Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Orientalny fenkuł z kruszonką orzechową

Orientalny fenkuł z kruszonką orzechową

Tatiana Jaworska on 26 października 2016 - 06:00 in Bezglutenowe, Colo vada, Obiad, Wegetariańskie, Zdrowe odżywianie, Dieta

Zdarza mi się czasem spotkać na zakupach zupełnie obcą osobę, ale za to bardzo otwartą i rozmowną. Ja również jestem otwarta i lubię poznawać nowych ludzi nawet, gdybyśmy mieli się już więcej nie spotkać. Raczej mi się nie zdarza zaczepiać, ale jakoś tak mam, że to mnie zaczepiają. Jakiś czas temu podjęłam zaczepkę pewnej pani.

Obie wybierałyśmy fenkuły: ja do zrobienia orzeźwiającej przekąski, pani zaś do upieczenia go z cebulą. Zaintrygowała mnie i tak nawiązała się dalsza rozmowa. Pani wtajemniczyła mnie w zrobienie pysznego pieczonego fenkułu.

Po powrocie do domu od razu zabrałam się do pracy i upiekłam warzywo wraz z cebulą. Tylko jak to ze mną bywa urozmaiciłam go dodając kruszonkę z orzechów – tak mi jakoś pasowało po posmakowaniu potrawy.

Ja lubię anyż, ale Michał nie, więc byłam bardzo ciekawa co On na to.

I co? I smakowało mu! 🙂

Orientalny fenkuł z kruszonką orzechową

Orientalny fenkuł z kruszonką orzechową

Składniki na orientalny fenkuł z kruszonką orzechową:

  • 1 fenkuł
  • 2 małe cebule
  • 2 szczypty dobrej soli
  • pół łyżeczki curry
  • kilka orzechów włoskich lub migdałów
  • pomidory
  • papryka czerwona

Orientalny fenkuł z kruszonką orzechową – przygotowanie

Fenkuł umyć i pokroić na cienkie plastry (bez łodyg). Cebulę obrać i również pokroić na plasterki.

Ułożyć w naczyniu żaroodpornym z przykrywką posolić i posypać curry. Wstawić do nagrzanego do 180 st piekarnika i piec pod przykryciem około 30 minut.

W tym czasie obrać orzechy i posiekać nożem na kruszonkę.

Podawać z pomidorami i papryką.

Orientalny fenkuł z kruszonką orzechową

Orientalny fenkuł z kruszonką orzechową

Dlaczego warto jeść <strong>fenkuł</strong>? Dlaczego warto jeść fenkuł?

Zawiera w sobie anetol (stąd anyżowy posmak), który działa przeciwzapalnie. Ponadto jest moczopędny, co pomaga w pozbywaniu się toksyn wraz z moczem. Łagodzi niestrawności żołądkowe i usuwa gazy. Ma w swoim składzie silne przeciwutleniacze, witaminę K, C, potas, błonnik. Wspomaga odporność.

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się na newsletter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Orientalny fenkuł z kruszonką orzechową
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
11stargraygraygraygray Based on 1 Review(s)

2 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 Komentarze
  • 2 listopada 2016

    Fajny przepis ale zastanawiam sie jak to jest że bez sosu/wody te warzywa sie nie wysuszyly ?

    Ava
    Odpowiedz
    • 2 listopada 2016

      Witaj Ava na naszym blogu 🙂
      Nie wysychają, ponieważ pieczone są pod przykryciem.

      Pozdrawiam 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.