Sprawdź konkurs!
/ Podcast / WNZO 050: Z wizytą u Michała – chleb razowy na zakwasie

WNZO 050: Z wizytą u Michała – chleb razowy na zakwasie

Michał Jaworski on 10 października 2016 - 06:00 in Podcast, Zdrowe odżywianie, Dieta

Witam Cię w jubileuszowym 50-tym odcinku podcastu! Specjalnie na tę okazję przygotowałem dla Ciebie coś szczególnego. W dzisiejszym odcinku zaproszę Cię na wirtualną wizytę do mojej kuchni, podczas której wspólnie upieczemy chleb. Nie będzie to zwykły chleb, ale najzdrowszy, najpyszniejszy na świecie chleb razowy na naturalnym zakwasie. Gotowy? Jeżeli tak, to zapraszam do pieczenia, a właściwie do słuchania! 🙂

Jednak oczywiście nie byłbym sobą, gdybym przy tej okazji nie przemycił garści informacji na temat pieczywa. Niby taka prosta sprawa, chleb, bułka, jasna lub ciemna. Jednak jak zejdziemy poziom niżej i poznamy szczegóły, to okaże się, że nie wszystko jest takie oczywiste i nie każdy ciemny chleb od razu musi być zdrowy.

 Zapraszam!

Z tego odcinka podcastu dowiesz się:

  • Dlaczego pieczywo dostępne w handlu jest niskiej jakości.
  • Czym się różni chleb na drożdżach, zakwasie suchym i naturalnym.
  • Co to są fityny i jak sobie z nimi radzić.
  • Po czym rozpoznać dobry, zdrowy chleb.
  • Jak samodzielnie upiec zdrowy chleb na zakwasie naturalnym.

Jak upiec chleb na zakwasie – transkrypt

Kliknij tutaj, aby pobrać transkrypt tego odcinka podcastu

Jak możesz słuchać podcastu?


Zdecydowanie polecam ostatni sposób – słuchanie podcastów na swoim smartfonie. Ja tak robię już od kilku lat i jestem z tego sposobu bardzo zadowolony. Swoje ulubione podcasty mam zawsze z sobą i słucham w każdym miejscu i o dowolnym czasie. Polecam!

Oceń mój podcast –  jak upiec chleb na zakwasie

Jeżeli chcesz mi się jakoś odwdzięczyć to najlepszym dla mnie podziękowaniem będzie pozostawienie opinii w iTunes. Dzięki temu mój podcast będzie lepiej widoczny i łatwiej będę mógł docierać do nowych słuchaczy. Możesz to zrobić klikając na linka poniżej.

-> Oceń podcast “Więcej Niż Zdrowe Odżywianie” na iTunes

Notatki do tego odcinka podcastu:

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się na newsletter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

 

12 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

12 Komentarze
  • 12 października 2016

    Zjadłabym takiego chlebka. Dziękuje za wskazówki.Właśnie upiekłam chlebek bezglutenowy z kaszy gryczanej i płatków owsianych.
    Mówiłeś że studzisz chleb na drewnianej desce. Moja mama podpowiedziała mi kiedyś aby kłaść chleb na raszkach z piekarnika położonych na przykład na garnku. Wtedy równo odparuje wszystko:). A odnośnie foremek to polecam ceramiczną. Piecze się jak w piecu chlebowym … dla mnie idealna. Nie trzeba papieru. Wystarczy natłuścić i posypać płatkami owsianymi.

    Odpowiedz
    • 14 października 2016

      Dziękuję Monika za polecenie foremki ceramicznej – to może być właśnie to idealne poszukiwane rozwiązanie 🙂

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
  • 14 października 2016

    Kocham ten chleb 🙂 piękę go regularnie co tydzień od lutego tego roku i uważam, ze nie lepszego pieczywa 🙂 przy okazji zarażam rodzinę i znajomych 🙂

    Agnieszka
    Odpowiedz
  • 14 października 2016

    Mówisz o odłozeniu części ciasta jako zaczynu na następny chleb .w cieście tym była sól .Czytałam ,że sól ogranicza wzrost bakterii . Że jak najbardziej część ciasta na następny raz ale przed dodaniem soli.

    Małgorzata
    Odpowiedz
    • 14 października 2016

      Cześć Małgosia, rzeczywiście sól działa hamująco na rozwój bakterii – dlatego jest świetnym konserwantem. Jednak z drugiej strony ciasto przeznaczone na wypiek chleba musi być z solą i jednak jakoś ten zakwas daje sobie radę.
      Ja od samego początku odkładam część już posolonego ciasta i (poza moimi nieudolnymi początkami) nie miałem problemu z jego aktywowaniem przed kolejnym wypiekiem chleba.
      Może następnym razem faktycznie odłożę ciasto przed jego posoleniem – zobaczymy jaka będzie różnica 🙂

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
  • 15 października 2016

    Serdeczne gratulacje z okazji 50 podcastu. Robicie wspaniałą robotę. Każdy podcast jest ogromnie wartościowy , a zapraszani goście są cudowni. Skąd Wy ich bierzecie??? 🙂 Zawsze z niecierpliwością czekam na kolejny odcinek. Po tym jak skończyły się audycje “Dobronocki” prowadzone w radiowej Trójce, brakowało mi programów choć trochę zbliżonych do tamtych, wypełniłeś Michał tę lukę 🙂 Dzięki i jeszcze raz gratuluję.

    Magda
    Odpowiedz
    • 15 października 2016

      Cześć Magda! Ślicznie dziękuję za ten przemiły komentarz – porównanie moich podcastów do Trójkowych “Dobranocek” to jest dla mnie ogromnym wyróżnieniem i dlatego dziękuję Ci za to podwójnie 🙂 Pozdrawiam serdecznie, M 🙂

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
  • 1 stycznia 2017

    Cześć Michał!
    Dzięki za wiele cennych wskazówek dotyczących wypieku domowego chleba 🙂 Powiedz mi, czy korzystałeś kiedyś z automatów do wypieku chleba? Co sądzisz o takich automatach? Praktycznie co dzień pracuję do późna i nieraz nie mam już czasu ani sił, aby wziąć się za własny wypiek, a nie chciałbym z niego rezygnować, dlatego też rozważam zakup takiego automatu.

    Łukasz
    Odpowiedz
    • 2 stycznia 2017

      Cześć Łukasz, dzięki za komentarz 🙂 Zakup automatu do wypieku chleba poważnie rozważałem około 2 lat temu, ostatecznie się na taki nie zdecydowałem, głównie dlatego, że modele wtedy dostępne nie posiadały programu dostosowanego do wypieku chleba na zakwasie. Zakwas chlebowy wymaga dużo dłuższego (6-10 godzin) czasu na wyrośnięcie, a te, które przeglądałem, zwłokę pomiędzy zakończeniem wyrabiania a pieczeniem miały bardzo krótką, dostosowaną do czasu wyrośnięcia drożdży.

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
  • 20 lutego 2017

    A ja serdecznie polecam szklane formy posmarowane masłem i posypane np. otrębami. Nie polecam natomiast smarowania olejami, u mnie w szklanych keksówkach sprawdziło się tylko masło.

    Paulina
    Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.