Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Owsianka bez mleka na naszym stole

Owsianka bez mleka na naszym stole

Tatiana Jaworska on 7 kwietnia 2015 - 06:00 in Bezglutenowe, Śniadanie, Zdrowe odżywianie, Dieta

Owsianka to bardzo pożywne i zdrowe śniadanie. Zawsze kojarzyła mi się z zupą mleczną. Do czasu alergii syna. Po tym, jak udało się ją u Niego zwalczyć musimy cały czas pamiętać, że nie może codziennie jeść produktów, które najczęściej uczulają. Dlatego u nas owsianka gotowana jest na wodzie.

Kiedy syn ma “dzień mleczny” dodaje sobie do owsianki mleka. Dni mleczne, które ma co trzeci dzień, są jego ulubionymi, bo bardzo lubi mleko. A jeśli do tego ma dzień słodyczowy… 🙂

Taka prosta i szybka w przygotowaniu owsianka daje nam uczucie sytości przez prawie trzy godziny.

Składniki na owsiankę bez mleka:

  • szklanka płatków owsianych (mogą być bezglutenowe)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki miodu
  • ulubiony owoc

Płatki namocz w szklance wody z cytryną na 2 godziny lub na noc. Rano zagotuj, dorzuć sezam i gotowe. Jeśli potrzebujesz więcej wody, dodaj jej. My najbardziej lubimy konsystencję, jaką widać na zdjęciu 🙂

Wyłóż owsiankę na talerz, dodaj miód oraz owoce i smacznego.

Owsianka bez mleka na naszym stole

Owsianka bez mleka na naszym stole

Porcja dla 2 osób.

<strong>Dlaczego warto jeść owies?</strong> Dlaczego warto jeść owies?
Dlatego, że działa kojąco, leczy układ nerwowy i rozrodczy, wzmacnia śledzionę i trzustkę, usuwa cholesterol z przewodu pokarmowego i naczyń krwionośnych, wzmacnia mięsień serca. Jest jednym z pokarmów najbogatszych w krzem, który usuwa z komórek substancje toksyczne, uszczelnia naczynia włosowate, zwiększa wytrzymałość i regenerację układu kostnego oraz tkanki łącznej, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się. Owies zawiera czynniki powstrzymujące rozwój grzybów.

Usuwa podrażnienia i stany zapalne skóry, poprawiając jej ogólny wygląd i zapobiegając wiotczeniu, ogranicza wypadanie włosów, przyspiesza ich wzrost, wzmacnia paznokcie. Owies zawiera również fosfor niezbędny do prawidłowego rozwoju mózgu i nerwów. Ponadto zawiera białko, wartościowe tłuszcze, węglowodany, a także witaminy w szczególności z grupy B oraz wapń, magnez, sód, miedź.  Jest doskonały w profilaktyce infekcji. Płatki owsiane mają dużą zawartość błonnika i małą ilość kalorii. Same dobre rzeczy 🙂

Ugotowane płatki owsiane można stosować do mycia twarzy uzdrawiając i upiększając skórę.

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym co się dzieje na blogu zapisz się newsLetter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Owsianka bez mleka na naszym stole
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

6 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

6 Komentarze
  • 30 kwietnia 2015

    Jem takie śniadanie od kilku tygodni. Bardzo mi smakuje, natomiast do urozmaicenia smaku dodaję jeszcze cynamon. 😉

    Klaudia
    Odpowiedz
    • 1 maja 2015

      Pewnie – cynamon bardzo pasuje 🙂
      Pozdrawiam!

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
      • 8 lutego 2016

        ja jem od kilku miesięcy owsianke dr brichera i cera włosy i paznokcie lepsze, jak nie mam czasu do daje własnoręczny mix suszonej śliwki, żurawiny i moreli, a sok z 3litrowego kartony wyciskany mętny nie z koncentratu i dodaje wody bo słodki

        f-cia
        Odpowiedz
      • 7 lipca 2017

        Moja owsianka wyszła jak mamałyga była bardzo gęsta, jakich płatków Pani używa?

        Anna Sawczak
        Odpowiedz
        • 11 lipca 2017

          Płatki owsiane górskie 🙂

          Tatiana Jaworska
          Odpowiedz
  • 2 maja 2016

    Owsiankę na wodzie jem codziennie już od kilku lat. Daje poczucie sytości na bardzo długo, co sprawia, że doskonale sprawdza się w pracy. Staram się dodawać do niej różne orzechy (które moczę przez całą noc) oraz świeży owoc lub bakalie. Smakuje cudownie. Pozdrawiam 🙂 😀

    Arina
    Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.