Pieczony królik z rozmarynem

Szukasz pomysłu na prosty w przygotowaniu obiad? To może królik w rozmarynie? Przygotowałam go w 10 minut, a w piekarniku przez godzinkę upiekł się sam. W ogóle przepisy, którymi się dzielę są szybkie i proste w przygotowaniu. Przy trzymiesięcznym niemowlęciu nie mam dużo czasu na garkowanie – chcę nacieszyć się okresem niemowlęcym. A do tego są jeszcze starszaki, które po południu wracają ze szkoły… 🙂

Składniki na pieczonego królika z rozmarynem:

  • 0,5 kg królikaIMG_8535_logo
  • 4 szalotki (mogą być małe cebule)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory (mogą być z puszki)
  • 2 gruszki
  • 40 dkg zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)
  • sól himalajska
  • świeżo zmielony pieprz
  • łyżeczka rozmarynu
  • łyżeczka cząbru

Królika umyj, obsyp przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i rozmarynem. Szalotki i pomidory pokrój w ćwiartki (nie sól).

Ułóż królika, szalotki i pomidory w naczyniu żaroodpornym z przykrywką, wlej pół szklanki wody i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz 20 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 130 stopni i piecz jeszcze 40 minut. Po wyłączeniu piekarnika może tam siedzieć jeszcze pół godziny – będzie bardziej kruchy. Jeśli lubisz, możesz królika podlać delikatnie winem.

Fasolkę i pokrojone w ćwiartki gruszki włóż do naczynia do gotowania na parze i posyp cząbrem. Po zagotowaniu się wody gotuj około 10 minut i wyłącz gaz. Jeśli warzywa są wg Ciebie za twarde, poczekaj 5 minut po czym układaj na talerzach. Fasolki nie sól – razem z lekko posolonym królikiem będą stanowić dobraną parę.

Jeśli nie masz jeszcze naczynia do gotowania na parze, to szybko je zakup – warzywa w nim przyrządzane są o niebo lepsze. A tymczasem wrzuć fasolkę do gotującej się wody (bez soli). Cząbrem ją posypiesz po wyjęciu z wody. Gruszkę zaś dorzuć do królika 5 minut przed końcem pieczenia.

Smacznego!

Zamiast królika możesz w ten sposób upiec kurczaka – będzie równie wyborny, tylko królik lepszy 🙂

Porcja dla 2 osób.

Dlaczego warto jeść królika?
Mięso królika zawiera bardzo dobrze przyswajalne białko oraz składniki mineralne takie jak miedź, cynk, kobalt, żelazo i witaminy z grupy B. Jest lekkostrawne, delikatne, ma mniejszą niż drób zawartość tłuszczu i cholesterolu. Jest najmniej alergizującym mięsem, zatem idealnie nadaje się dla mojego alergika. Zresztą bardzo go lubi:-)

A może Ty masz ciekawy i zdrowy przepis na królika? Zostaw komentarz pod tym artykułem.