Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Nasiona chia i jagody goji na śniadanie

Nasiona chia i jagody goji na śniadanie

Tatiana Jaworska on 27 maja 2015 - 06:00 in Bezglutenowe, Śniadanie, Zdrowe odżywianie, Dieta

Nasiona chia i jagody goji na śniadanie, to bardzo pożywne, zdrowe, smaczne i odmienne śniadanie. Przygotowuje się je kilka minut, a sytym jest się trzy godziny 🙂

Świetnie nadaje się również na drugie śniadanie lub podwieczorek.

Składniki na śniadanie z nasion chia i jagód goji:

  • 200 ml mleka kokosowego (można zastąpić wodą)
  • 4 łyżki nasion chia
  • ulubione owoce, ja wybrałam jagody goji
  • jogurt naturalny

Mleko kokosowe zagotuj i wsyp nasiona chia. Po przestygnięciu dodaj jagody goji uprzednio namoczone w odrobinie mleka kokosowego. Dodaj jogurt naturalny i gotowe.

Smacznego!

Porcja dla 4 osób.

Dlaczego warto jeść nasiona chia i jagody goji? Dlaczego warto jeść nasiona chia i jagody goji?
 

Nasiona chia stanowią źródło kwasów tłuszczowych Omega 3, które wspomagają wzrok, pracę mózgu, poprawiają pamięć i koncentrację. Chronią przed demencją, są niezbędne dla kobiet w ciąży. Zmniejszają złogi cholesterolu w ścianach naczyń krwionośnych. Regularnie spożywane korzystnie wpływają na układ nerwowy, strukturę kości i mięśni. Chia to również źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy – zawierają witaminę E i witaminy z grupy B, żelazo, magnez, fosfor, cynk. Charakteryzują się również wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka (21/100g) oraz błonnika (28/100g).

Jagody goji korzystnie wpływają na wzrok, pamięć, system odpornościowy, sen, trawienie, wątrobę, nerki. Wzmacniają kości, mięśnie. Pomagają utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi, prawidłowe ciśnienie krwi. Łagodzą bóle, zawroty głowy, stres, niepokój. W jagodach goji występuje błonnik, ryboflawina, witaminy A, B1, B2, B6, C, E oraz składniki mineralne: wapń, potas, żelazo, cynk, selen, sód. Są silnym przeciwutleniaczem.

 

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym co się dzieje na blogu zapisz się newsLetter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Nasiona chia i jagody goji na śniadanie
Opublikowany w
Czas przygotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

6 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

6 Komentarze
  • 28 maja 2015

    te produkty są bardzo zdrowe, ale chyba dość drogie 🙂

    Odpowiedz
    • 28 maja 2015

      To prawda, są tańsze produkty, które świetnie nadają się na śniadania 🙂 Chociaż jedzenie takiego posiłku raz na kilka dni nie obciąża budżetu ponad miarę, a za to wprowadza urozmaicenie do diety i warto czasem zaszaleć 😉 Taka paczka nasion, czy jagód wystarcza na około 8 śniadań.
      Pozdrawiam Zdrowie. Miło, że zaglądasz do nas 🙂
      Zapraszam i pozdrawiam

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
  • 19 listopada 2015

    Jakie mleko kokosowe polecasz? Możesz podać konkretną markę? Te które są w supermarketach mają w swoim składzie cukier, cukier i cukier…

    Multimama
    Odpowiedz
    • 19 listopada 2015

      Nie wiem, czy polecam, ale używam Terrasana. Jest to ekologiczny ekstrakt z miąższu kokosa (80%) i woda. Czasami też robię samodzielnie: kokos moczę w przegotowanej wodzie co najmniej godzinę, następnie to miksuję i przecedzam.

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
  • 7 grudnia 2016

    Jagody goji i nasiona chia można podawać 1,5 rocznemu dziecku? Są jakieś “ograniczniki”? Kupilam i chętnie podawalabym synkowi np.na drugie śniadanie 🙂

    pozdrawiam

    Agnieszka
    Odpowiedz
    • 9 grudnia 2016

      Możesz dać sporadycznie. Zamiast tego lepiej dawać aronię i siemię lniane. Są naszymi rodzimymi produktami, które najlepiej nam służą.

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.