Sprawdź konkurs!
/ Łakoć / Kruszonka owocowa (crumble) z czarnej jeżyny

Kruszonka owocowa (crumble) z czarnej jeżyny

Kruszonka owocowa
Michał Jaworski on 19 sierpnia 2015 - 06:00 in Łakoć, Zdrowe odżywianie, Dieta

Spodziewasz się gości i chcesz ich zaskoczyć czymś pysznym, apetycznie wyglądającym i zdrowym? Czymś co przywołuje dziecięce wspomnienia? W takim razie to jest przepis właśnie dla Ciebie! Samo przygotowanie zajmuje dołowienie kilka minut, potem do piekarnika i 40 minut później możecie się rozkoszować zdrową owocową ucztą. Kruszonka owocowa!

Kiedyś kruszonka kojarzyła mi się z plackiem drożdżowym, babcia piekła takie na dużych blachach. Ciasto było pyszne –  dobrze wyrośnięte, wilgotne i posypane waniliowo maślaną kruszonką. Żeby było jasne, nadal lubię i czasem pozwalam sobie na zjedzenie takiego ciasta, ale niestety do najzdrowszych, lub choćby takich średnio zdrowych to ono nie należy…

Dlatego też szukałem sposobu, aby pojeść sobie takiej pysznej kruszonki, bez wyrzutów sumienia. Z poczuciem, ze wkładam do ust coś wartościowego, coś co oprócz nasycenia łakomstwa dostarczy mi również czegoś wartościowego: błonnika, minerałów i witamin.

Kruszonka owocowa

Kruszonka owocowa

Składniki na kruszonkę owocową (crumble):

  • Owoce na spód:
    • 500 gramów (2 szklanki) czarnej jeżyny (lub inne owoce sezonowe)
    • 3 łyżki miodu, ksylitolu lub innego zdrowego „słodziła”
  • Kruszonka na owoce:
    • 2 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
    • 1/2 szklanki mąki orkiszowej lub innej pełnoziarnistej
    • 5 łyżki miodu, ksylitolu lub innego zdrowego „słodzika”
    • 1/2 zmielonej laski wanilii
    • 6 łyżek tłuszczu koksowego
  • Do podania

Umyte i lekko wilgotne owoce jeżyny mieszamy z miodem i układamy luźno na okrągłym naczyniu żaroodpornym – ja użyłem do tego foremki do wypieku tarty.

Owoce nie mogą być zbyt suche, bo podczas pieczenia mogą się nadmiernie przypiec.

Dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki kruszonki i posypujemy nimi wcześniej ułożone owoce. Wstawiamy do nagrzanego do 180st piekarnika, pieczemy 40 minut.  Kruszonka jest gotowa, gdy płatki się zarumienią a przy krawędziach naczynia będzie widać gotujący sok jeżynowy.

Kruszonka owocowa

Kruszonka owocowa

Kruszonka owocowa

Kruszonka owocowa

Kruszonka najlepiej smakuje podana lekko ciepła, z gęstym jogurtem greckim. Pyszny i zdrowy jogurt naturalny możesz wykonać samodzielnie według tego przepisu.

Jogurt naturalny idealnie równoważy delikatną kwasowość owoców i dobrze się komponuje z kokosowo waniliowym smakiem kruszonki.

Smacznego!

Kruszonka owocowa

Kruszonka owocowa

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Kruszonka (crumble) z czarnej jeżyny
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
41star1star1star1stargray Based on 6 Review(s)

0 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.