Sprawdź konkurs!
/ Podcast / WNZO 059: Akademia Zdrowia DGD – kasze, zboża i gluten

WNZO 059: Akademia Zdrowia DGD – kasze, zboża i gluten

Michał Jaworski on 13 lutego 2017 - 06:00 in Podcast, Zdrowe odżywianie, Dieta

Czy zboża są zdrowe dla człowieka? Z jednej strony są podstawą diety wegetariańskiej lub wegańskiej. Z drugiej strony sympatycy diety paleo unikają zbóż twierdząc, że pojawiły się w naszej diecie stosunkowo niedawno. Do tego dochodzą jeszcze obiekcje związane z modyfikacjami (łącznie z genetycznymi), które mają na celu maksymalizację ich produkcji przemysłowej. Jak to jest z tymi zbożami?

W drugim odcinku z serii Akademia Zdrowia DGD z doktor biologii Grażyną Pająk “na warsztat” bierzemy zboża. Które zboża mogą nam szkodzić i dlaczego? Jakie zboża i pseudo zboża są doskonałym składnikiem diety?

A wracając do pytania postawionego na początku, czy zboża są zdrowe dla człowieka? Jak to w życiu odpowiedź brzmi: to zależy 🙂

Z tego odcinka podcastu dowiesz się:

  • Czy zboża są szkodliwe dla człowieka.
  • Jakie produkty pełnoziarniste są szkodliwe i dlaczego.
  • W jakich zbożach znajduje się gluten.
  • Co powoduje gluten i w jakich sytuacjach należy go wyeliminować.
  • Które zboża możemy włączyć do naszej diety.
  • Dlaczego nie należy jadać wafli ryżowych.
  • Co wspólnego ze sobą mają kukurydza, soja, rzepak i pszenica.
  • Jak zmniejszyć ilość kwasu fitynowego w zbożach.
  • Jak przyrządzać zboża, aby były zdrowe i smaczne.
  • Jaki wybierać chleb i makaron.
  • Jak zrobić chleb z kaszy gryczanej.

Czy zboża są zdrowe  – transkrypt

Kliknij tutaj, aby pobrać transkrypt tego odcinka podcastu

Jak możesz słuchać podcastu?


Zdecydowanie polecam ostatni sposób – słuchanie podcastów na swoim smartfonie. Ja tak robię już od kilku lat i jestem z tego sposobu bardzo zadowolony. Swoje ulubione podcasty mam zawsze z sobą i słucham w każdym miejscu i o dowolnym czasie. Polecam!

Oceń mój podcast – czy zboża są zdrowe

Jeżeli chcesz mi jakoś podziękować, to najlepsze dla mnie będzie pozostawienie przez Ciebie opinii w iTunes. Dzięki temu mój podcast będzie lepiej widoczny i łatwiej będę mógł docierać do nowych słuchaczy. Możesz to zrobić klikając na linka poniżej.

-> Oceń podcast “Więcej Niż Zdrowe Odżywianie” na iTunes

Notatki do tego odcinka podcastu:

Źródła informacji

UWAGA: Bezpłatny eBook!

„6 kroków do zdrowego odżywiania”

 


Bezpłatny eBook, a w nim:

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.

6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

15 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

15 Komentarze
  • 15 lutego 2017

    Właśnie robiąc gołąbki z kaszą gryczaną …słuchałam podcastu. Bardzo dziękuję za cenne informacje. Mała sugestia co do tłuszczów wspomnianych na początku wywiadu- oleje nie mogą być rafinowane. Piszę o tym ,bo rzadko kto wie o tym co to w ogóle jest rafinacja i dlaczego nie spożywać takich olejów i z resztą nie tylko olejów.:)

    Odpowiedz
    • 16 lutego 2017

      No tak, Grażyna w kilku miejscach nagrania zaznaczała, że oleje mają być właśnie nierafinowane.

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
      • 20 lutego 2017

        Wiem,ze mowila o tloczeniu na zimno. A czesto nic na opakowaniu nie jest wspomniane czy olej jest rafinowany ,jezeli nic nie jest napisane to duze prawdopodobienstwo tego ze jest rafinowany niestety. Wazne czytanie etykiet. Super inormacje o kaszy jaglanej. Teraz kupuje organiczna😊 . a przpis na chleb z kaszy gryczanej polecam goraco!!! Pieke dwa razy w tygodnii… Rewelacja😁

        Odpowiedz
  • 23 lutego 2017

    Super podcast, aż głowa pęka od nowości!
    Mam pytanie, bo jestem trochę zagubiona teraz….
    rozszerzam córce dietę, z Waszą pomocą :-). za tydzień mała kończy 11 miesięcy. Gotuję jej kaszę jaglaną, komosę ryżową, ryż brązowy. Teraz kupiłam jeszcze kaszę gryczaną niepaloną, płatki jaglane, kaszę owsianą, kuskus kukurydziany w eko sklepie. Czy te wszystkie, które wymieniłam powyżej mogę jej podać i jesli tak, to czy powinnam wcześniej je moczyć w wodzie przez około 12 godzin? Nigdy tego nie robiłam… czy wystarczy dodać tylko dobry tłuszcz do gotowania bez namaczania?
    I jeszcze jedno – słonecznika nie prażyć? Czy mogę dać małej zmielony słonecznik, bez obróbki, jeśli nie mam czasu na wykonanie kiełkowania słonecznika? i czy takiemu malcowi mogę podać skiełkowany słonecznik?
    I jeszcze jedno pytanie 🙂 czy nasiona siemienia lnianego mogę jeść ja (nie córka) w całości np. w jogurcie naturalnym? tak zawsze robiłam, ale zaczynam się zastanawiać czy słusznie….

    Pozdrawiam serdecznie,
    Karolina

    karolina
    Odpowiedz
    • 24 lutego 2017

      Cześć Karolina,
      Możesz jej podać wymienione zboża. Gryczaną paloną również już możesz wprowadzić.
      Dobry tłuszcz dodaj na pewno. Jeśli masz możliwość, to zboża namaczaj.
      Słonecznika nie praż. Jeśli go zmielisz i wrzucisz do gorącej zupy (nie gotuj) to sparzysz go wystarczająco. Skiełkowany słonecznik tak. Zajrzyj jeszcze do artykułu o kolejności wprowadzania pokarmów, gdybyś miała wątpliwości co do kolejnych nowości: http://www.wiecejnizzdroweodzywianie.pl/zywienie-niemowlat-kolejnosc-wprowadzania-pokarmow/
      Całych nasion nie jedz. Organizm niewiele z nich wyciągnie. Ale zmielony w jogurcie jest bardzo smaczny 🙂

      Pozdrawiam

      Tatiana
      Odpowiedz
      • 24 lutego 2017

        Dziękuję za odpowiedź. Czy ryż też muszę namaczać i kuskus kukurydziany również? (on ma taką dziwną konsystencję). Zalać zwykłą kranówką? Trochę jestem podłamana tym siemieniem lnianym. Jadłam tak w ciąży myśląc, że daję maluszkowi zdrowie, a pewnie nawet z tego siemienia nie skorzystał….

        karolina
        Odpowiedz
        • 28 lutego 2017

          Nie ma konieczności namaczania. A w razie czego, to kranówką – i tak ja ugotujesz.
          Nie przejmuj się tym siemieniem. Skoro je jadłaś to znaczy, że dbałaś o siebie i maluch na pewno skorzystał ze wszystkiego innego. A z siemienia też się zawsze coś dostało 🙂

          Tatiana Jaworska
          Odpowiedz
          • 2 marca 2017

            Dziękuję,mam nadzieję, że choć coś się do maluszka dostało z tego siemiena. A jadłam codziennie,więc jest nadzieja.
            Jeśli mogę jeszcze podpytać o kaszki. Co sądzie o kaszkach np. ryżowej HIPP (mąka ryżowa + wit.B12), owsianej Holle (mąka owsiana pełnoziarnista + tiamina)? Aby je przygotować trzeba wodę ostudzić do ok. 50st.C.Czy będą dobre dla maluszka?
            p.s. mam problem z pisaniem komentarza u Was (nie wszystkie litery chcą się pisać. muszę co chwilę się cofać i próbować tak długo aż się uda – bardzo długo to trwa). Klawiatura u mnie działa. Czy tylko ja mam taki problem?

            karolina
            Odpowiedz
            • 2 marca 2017

              Ja stosowałam kaszki Holle. Są pełnoziarniste z różnych ziaren, np kasza jaglana, ryż, orkiszowa.
              Przy czym traktowałam je jako kasza na szybko i sporadycznie. Na co dzień gotowałam z kasz.
              Problemu z pisaniem nikt jeszcze nie zgłaszał.
              Pozdrawiam 🙂

              Tatiana
              Odpowiedz
  • 28 lutego 2017

    Witajcie,

    świetny podcast. Postanowiłam w końcu wziąć się za siebie. Dzięki Waszym nagraniom coraz więcej rzeczy jest jasne! Już mnie to nie przeraża:) Możecie podpowiedzieć na jakich stronach/ hurtowniach robicie zakupy?

    Pozdrawiam serdecznie,
    Natalia

    Natalia
    Odpowiedz
  • 8 marca 2017

    chcialabym dopytac o pszenice… pani Grazyna mowila, zeby jej unikac.. czy ekologiczna mozna spozywac? czy tez nie, bo bedzie roznila sie tylko tym, ze nie ma chemicznych opryskow a nadal bedzie genetycznie zmodyfikowana? co z pszenica durum? czy nie nalezy spozywac tylko pszenicy karłowej? czy zadnej pszenicy? nawet ekologicznej?

    maly misio
    Odpowiedz
    • 13 marca 2017

      Najlepiej jest zminimalizować lub unikać każdy rodzaj pszenicy – a już bezwzględnie, jeżeli masz nadwrażliwość na gluten. Z pszenicą ekologiczną jest tak jak piszesz, ma mniej chemii, ale niestety nie ma nic wspólnego z prastarymi odmianami orkiszu. Pszenica durum jest zmodyfikowana genetycznie w celu uzyskania odmiany dedykowanej do przemysłowej produkcji makaronów.

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
  • 25 marca 2017

    Świetny podcast!!! Gratulacje, wracam do niego już drugi raz 🙂

    Kędzior
    Odpowiedz
  • 8 czerwca 2017

    Swietny material. A co z platkami owsianymi. Zostawiamy w diecie czy jednak nie?

    Tomek
    Odpowiedz
    • 9 czerwca 2017

      Dzięki Tomku 🙂 Płatki owsiane (górskie, NIE błyskawiczne) jak najbardziej zostają w naszej diecie.

      Michał Jaworski
      Odpowiedz

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.