Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Obłędne ziemniaki pieczone z jarmużem i warzywami

Obłędne ziemniaki pieczone z jarmużem i warzywami

Michał Jaworski on 9 lutego 2017 - 06:00 in Bezglutenowe, Obiad, Przekąska, Wegetariańskie, Zdrowe odżywianie, Dieta

Nie ulegajmy złudzeniu, nawet ziemniaki pieczone nie są szczególnie zdrowe. Najzdrowsze potrawy powstają poprzez minimalną obróbkę termiczną, a nawet jej brak – tak jadają witarianie.  Jednak nawet regularnie dbając o zdrowe odżywianie czasem mamy ochotę na „coś ekstra”, coś niekoniecznie surowego i zielonego… Co wtedy zrobić? Jak upiec ziemniaki, aby były maksymalnie zdrowe i co do nich dodać, aby dodatkowo podnieść wartości zdrowotne całego posiłku?

Tak powstał przepis na obłędne ziemniaki pieczone z jarmużem i warzywami. Dlaczego obłędne? Bo dzięki płytkiemu ponacinaniu na cienkie plasterki otrzymujemy dwie różne konsystencje. Jedna część ziemniaka będzie chrupiąca, a druga część soczyście kremowa.

Obłędne ziemniaki pieczone z jarmużem i warzywami

Obłędne ziemniaki pieczone z jarmużem i warzywami

Składniki na obłędne ziemniaki pieczone z jarmużem i warzywami:

  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 garście jarmużu
  • 1 czerwona papryka
  • kilka łyżek zdrowego tłuszczu do pieczenia (oliwa extra virgin, masło sklarowane, olej ryżowy)
  • odrobina zdrowej soli do smaku
  • pół łyżeczki curry

Składnik podane na porcję dla 1 osoby.

Ziemniaki pieczone  – przygotowanie

Ziemniaki dokładnie wyszoruj i ponacinaj na cienkie plasterki. Nacięcia mają być na tyle głębokie, aby podczas pieczenia ziemniak się pięknie „otworzył” i na tyle płytkie, aby całość się nie rozpadła.

Najwygodniej jest nacinać wykorzystując dwie deski do kojenia tak jak na poniższym zdjęciu:

Obłędne ziemniaki pieczone z jarmużem i warzywami

Obłędne ziemniaki pieczone z jarmużem i warzywami

Ponacinane ziemniaki dokładnie posmaruj tłuszczem wymieszanym z solą i curry. Przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piecz około 30 minut.

W międzyczasie jarmuż umyj, osusz i posiekaj na duże kawałki. Paprykę umyj i pokrój w paski. Do misy z jarmużem i papryką dodaj odrobinę tłuszczu i soli i dokładnie wymieszaj.

Po 15-tu minutach pieczenia wyjmij ziemniaki i za pomocą pędzelka ponownie posmaruj tłuszczem z przyprawami. Zadbaj, aby jak najwięcej tłuszczu dostało się w nacięcia ziemianka – dzięki temu będzie jeszcze bardziej chrupiący.

Gdy ziemniaki będą już upieczone dodaj do nich przygotowany wcześniej jarmuż i paprykę – zapiekaj nie dłużej niż 5 minut. Warzywa mają delikatnie zmięknąć, ale nie stracić swojego naturalnego koloru.

Gotowe! Podawaj z dużą ilością surowej zieleniny. Dzięki temu będzie „i wilk syty i owca cała”. Ty zjesz pyszne chrupiące, pieczone ziemniaki, a organizm otrzyma wartościowe składniki odżywcze.

Smacznego!

Obłędne ziemniaki pieczone z jarmużem i warzywami

Obłędne ziemniaki pieczone z jarmużem i warzywami

 

Obłędne ziemniaki pieczone z jarmużem i warzywami

Obłędne ziemniaki pieczone z jarmużem i warzywami

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się na newsletter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

 

Streszczenie
Nazwa przepisu
Obłędne ziemniaki pieczone z jarmużem i warzywami
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
5 Based on 1 Review(s)

2 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 Komentarze
  • 15 lutego 2017

    Cześć,
    Zrobiłam ziemniaki według Waszego przepisu ale niestety mi nie wyszły. To znaczy wyszły ale były niedopieczone. I tak trzymałam je w piekarniku 15 minut dłużej. Specjalnie wybierałam niezbyt duże ziemniaczki. Może trzeba jakąś konkretną odmianę?
    Pozdrawiam

    Daga
    Odpowiedz
    • 15 lutego 2017

      Ja używałem odmiany Iris, która dość szybo się gotuje / piecze. Przy innych, bardziej „opornych” warto przedłużyć czas pieczenia. Dodatkowo ja wstawiałem do już nagrzanego piekarnika.

      Michał Jaworski
      Odpowiedz

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.