Sprawdź konkurs!
/ Colo vada / Obłędne pomidorowo-cukiniowe spaghetti

Obłędne pomidorowo-cukiniowe spaghetti

Michał Jaworski on 8 września 2016 - 06:00 in Colo vada, Dieta Ewy Dąbrowskiej, Dieta warzywno-owocowa, Oczyszczanie

Cukinia jest bardzo wdzięcznym warzywem. Sama nie ma charakterystycznego smaku, za to chętnie “chłonie” smaki przypraw i innych warzyw, z którymi się ją przyrządza. Ponadto ze względu na gabaryty i konsystencję można z niej zrobić “makaron”, aby w dniach oczyszczania warzywno-owocowego móc cieszyć się pysznym pomidorowym spaghetti 🙂

Składniki na pomidorowo-cukiniowe spateghetti:

  • 2 średnie cebule
  • 1 mała papryka czerwona
  • 3 duże pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • 1 duża cukinia

Przyprawy:

  • 1 łyżeczka dobrej soli
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • pieprz do smaku
Pomidorowo-cukiniowe spaghetti

Pomidorowo-cukiniowe spaghetti

Pomidorowo-cukiniowe spaghetti – przygotowanie

Pokrojoną na pióra cebulkę dusimy w małej ilości wody w garnku z grubym dnem. Dodajemy pokrojoną paprykę, pomidory, ziele angielskie i liście laurowe. Dusimy około 15 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Na koniec dodajemy wcześniej wyciśnięty czosnek.

W międzyczasie umytą cukinię kroimy najpierw na połowę, potem na paski a na końcu na wstążeczki – tak powstaje cukiniowy makaron. Do robienia cukiniowego makaronu możesz też użyć takiego prostego narzędzia:

obieczaczka

Pokrojoną na wstążki cukinię gotujemy 5 minut na parze lub w minimalnej ilości wody.

Na koniec do sosu dodajemy posiekany koper (lub inne ulubione zioła), doprawiamy solą i pieprzem.

Na talerz najpierw wykładamy cukiniowy makaron, polewamy sosem i ozdabiamy koprem oraz pomidorkami koktajlowymi. Pięknie wygląda i równie dobrze smakuje! 🙂

Pomidorowo cukiniowe spaghetti

Pomidorowo cukiniowe spaghetti


PRAKTYCZNA PORADA

Czosnek wyciskaj minimum 10 minut przed jego wrzuceniem do gorącej potrawy. Wyciskanie czosnku powoduje miażdżenie jago komórek i aktywowanie się zwartych w nim substancji bioaktywnych (min siarki). W takcie tych 10 minut powstają z nich odporne na temperaturę prozdrowotne substancje min. izotiocyjaniany – związki mające działanie przeciwnowotworowe.

Pomidorowo-cukiniowe spaghetti doskonale sprawdzi się w ramach diety warzywno-owocowej, propagowanej w Polsce przez dr Ewę Dąbrowską i zalecanej przez nas dla osób, które chcą zmienić swój styl odżywiania, poczuć się lepiej i wyglądać kilka lat młodziej.

Więcej informacji o tym jak z naszym wsparciem możesz przejść swoje pierwsze oczyszczanie warzywno owocowe znajdziesz pod tym linkiem.

Źródła informacji

UWAGA: Bezpłatny eBook!

“5 kluczowych zasad oczyszczania

warzywno-owocowego”

 

Bezpłatny eBook, a w nim:

 

1. Trzy fazy detoksu, przez które musisz przejść.
2. Potęga nawadniania – udrożnij „wewnętrzną oczyszczalnię”.
3. Niech pokarm Cię uzdrowi – świeże, surowe, odżywcze.
4. Czas dla Ciebie i Twojego ciała.
5. Odżywianie wewnętrzne – nie szalej z kaloriami.

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Obłędne pomidorowo-cukiniowe spaghetti
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania

1 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

1 Komentarze
  • 10 września 2016

    Ja robie podobnie ale nie parze cukini tylko jem surową aby nie tracić składnikow odzywczych. Teraz mamy upał i moj organizm bardzo to lubi; jak jest chłodno to oczywiscie paruję cukinię. Mam duzo cukini w tym sezonie i robie z niej nawet surowe lasanie, sałatki z owocami lub warzywami. Możliwosci multum z neutralną cukinią… a jest bardzo zdrowa jeżeli wyhoduje sie ją samemu, tym bardziej że jest bardzo nie wymagająca w hodowli.

    Teresa
    Odpowiedz

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.