nie brałam, bo nie mogłam znaleźć na necie ciekawych przepisów, a eksperymentów się bałam, bo nie mam na koncie zbyt wielu eksperymentów kulinarnych z królikiem w roli głównej 🙂

    Odpowiedz
    • 3 marca 2015

      Witaj na naszym blogu! Cieszę się, że przepis Ci się spodobał, mam nadzieję, że królik będzie smakował 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.