Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Najlepszy na świecie ketchup domowy i przecier pomidorowy

Najlepszy na świecie ketchup domowy i przecier pomidorowy

Ketchup domowy
Tatiana Jaworska on 12 sierpnia 2015 - 06:00 in Bezglutenowe, Przekąska, Wegetariańskie, Zdrowe odżywianie, Dieta, Żywienie dzieci

Ketchup domowy. Kiedyś, gdy wydawało mi się, że myślę o zdrowym odżywianiu, kupowałam ketchup, który w składzie miał tak mało składników, że aż budził zaufanie. Ale czy możliwym jest, aby fabryka robiła zdrowy ketchup? Nawet wtedy wydawało mi się, że nie. Taki ketchup traktowaliśmy jedynie jako dodatek do potraw, którego nie należy zbyt często stosować. Dzieci bardzo lubiły go jeść, a ja im go limitowałam.

Do czasu

Aż doczytałam się o szczególnych prozdrowotnych właściwościach pomidorów i o tym, że im częściej je jemy, tym lepiej.

Latem jest cudownie, pomidory smakują wspaniale, jakkolwiek by je zjeść. Ale zimą jest kłopot, ponieważ w polskim zimowym słońcu pomidory nie rosną, a te które docierają do nas z innych krajów, należałoby traktować tylko i wyłącznie jako dodatek, którego nie można nadużywać. Zdrowe pomidory powinny dorastać w prawdziwym słońcu, nie zaś w szklarni.

Bosko, że wynaleziono pasteryzowanie jako sposób na przechowywanie żywności, umożliwiające niejako zamykanie słońca w słoiki i wypuszczanie go, gdy za oknem zima. Naszym sposobem na zamknięcie pomidora w słoiku jest zdrowy ketchup i przecier pomidorowy. Na dokładkę, im dłużej gotujemy pomidory, tym więcej będzie w przecierze likopenu, którego właściwości opisałam niżej.

Już w sierpniu pomidory są idealne do robienia z nich przetworów. Są słodkie, soczyste, pyszne. Jak dopisze słoneczna pogoda, to jeszcze we wrześniu będzie można coś zdrowego z nich przygotować na zimę. Natura obdarowała ludzi ogromnym bogactwem warzyw, a każde z nich działa korzystnie na nasz system odpornościowy. Dzięki temu łatwiej jest nam walczyć z różnego rodzaju dolegliwościami, a części z nich możemy w ogóle uniknąć.

Więcej o zwiększaniu odporności organizmu przeczytasz w tym artykule.

Dlaczego warto jeść pomidory? Dlaczego warto jeść pomidory?

Likopen zawarty w pomidorach jest silnym przeciwutleniaczem działającym przeciwnowotworowo, chroni przed zawałem serca i wylewem. Wspomaga również funkcjonowanie gruczołu krokowego. Chroni przed rakiem prostaty i szyjki macicy. I to jest tylko jeden z wielu składników zawartych w pomidorach. Dzięki potasowi pomidory działają moczopędnie i zmniejszają ciśnienie krwi. Dzięki błonnikowi wspomagają trawienie. Brom wspomaga układ nerwowy. Witamina C w świeżych pomidorach poprawia odporność właściwie na wszystko.

 

No i jak ich nie jeść?

Nasza rodzina uwielbia pomidory chyba pod każdą postacią, dlatego poświęcamy kilka godzin w roku na zrobienie z nich zdrowych przetworów na całą zimę.

Składniki na  ketchup domowy (14 słoików po 330 ml):

  • 10 kg słodkich pomidorów
  • 1,5 kg cebuli
  • 1 łyżka zmielonego cynamonu
  • 1 szklanka (250 ml) octu jabłkowego (ja użyłam domowego, ale może być ze sklepu)
  • 15 ziarenek ziela angielskiego
  • 8 liści laurowych
  • 4 goździki
  • 1 łyżka zmielonego pieprzu
  • 3 łyżki soli kamiennej
  • 1 szklanka cukru trzcinowego nierafinowanego

Z takim zdrowym ketchupem mam niewiele pracy. Wystarczy, że pomidory umyję, pozbawię szypułek, przekroję na pół i zaczynam gotować.

Ketchup domowy

Ketchup domowy

Cebulę obieram i gotuję razem z pomidorami.

Ketchup domowy

Ketchup domowy

Po godzinie gotowania sos blenduję i przecieram przez sito, aby miał kremową konsystencję.

Ketchup domowy

Ketchup domowy

Dodaję przyprawy (bez cukru i octu) i pozostawiam do gotowania.

W zależności od soczystości pomidorów i pożądanej konsystencji ketchupu taki sos gotuję kilka godzin. W tym roku było to dokładnie 11 godzin. W tym czasie można robić cokolwiek 🙂 A im dłużej się pomidory gotuje, tym ketchup będzie gęstszy i więcej będzie w nim likopenu.

To wszystko, nie licząc gotowania, razem z przygotowaniem słoików zajmuje mi niecałą godzinę pracy.

Po 10 godzinach gotowania dodaję cukier i ocet i gotuję około godziny.

Po tym czasie wlewam gotujący się zdrowy ketchup do słoików, zakręcam, stawiam na zakrętce, pozostawiam do wystygnięcia i gotowe!

Ketchup domowy

Ketchup domowy

Ma idealną konsystencję i nie spływa z kanapki. Na dokładkę nie ma problemu z dopraniem zabrudzonej nim dziecięcej bluzeczki, bo nie ma tam żadnego dodatkowego barwnika! 🙂

Ketchup domowy

Ketchup domowy

Aby zrobić zdrowy przecier pomidorowy

wystarczy prawie wszystko zrobić tak, jak powyżej tylko bez dodawania cukru, octu, cynamonu i goździków. Bardzo lubimy nasz przecier dodać do pizzy, zupy pomidorowej i różnych sosów, chociażby do klusek po sycylijsku.

Ketchup domowy

Ketchup domowy

Smacznego!

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się newsletter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Najlepszy na świecie ketchup i przecier pomidorowy
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

11 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

11 Komentarze
  • 24 sierpnia 2015

    Zrobiłem ketchup według Twojego przepisu. Teraz z czystym sumieniem mogę ten przepis polecić. Dokonałem co prawda małej zmiany, ale być może bez niej ketchup byłby jeszcze lepszy. Zmniejszyłem o połowę ilość ostatnich składników: cukru i octu.

    Michał
    Odpowiedz
    • 24 sierpnia 2015

      Michale, najważniejsze aby Ci smakował 🙂 Cieszę się, że spróbowałeś.
      Pozdrawiam

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
  • 13 października 2015

    Czy pomidory były ze skórką,tak wygląda na zdjęciu? Czy podczas blendowania rozdrobnią się i nie będą przeszkadzały?

    Małgorzata
    Odpowiedz
    • 13 października 2015

      Tak, były ze skórką. Jeśli tylko zblendujesz, mogą zostać cząstki pestek i odrobina skórek. Dlatego ja przecieram pomidory po zblendowaniu jeszcze przez sito. Można nie blendować, tylko od razu przetrzeć przez sito, ale przetrzeć trzeba.
      Pozdrawiam 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
      • 19 października 2015

        Dziękuję,teraz tylko na ryneczek w poszukiwaniu pomidorów(mam nadzieję ,że jeszcze dostanę takie na przecier) i do roboty.Dziś robiłam dżem z gruszek+dynia wg Waszej receptury,mam nadzieję ,że moim domownikom będzie smakować :)Pozdrawiam

        Małgorzata
        Odpowiedz
  • 25 października 2015

    Czy podczas gotowania garnek był z pokrywką ?

    Małgorzata
    Odpowiedz
    • 25 października 2015

      Zagotowuję pod przykryciem, aby było szybciej. Później pomidory gotują się bez przykrycia.

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
  • 15 marca 2016

    po co komu taka robota mozolna… jak w sklepach tyle roznych wersji pomidorow az polki sie uginaja i na ile to leczy czy daje satysfakcje a pozostaje zmęczenie i i więcej nic …trzeba miec jakas idee fixum dyrdum …????

    jukola
    Odpowiedz
    • 15 marca 2016

      Ale żartujesz, prawda? 😉

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
  • 19 sierpnia 2016

    Czy takie “sklepowe” lub targowe pomidory nadają się na przerobienie? I dla nas i dla małego synka 🙂
    Niestety pomidorów z ogródka mam tyle co na kanapeczkę :/

    pozdrawiam

    Agnieszka
    Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.