Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Łosoś na sałacie z pomarańczą i migdałami

Łosoś na sałacie z pomarańczą i migdałami

Michał Jaworski on 25 marca 2015 - 06:00 in Bezglutenowe, Potrawy wielkanocne, Sałatka, Zdrowe odżywianie, Dieta

Święta Wielkanocne kojarzą mi się z wiosną, przyroda nieśmiało budzi się do życia. Na wierzbach pojawiają się pąki, zakwitają pierwsze różnokolorowe krokusy. Ta różnorodność kolorów i świeżość ma odzwierciedlenie w tym, co podajemy na talerzu, różne kolory, smaki, faktury i konsystencje.

W ten klimat doskonale wpisuje się pieczony lub lekko grillowany, miękki łosoś, podawany na chrupiącej sałacie, doprawiony pomarańczami i kwaśną salsą cytrynową. Całość potrawy dopełniają podprażone, chrupiące płatki migdałów – pycha 🙂

Składniki na łososia na sałacie z pomarańczą i migdałami

  • 15 dag fileta z łososia
  • 1/2 sałaty lodowej
  • garść rukoli
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1/2 pomarańczy
  • 1/2 limonki lub cytryny
  • kilka listów świeżej bazylii
  • garść płatków migdałowych

Ja zwykle używam łososia ze skórą, nie rozpada się przy grillowaniu. Pozbywam się łusek, myję, kroję na 2-3 centymetrowej szerokości paski i oprószam solą himalajską. Wrzucam je na rozgrzaną patelnię grillową posmarowaną odrobiną masła klarowanego. Grilluję pod przykryciem po 5-7 minut z każdej strony.

Łososia przez smażeniem (około 1 godzinę) wyjmij z lodówki – temperatura jego wnętrza wyrówna się z pokojową. Dzięki temu szybciej się usmaży, będzie delikatniejszy i bardziej soczysty.

W międzyczasie na talerzu rozkładam sałatę lodową, rukolę, pocięty w 2 cm długości kawałki szczypior. Grillowanego i lekko przestudzonego łososia przekładam na przygotowane sałaty. Ozdabiam pokrojonymi w półtalarki pomarańczami, bazylią i posypuję świeżo prażonymi płatkami migdałowymi.

IMG_0874_logo

Całość skrapiam sokiem z limonki lub cytryny – gotowe!

<strong>Dlaczego warto spożywać ryby?</strong> Dlaczego warto spożywać ryby?

Dlatego, że oprócz białka, witamin i minerałów, zawierają egzogenne kwasy tłuszczowe omega-3 (EPA, DHA). Egzogenne to takie, których organizm nie jest w stanie sam wyprodukować i muszą być dostarczane z razem z pożywieniem.

Kwasy te biorą udział we wzmacnianiu odporności, wspomagają nasze komórki mózgowe by lepiej pracowały. Jeśli jesz ryby regularnie, zapobiegasz chorobom układu krążenia, nadciśnieniu, miażdżycy. Kwasy omega-3 obniżają poziom złego cholesterolu. Działają przeciwnowotworowo, przeciwzawałowo, łagodzą objawy astmy, poprawiają pamięć i koncentrację.

Źródła informacji

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Łosoś na sałacie z pomarańczą i migdałami
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Comments are disabled

Comments are closed.

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.